İSTANBUL Tayyip Erdoğan’ın HDP’yi hedef alan sözlerine tepki gösteren siyasetçiler, ‘HDP’nin barajı aşması için destek verenlerden bir hesap sorulacaksa bu hesabı onurla, halklarımıza olan sorumluluğumuzla her zaman veririz’ dedi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, partisinin 5. Olağan Kadın Kolları Kongresi’nde, Halkların Demokratik Partisi’ni (HDP) kastederek, “Parlamentoya girsinler diye onlara destek verenler bunun hesabını verecekler” sözlerine tepkiler sürüyor. 24 Haziran seçimlerinde HDP’yi destekleyen Emekçi Hareket Partisi(EHP)ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, bu hesabı onurla vereceklerini belirtti. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Eylem Tuncaelli, Tayyip Erdoğan’ın partili değilken de tarafsız olmadığını dile getirdi. Tuncaelli, “Sonuçta demokratik siyasette barajı aşarak Meclis’e girmiş bir partiye bu şekilde söylenmesi bizim için kabul edilebilir bir durum değildir. HDP, milyonların oyunu almış bir partidir. Demokratik siyaset zemininde var olan ve Türkiye’nin en büyük partilerinden biri. Tabi Cumhurbaşkanı’nı taraf olarak rakip görmesini olağan karşılıyoruz. Ancak düşmanlaştırıcı, ötekileştirici söylemleri doğru bulmuyoruz” dedi. Ülkenin demokratik aydınlık geleceğinin HDP’nin çatısı altında bulunan halklar tarafından sağlanacağını söyleyen Tuncaelli, tüm muhalefetin demokrasi gereği HDP’nin yanında durması gerektiğini belirtti.

Dayanışma çağrısı

“Ülkeyi öyle bir hale getirdiler ki biz bu durumda bir iki partinin bu dayanışmayı göstermekten çekineceğini de biliyoruz. Ama korkuyla teslim alma olaylarına göğüs gerecek yurttaşlarda var” diyen Tuncaelli, herkesi HDP ile dayanışmaya çağırdı. Tuncaelli, AKP oylarına saygı gösterildiği gibi HDP’nin oylarına ve vekillerine de saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 12 oy almış bir parti hakkında bu sözleri sarf ettiğini vurgulayan Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Sibel Uzun ise, “Bundan dolayı hesap soruluyorsa, iktidar bu yurttaşlara savaş açıyor anlamına geliyor. Böyle bir demokrasi anlayışı olamaz” diye konuştu. Uzun söyle devam etti: “16 yıldır AKP ve Saray’dan sandık iradesini dinliyoruz. Bu AKP dışında bir parti olduğunda, bu dile getirdikleri sandık iradesi ne anlama geliyor? Sabah akşam bu topluma sandık iradesini anlatmış oldular. Bunu gayri meşru bir hale getirdiklerinde AKP’nin geleceği içinde pek hayırlı olmayacaktır. O yüzden buna dikkat çekmek lazım.”

‘HDP yalnız değildir’

Bu sözlerin tehdit olduğunun altını çizen Uzun, bunun seçim yatırımı olduğunu söyledi. Muhalefetin bir arada durması gerektiğini kaydeden Uzun, “Rejim karşıtı mücadele günceldir. Muhalefet bu tür açıklamalar karşısında demokrasiye sahip çıkma noktasına tavrını esirgememelidir. HDP yalnız değildir” dedi.
Editör: Haber Merkezi