ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ IĞDIR - AKP, MHP ve İYİ Parti’nin Iğdır'da HDP'ye karşı yaptığı ittifakı değerlendiren eşbaşkan adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş, 2 dönemdir HDP siyasetinden belediyecilik hizmeti alan Kürt, Türk, Azeri ve Terekeme yurttaşlardan olumlu tepkiler aldıklarını dile getirerek, "Halk zaten ittifak halinde" dedi.


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır İl Örgütü, adaylarla birlikte 31 Mart yerel seçimleri için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Her mahalle, sokak ve esnafı ziyaret eden adaylar özellikle de Azeri, Terekeme yurttaşlardan olumlu tepkilerle alıyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sarf ettiği, “Iğdır’da aday çıkarmıyoruz. Cumhur İttifakı paydalarına sesleniyorum. Oturun anlaşın tek adaya düşürün” sözlerini adeta boşa çıkaran Kürt, Türk, Azeri ve Terekeme yurttaşlar, HDP'nin eşbaşkan adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş etrafında kenetleniyor.


'IĞDIR HALKI ZATEN İTTİFAK YAPIYOR' 


Adaylıkları belirlendiği günden itibaren insanları bilgilendirmek için sokak, mahalle, esnaf ziyaretleri yaptıklarını anlatan Eşbaşkan Adayı Eylem Çelik, halkın yapılan ittifaklara kulak asmadığını söyledi. Iğdır halkının zaten ittifak halinde olduğunu vurgulayan Çelik, “Şunu net ifade ediyorum. Son 10 yılda yapmış olduğumuz yerel belediyecilikten dolayı halk zaten bize sıcak bakıyor. Her ne kadar diğer partiler ayrıştırmaya kalksa da sokağa çıktığımızda hiçbir Azeri, Terekeme ve Türk'ten olumsuz tepkiyle karşılaşmadık. Bu da bizi çok mutlu ediyor. Ayrıştırmanın olmamasının 2 nedeni var.  Birincisi HDP’nin bütünleştirici ve her halkı kapsayan politikası, ikincisi de diğer siyasi partiler ne derse desin halk geçmişten bu yana bizim yaptığımız belediyecilik hizmetlerini biliyor. Herkes HDP’nin bütünleştirici siyaset politikasının farkında. Tüm partiler birleşse de Iğdır için herhangi bir değişiklik teşkil etmeyecektir. İnanıyoruz ki 31 Mart’tan sonra da HDP belediyecilik çalışmalarına devam edecek” dedi.


‘HALKIN BİRBİRLERİYLE SORUNU YOK’


AKP, MHP ve İYİ Parti'nin, HDP üzerinden Iğdır'daki halklara saldırdığını ifade eden Çelik, “Ayrıştırıcı dillerini tüm Türkiye’ye yaymaya çalışıyorlar. Bunu tüm siyasetçilere söylüyorum. Iğdır’ı her ne kadar ayrıştırmaya çalışsalar da Türk, Kürt, Azeri ve Terekeme iç içe yaşar. Yani birbirleriyle evlilik, kirvelik yapılıyor, cenazelerde, düğünlerinde birlikteler. İyi günde kötü günde hep bir ardalar. Halkın bu anlamda birbirleriyle kesinlikle ve kesinlikle hiçbir sorunu yok. Halk burada gerçekten bir mozaik halinde yaşıyor. Herkes bir birinin kültürüne saygı duyuyor. Sokakta bir birilerine selam veriyorlar. Aynı kahvede oturup masada çay içiyorlar. Eminim ki Meral Akşener hayatı boyunca hiç Iğdır’ı görmemiştir. Halkların buradaki bütünlüğünü bilmiyordur. Buradaki atmosferi sokaklarda gördüğümüz için çok net söyleyebiliyorum” diye konuştu.


‘ORTAKLAŞMAYI ÜST DÜZEYE TAŞIDIK’


İttifak kuran partilerin koltuk elde edebilmek için her dönem ayrıştırma politikası geliştirdiğini hatırlatan Eşbaşkan Adayı Yaşar Akkuş da, 2009 yılında dönemin İçişleri Bakanı Cemil Çiçek’in “Ermenistan’ın sınırına dayandılar” sözüne dikkat çekti. Akkuş, belediyecilik anlamında bütün halkla ortaklaşarak bu anlayışa cevap verildiğini dile getirdi. HDP’nin mücadele paradigması çerçevesinde çalıştıklarını belirten Akkuş, kardeşçe yaşamayı sağladıklarını anımsattı. Azeri ve diğer halklarla ortaklaşmayı üst düzeye taşıdıklarını sözlerine ekleyen Akkuş,  birlikteliği yakaladıklarını kaydetti.


‘KÜRT, AZERİ SEÇİMİYMİŞ GİBİ YANSITMAYA ÇALIŞIYORLAR’


AKP, MHP ve İYİ Parti'lerinin Kürtlere karşı bir cephe oluşturmaya çalıştığını aktaran Akkuş, şöyle devam etti: “Akşener çok aleni bir şekilde dile getirdi. Akşener’in açıklaması ‘Kürtler olmasında kimler olursa olsun’ mantığıyla yürüyor. Seçimi Kürt ve Azeri seçimiymiş gibi karşılaştırıp bu temelde bir seçime gidiliyormuş gibi bir izlenim yaratmaya çalıştılar. Bize düşen bunu boşa çıkarmaktır. Biz bu anlamda Kürtlerin kararlılığını, Iğdır üzerinde yaptığımız çalışmalarda görüyoruz. Büyük cevabı Azeri toplumumuzdan bekliyoruz. Azeri toplumumuzun 10 yıldır belediyemizden ve hizmetlerimizden memnuniyetinin sandığa yansıtmalarını bekliyoruz. Bu şekilde olacağını da düşünüyoruz. Yaptığımız seçim çalışmalarında da bunu gördük. Kürt, Azeri ve diğer halklarımız ön sıralarda yer alması MHP, AKP ve Akşener ittifakını boşa çıkarıyor. Biz Iğdır’da şunu başaracağız. Azeri, Kürt, Terekeme ve göçmenlerin yaşadığı bir şehirde Akşener’in ‘sadece Kürtler olmasın’ söylemini halkların ortaklaşarak sandıklarda ciddi bir cevap verip ittifakı boşa çıkaracağız.”


MA
Editör: Haber Merkezi