ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Final mitinginde konuşan Pervin Buldan '31 Mart’ta iktidara büyük bir ders verelim' dedi.

Iğdır final mitinginde seçmene “31 Mart’ta iktidara büyük bir ders verelim” çağrısı yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Buradan müjdeli bir haber alacağız; Iğdır’ın yanına Kars’ı ve Muş’u da ekleyeceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, final mitingini Iğdır’da yaptı. Belediye Meydanı’nda gerçekleşen mitinge, kent milletvekili Habip Eksik, Iğdır Belediyesi Eşbaşkanı Murat Yikit, Iğdır Belediyesi Eşbaşkan Adayları Eylem Çelik ve Yaşar Akkuş, ilçe belediye eşbaşkan adayları da katıldı. Alanı dolduran binler, davul zurna eşliğinde halaylarını çekerken, kadınlar renkli kıyafetleriyle miting meydanına renk kattı. Alana sığmayanlar etraftaki evlerin ve işyerlerinin balkonundan mitingi izledi.

“Birlikte kazanacağız, birlikte yöneteceğiz”, “Dün başardık bugün de başaracağız” yazılı pankartlarının asıldığı mitingde, kadın ve gençlerin yoğunluğu dikkat çekerken, çocuklar da taşıdıkları HDP bayraklarıyla coşku kattı. Kitle, sanatçı Serhat Çarnewa’nın seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaylar çekti.

‘IĞDIR ZAFERE UYANACAK’

Daha sonra belediye eşbaşkan adayları halkı selamlayarak kısa konuşmalar yaptı. Aday Eylem Çelik, “Iğdır heybetli Ağrı Dağı ve Newroz ile tüm halkın kalbine ateş saçmıştır. Biz de biliyoruz ki Newroz ateşinin aydınlığıyla tüm Iğdır zafere uyanacaktır” dedi. Diğer aday Yaşar Akkuş da Azerice yaptığı konuşmasında, “Hepimiz bir olacağız. Iğdır tarihi bir süreç yaşıyor. 31 Mart’ta vereceğimiz cevapla bunlar dersini alacak” diye konuştu.

IĞDIR BUGÜN BİR BAŞKA GÜZEL 

Adayların ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, son miting konuşmasını yaptı. Buldan, “Sevgili halkımız, ilk mitingimizi Cizre’de yapmıştık, final mitingimizi de Iğdır’da yapıyoruz. Bugün final mitingini Iğdır’da yapmanın büyük bir heyecanını, moralini yaşıyorum. Iğdır bugün bir başka güzel, kadınlar, gençler, Azeriler, Kürtler, Türkler, Terekemeler bir başka güzel. Iğdır’ın benim için başka bir anlamı var. 2007’de beni milletvekili seçen siz değerli halkıma minnet borcum var. Bugün burada HDP’nin Eş Genel Başkanı olarak bulunuyorum. Bunda sizin emeğiniz var. Sizin sayenizde bu partinin eş genel başkanı oldum. Benim size olan bağlılığım hiç bitmedi, bitmeyecek, ölene kadar devam edecek” dedi.

31 MART’TA ABBAS YOLCU

Buldan, Iğdır’daki ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “31 Mart’ta iki gün kaldı. Bu coğrafyada halkları canından bezdiren, bu topluma sevgiyi, adaleti, huzuru getirmeyen AKP iktidarının da iki günü kaldı. Şimdiye kadar halka ne verdilerse 31 Mart’ta da sandıklardan onu alacaklar. Bu halka hiçbir şey vermediler, insanların gülen yüzünü soldurdular, insanları yoksulluğa mahkum ettiler. Ama ektiklerini 31 Mart’ta sandıklarda biçecekler. İşte Iğdır bunun en güzel örneğidir. Kürdüyle, Türküyle, Azerisiyle, Terekemesiyle bir kültürel mozaiği bizim binlerce yıllık harcımızdır. Biz bu harç bozulmasın diye mücadele ederken, iktidar bu mozaiği bozmak için planlar yapıyor. İktidarda kalmak için her türlü oyunu sahneye koyan AKP’ye şunu söylüyoruz; 31 Mart’ta HDP’nin rüzgarı Türkiye’nin her yerinde esmeye başlayacak. Onlar bizim bölüştüğümüz ekmeği yok ederek, ürettiğimizi çalarken iktidarlarını koruyorlar. Temelinde adalet ve vicdan olmayan bir iktidar kaybetmeye mahkumdur. İşte bunun için diyoruz ki bu iktidar 31 Mart’ta yolcudur. Abbas yolcudur. Biz bu inkar siyasetini asla tasvip etmiyoruz. İşte bu yüzden 31 Mart, tarihi bir öneme sahiptir.”

TEK YATIRIM CEZAEVİ

Ekonomik sıkıntılara dikkat çeken Buldan, şöyle konuştu: “Ağrı Dağı ve Iğdır Ovası’nın yer aldığı bu coğrafyada tarım ve hayvancılığı bitiren bu zihniyetin artık kabul edilmemesi gerekiyor. Burada tek bir fabrika yok, olanlar da tek tek satılıyor. Burada işçilerimiz, pamuk yetiştirirken, o pamuk fabrikasının bile kapatılmasına tanık olduk. Iğdır halkı ne pamuk yetiştirebiliyor ne de herhangi bir kazanç elde edebiliyor. Esnafımızın borç nedeniyle dükkanını kapatıp evlerine gittiğini biliyoruz. Mağdur olan esnafımız da tercihini yapmak zorunda. Bu ülkede borçlu olmayan tek kişi var o da Recep Tayyip Erdoğan’dır. 80 milyon insan yoksuldur. Buraya yapmış olduğu tek yatırım Iğdır Cezaevi’dir. Bunu her gün öve öve bitiremiyor. İnsanları tutuklayıp cezaevine göndermek için yaptılar. Oysa Iğdır halkını cezaevlerine değil, yatırıma, işe ihtiyacı var.

Şimdi Tayyip Bey çıkmış diyor ki ‘Ben ekonomistim’ diyor. Onların ekonomisi yolsuzluk; onların ekonomisi 17-25 Aralık ekonomisi, ayakkabı kutularında sakladığı paraların ekonomisidir. Şimdi çıkmış diyor ki ekonomiyi düzelteceğiz. Yaw ekonominin neresini düzelteceksin? Nereden tutarsanız elinizde kalır. İnsanlar artık onların yalanlarına inanmıyor. İnsanları soğan ve patatese mahkum ettiler.”

ÇÖZÜM SÜRECİNİN İNKARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı konuşmada Dolmabahçe Mutabakatı’nı hedef gösterdiğini dile getiren Buldan, “Oysa herkes bilir ki çözüm süreciyle birlikte bu ülkede huzur vardı, insanlar yarınlarına güvenle bakıyordu. Hiç kimse yaşamını yitirmiyordu. Ancak o süreci bozdular ve inkar ettiler. Bizimle görüştüklerini inkar ettiler. Dolmabahçe Sarayı’nda biz kimin bakanlarıyla görüştük. O bakanları sen gönderdin bizim yanımıza, o açıklamayı birlikte yapmamız için. Biz özellikle, kendi kendimizle görüşmedik o süreçte. Biz AKP’nin heyetleriyle görüştük; ancak Recep Tayyip Erdoğan’ın çözüm sürecini inkar etmesi, kendi iktidarlarını ayakta tutmak için, milliyetçi cepheden oy almak için o süreci inkar etmek büyük bir hadsizlik. Bizler o süreçten büyük bir onur ve gurur duyuyoruz. Çünkü o süreçte canlarımız yaşamlarını yitirmiyordu. Ne mutlu bize ki o süreçte vardık, katkı sunduk. İnsanlar yaşadı. Ancak onlar barıştan korktukları niçin bunu inkar ediyorlar. Çünkü biliyorlar ki barış olsaydı ellerinde sopayla bu ülkeyi yönetemeyeceklerdi. Dün Tayyip Bey bu ülkeye barış katkısı sunan sevgili Ahmet Türk’ü bile hedef göstermiştir. İnsanda biraz utanma olur. Ahmet Türk gibi barış dönemlerinde her zaman elini taşın altına koyan, saçlarını barış için ağartan bir insanı belediye eşbaşkanı olmuş diye bu kadar karalamak hiç kimsenin haddi değildir. Burada sevgili Ahmet Türk’e binlerce selam gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

‘31 MART’TA BÜYÜK DERS VERELİM’

31 Mart tarihinin büyük fırsat olduğunu dile getiren Buldan, “31 Mart’ta iktidara büyük bir ders verelim. Sakın ben oy kullanmayacağım demeyin. Bir oy çok önemli” diyerek, halka oylarına sahip çıkma çağrısı yaptı.

Buldan, AKP, İyi Parti ve MHP’nin HDP’nin Iğdır’da kazanmaması için birleştiğini belirterek, “Bu oyun tutmayacak, halklarımız buna izin vermeyecek” dedi. Buldan, son olarak “Buradan müjdeli bir haber alacağız, Iğdır’ın yanına Kars’ı ve Muş’u da ekleyeceğiz. İstanbul’da, Türkiye’de kazanacağız” diye konuştu.

Açlık grevindeki Leyla Güven ve cezaevindekilere selam gönderen Buldan, “Bu seçimin kazananı sizler olacaksınız, bu seçimin kazananı bizler olacağız. Hepinizin yolu açık olsun. Mutlaka kazanacağız” dedi.

Miting, sanatçı Cevdet Bağca’nın seslendirdiği şarkılarla sona erdi. (Mezopotamya Ajansı)
Editör: Haber Merkezi