İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın “Bêrû” oyununun gösterimiyle ilgili yasaklama kararına tepki gösteren İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Devlet aklı, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez” dedi.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı Şehir Tiyatroları, sahnelerini Ekim ayında özel tiyatrolara açtı. Bu kapsamda, Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jîyana Nû  (Yeni Yaşam Tiyatrosu) tarafından oynanan İtalyan oyun yazarı Dario Fo’nun “Yüzsüz” oyunu, “Bêrû” adıyla Kürtçe olarak 13 Ekim’de Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde sahneleyecekti. Ancak Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı oyunun başlamasına saatler kala tiyatro oyununun gösterimini yasakladı. Fikirtepe’de incelemelerde bulunduğu sırada gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtlayan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yöneticilerin daha geçerli ve akıllıca davranması gerektiğini söyledi.


‘BUNLARI GÖRÜNCE ÇOK ÜZÜLÜYORUM’


Yasaklamanın kabul edilemez olduğunu belirten İmamoğlu, “Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç. Devlet aklı denen bir şey var. Devlet aklı, devleti yönetenlerin ortaya koyduğu bu akıldır. Yani o yönetenlerin orada ortaya koyduğu akıl, sudan ucuz bahaneler, geçersiz mesnetsiz bahaneler üretemez. O aklın; geçerli, akıllı, hukuka uygun ve kanunlara uygun bir şekilde hareket etme ve ortaya akıl koyma mecburiyetleri vardır. Çok üzülüyorum, sıkıntı duyuyorum bunları görünce” dedi.


‘GERİ ADIM ATACAK DEĞİLİZ’


Valiliğin “terör örgütü propagandası yapılacak” açıklamasına da tepki gösteren İmamoğlu, “İnanın tiyatro deyimi ile bu kadar komik bir bahanenin son perdesi. Başka bir şey daha söyleyeyim: Aynı oyun, 2014’te Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Bu oyun, Kürtçe olarak aynı grup tarafından en az 20-30 kez oynanmış. 3-4 yıldır oynuyorlar. Bakın ne diyorum? Dario Fo'nun, bu oyunu, Devlet Tiyatroları tarafından oynanmış. Türkçe oynanmış. Şimdi Kürtçe oynanacak. Ne farkı var? O bakımdan, çok yanlış bir iş, çok kötü bir tarif yapılmış. Yargıya gidecekmiş. Yargıda göreceğiz bakalım ne olacak?” diye belirtti.


“İBB, 16 milyon insanın belediyesidir” diyen İmamoğlu, “Bizim, bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz” diye konuştu.

(MA )
Editör: Haber Merkezi