PayPal, Wikipedia ve booking. com’un ardından UBER de Türkiye’de faaliyet göstermesi engellenen uluslararası online kuruluşlar listesine eklendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği adlı grubun iftar programında yaptığı konuşmadam “Bir de bu UBER muber diye bir şey çıkmış. O iş bitti. Artık böyle bir şey yok” dedi.

Uber

İçeriği: Akıllı telefon üzerinden araç çağırma uygulaması, uluslararası ulaşım şebekesi. Ne zaman engellendi: Haziran 2018. Engellenme gerekçesi: Taksicilerin fiziksel saldırıya varan tepkilerinin ardından hükümet de Uber’i hedef aldı ve Cumhurbaşkanı önceki gün Uber’in faaliyetlerine son verdiklerini açıkladı. Bir dijital platform olan ve verilen hizmetten yüzde 20 kesinti yapan UBER Türkiye’de vergi ödemiyor ancak İstanbul’da Uber’e kayıtlı 5 bin araç var ve araç sahipleri vergi ödüyor. Öte yandan, aylık 7 bin 500 liraya kiralama yapan taksi plakası sahipleri de ÖTV ve KDV ödemiyor. Yılda yaklaşık 100 bin lira kazanıp yaklaşık 6 bin lira gelir vergisi ödüyor. Piyasa değeri: 62 milyar.

PayPal

Ne işe yarıyordu: İnternet üzerinden çalışan uluslararası ödeme sistemi. Ne zaman faaliyetlerini durdurdu: Haziran 2016. Neden Türkiye’de yok: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, (BDDK) PayPal’ın lisans başvurusunu reddetti. Ret gerekçesinin, PayPal’ın Türkiye’de yapılan finansal işlemlerin verilerini BDDK ile paylaşmayı ve sunucularını Türkiye’de bulundurmayı reddetmesi olduğu belirtildi. Piyasa değeri: 98 milyar dolar.

Wikipedia

İçeriği: Kullanıcıları tarafından ortaklaşa olarak birçok dilde hazırlanan ve kâr amacı gütmeyen internet ansiklopedisi. Yüz binlerce içerik üreticisi editöre, 5 milyondan fazla İngilizce başlığa ve aylık 400 milyon tekil ziyaretçiye sahip. Ne zaman engellendi: Nisan 2017. Engellenme gerekçesi: Başbakanlık başvurusu üzerine alınan bir mahkeme kararıyla engellendi. Kararın gerekçesinde, Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması nedeniyle yasak konduğu belirtildi.

Booking.com

İçeriği: Dünyanın en büyük seyahat e-ticareti şirketlerinden biri. 227 ülkede 134 bin 485 seyahat noktasını kapsıyor. 70 ülkedeki 198 ofise sahip. Ne zaman engellendi: Mart 2017. Engellenme gerekçesi: Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından “birlik üyesi seyahat acentelerine karşı gerçekleştirilen haksız rekabetin önlenmesi amacıyla” açılan davada, Türkiye’deki faaliyetlerine tedbiren durdurma kararı verildi. Piyasa değeri: 102 milyar dolar.
Editör: Haber Merkezi