ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Bizim Köyden Devrimciler Geçti.

Hüseyin Kalkan

Bizim köyden Devrimciler Geçti
Bir Cevap Yazın
Sinan Cemgil ve arkadaşlarına dair belgesel.



Hüseyin Kalkan
[email protected]

Sinan Cemgil ve arkadaşlarının, Ankara’dan sonra kır gerillası başlatmak için gittikleriMalatya günlerine dair hazırladığım ‘Bizim Köyden Devrimciler Geçti’ adlı belgeselin ilk gösterimi İstanbul’da yapıldı.

Bilindiği gibi, Sinan Cemgil ve arkadaşları; Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını cezaevinden kurtarmak için, Kürecik’te ki ABD üssünü basmak için hareket halindeyken, 31 Mayıs 1971 tarihinde güvenlik güçlerince pusuya düşürülüp öldürüldüler.
Bu belgesel Sinan Cemgil, Kadir Manga veAlpaslan Özüdoğru’nun Nurhak dağlarındaki çatışmada yaşamlarının yitirmesinin 40. Yılında yapıldı.
12 Mart 1971 darbesinden sonra kitle halinde tutuklamalar ve bütün demokratik hakların askıya alınması sonucu o güne kadar gençlik içinde mücadele eden bazı devrimci gruplar darbeye karşı silahla direniş yolunu seçti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan ve Sinan Cemgil tarafından oluşturulan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) bunlarda biriydi.
THKO, Ankara ve İstanbul’da bazı eylemler yaptıktan sonra, Malatya’da kır gerillasıbaşlatma kararı aldı. Ancak önder kadronun önemli bir kısmı daha bölgeye varamadan devlet güçleri tarafından yakalandı. Sadece Sinan Cemgil bölgeye varabildi. Cemgil, Kürecik-Ören-Elbistan bölgesinde hareket halinde olan 20 kişilik bir grubu yönetmeye başladı. Bu birkaç aylık süreç boyunca, grup bölge halkından destek gördü, hatta gruba katılanlar oldu.

Grup yakalanan arkadaşlarını kurtarmak için Kürecik’te bulunan ABD Radar Üssü’ne karşı bir eylem yapmaya karar verdi. Bu eylemi gerçekleştirmek için hareketlenen grup kısa sürede, sonra bir ihbar sonucu güvenlik güçleri ile çatışmaya girmek durumunda kaldı. Çatışmada lider konumunda olan Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özüdoğru yaşamını yitirdi. Grubun geri kalanları ise devlet güçleri tarafından yakalandı.
‘Bizim Köyden Devrimciler Geçti’, işte o günlere dair tanıklıklardan oluşuyor.

BİZİM KÖYDEN DEVRİMCİLER GEÇTİ

Kamera: Aslan Saraç, Sultan Sönmez, Ali Köroğlu
Kurgu: Gülbahar Dağ, Hüseyin Kalkan
Süre: 40 dakika

Yönetmen: Hüseyin Kalkan

Editör: Haber Merkezi