DİYARBAKIR – Diyarbakır Barosu, 26 yıl önce faili meçhul sonucu katledilen Avukat Şevket Epözdemir’in hayatını konu alan “Hümanist- Şevket Epözdemir Belgeseli” adlı film ile andı.

Diyarbakır Barosu, 26 yıl önce faili meçhul sonucu katledilen hukukçu, insan hakları savunucusu Şevket Epözdemir’in ölüm yıldönümü anısı için Epözdemir’in hayatını anlatan “Hümanist-Avukat Şevket Epözdemir” belgesel ile andı. Diyarbakır Tahir Elçi Konferans Salonu’nda yapılan anma etkinliğine Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren ile yönetim kurulu üyeleri ve birçok kişi katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, konuşmasına insan hakları mücadelesinde yaşamını yitiren Epözdemir’i anarak başladı. Bu topraklarda halk mücadelesi yürütmenin çok zor olduğuna dikkat çeken Eren, “Epözdemir, Tahir abi, gibi hep barışı dillendiren ve bunun için mücadele eden bir kişi idi. Bu coğrafyada bu halk için temel hak ve özgürlükler için mücadele edenler ya gözaltına alınıyor ya tutuklanıyor ya da tehdit edilip katlediliyorlar. Tahir Elçi, bir televizyon programında düşüncelerinden dolayı hedef alındı ve linç politikaların sonucu siyasi suikast sonucu tarihi Dört Ayaklı Minare de bir kentin Baro başkanı olarak, bu kentin tarihi mirasına sahip çıkarken katledili.  25 Kasım 1993 yılında Şevket Epözdemir evinin önünde gözaltına alınan ve kaybedilenlerden biridir. Onların mücadelelerinin takipçisi olacağız. Bir kez daha mücadelesi önünde saygıyla anıyorum” dedi.

Ardından belgeselin Senaristi ve Yönetmen Kerem Tekoğlu, Tahir Elçi ve Epözdemir gibi mücadele insanlarının anarak “Böyle bir belgeseli Amed’te sergilediğim için çok mutluyum. Çünkü bu belgesel, Kürt kültürünü, acısını, hüznünü ve özgürlük kokusunu yansıtıyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmalar ardından Şevket Epözdemir' in arkadaşlarının anlatımı ile belgesel haline getirilen film izletildi.

(Kaynak: MA)

Editör: Haber Merkezi