HABER MERKEZİ - HDP İzmir il binasına düzenlenen silahlı saldırıda  Deniz Poyraz’ın katledilmesinin protesto edildiği açıklamalarda, “HDP’nin yanında olmak toplumsal bir sorumluluktur. Karanlığı aydınlığa çıkarmanın yolu cesaretten geçer” vurgusu yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Maraş Pazarcık İlçe Örgütü, HDP İzmir il binasına yönelik 17 Haziran’da gerçekleşen ve Deniz Poyraz’ın hayatını kaybettiği saldırıyı basın açıklaması ile kınadı. İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Demokratik Sol Parti (DSP) ilçe yönetimlerinden temsilciler ve Pazarcık Alevi Kültür Derneği destek verdi. “HDP Deniz’dir Denizlerimiz tükenmeyecek” ve “Denîz Poyraz rûmeta me ye, em ê li rûmeta xwe xwedî derkevin (Deniz Poyraz onurumuzdur, onurumuza sahip çıkacağız)” pankartının açıldığı açıklamada Deniz Poyraz’ın fotoğrafları taşındı.

‘TOPLUMSAL SORUMLULUK’

Açıklamada konuşan HDP Maraş İl Yönetim Kurulu Üyesi Hanifi Keklik, “Sistematik katliam girişimi, kandan beslenen siyasi iktidarın sonuçlarından biridir. İktidarın partimizi hedef haline getirmesi sonrası partimizin saldırıya uğraması tesadüf değil. Bu katliam iktidar blokunun oluşturduğu ayrışmanın ürünüdür. Deniz yoldaşımıza sıkılan kurşun Kürt halkına, demokratik siyasete ve HDP’nin temsil ettiği ortak yaşam iradesine sıkılmıştır. Vakit kaybetmeden bütün demokrasi güçleri halklarımızın geleceğine dair demokratik ilkeler etrafında müzakere ederek çözüm önerileri geliştirmelidir. HDP’nin yanında olmak toplumsal bir sorumluluktur. Karanlığı aydınlığa çıkarmanın yolu cesaretten geçer” dedi.

Açıklama alkış ve “Denizler onurumuzdur” sloganları ile son buldu.

AĞRI

Ağrı’nın Patnos ilçesinde de Poyraz’ın katledilmesini protesto etmek için basın açıklaması düzenlendi. 14 Nisan Caddesi üzerinde düzenlenen basın açıklamasına Patnos Belediye Eşbaşkanları Müşerref Geçer ve Emrah Kılıç yanı sıra HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir ve partililer katıldı. “Halkların Umuduna Baş Eğdiremezsiniz”  yazılı pankartın açıldığı protesto eyleminde konuşan Dilan Dirayet Taşdemir, yapılan saldırının arkasında karanlık güçlerin olduğunu belirtti. Bu karanlık güçlerin ortaya çıkmaması için Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in bir gün içerisinde tutuklandığını ifade eden Taşdemir, Onur Gencer’in bu katliamı gerçekleştirmesi için eğitildiğini ve örgütlendiğini söyledi.  HDP’ye yönelik gerçekleştirilen tüm saldırılara rağmen mücadelesini yükselteceğine dikkat çeken Taşdemir, “Kazanacak olan HDP ve dostları olacaktır. Bu kirli zihniyet bu topraklarda kaybedinceye kadar mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde ise HDP İlçe Örgütü tarafından Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin basın açıklaması düzenlendi. HDP Tuzluca İlçe binasının bulunduğu cadde üzerinde yapılan basın açıklamasına HDP Iğdır İl Eşbaşkanları Semra Doğruyol ve Süleyman Serhat, Iğdır Milletvekili Habip Eksik’in yanı sıra partililer katıldı. Açıklama yapan Milletvekilli Eksik, HDP’nin her gün medyada hedef gösterilmesi sonucu Deniz Poyraz’ın katledildiğine dikkat çekti. Katil zanlısı  Onur Gencer’in HDP İzmir İl Binasında onlarca kişiyi katletmek için plan yaptığını belirten Eksik, yaşanan katliamdan AKP ve MHP iktidarını sorumlu olduğunu söyledi. HDP’nin kapatılmasına dönük hazırlanan iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesine de tepki gösteren Eksik, “Şunu çok iyi bilsinler ki tek bir kişi kalsak bu gemi limana ulaşacaktır. Asla bizi demokrasi ve özgürlük mücadelesinden vazgeçiremeyecekler.  HDP var olmaya devam edecektir. HDP halktır halkta her zaman HDP’nin yanında yer almıştır” diye konuştu.

İZMİR

Narlıdere Demokrasi Platformu Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin açıklama yaptı. Demokrasi Meydanı'nda yapılan açıklamada, "Faşizme Karşı Omuz Omuza" yazılı pankart açılırken, sık sık "Deniz'e Sözümüz Barış Olacak", "Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı.  

Açıklamayı yapan Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir 6 Nolu Şube Başkanı Bülent Karakaş, Saldırının sadece HDP'yi değil demokrasiyi ve halk iradesini hedef aldığını söyleyerek, "Tarihimizde hemen hemen her kontrgerla saldırısında gördüğümüz politik simgelerle karşı karşıyayız. Uluslararası bağlantılar, kolluk güçlerinin ‘ihmalleri’, ‘kimseyle bağlantısı olmayan münferit bir meczup’ olarak ilan edilen failler ve bir süre sonra saldırıya uğrayanları suçlama taktikleri bu saldırıda da aynen kendini göstermiştir " dedi.

'DEMOKRASİ İÇİN MÜCADELEYE'

Saldırıdan sorumlu olanların, bu cinayeti soruşturamayacağını belirten Karakaş, "Türkiye bu karanlık gidişe mahkûm değildir. Ülkemizde tamamen yok edilen demokrasiyi acilen güçlü bir biçimde yeniden inşa etmek için ihtiyacımız acil birlik, acil dayanışma ve acil mücadeledir" diye kaydetti. (MA)

Editör: Haber Merkezi