ANKARA–ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: AKP’nin İstanbul Sözleşmesi'ni hedef alan açıklamalarına tepki gösteren İHD Kadın Komisyonu, sözleşmeye sahip çıkacaklarını belirterek iktidarı uyardı.


İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu, AKP’nin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un geçtiğimiz günlerde söylediği “İstanbul Sözleşmesine atılan imzanın geri çekilebileceğini” sözleşmeyi hedef gösteren ifadelerine yer verilen açıklamada, “Bu açıklamayı toplumsal cinsiyetçi bakış açısının ve kadına yönelik şiddetin daha da artacağı endişesi ile çok tehlikeli buluyoruz” denildi.


Sözleşmenin imzalanmasına rağmen uygulanmadığının altı çizilen açıklamada, “Oysa sözleşme, kadınların ve LGBTİ+ birey ve örgütlerin mücadeleleri sonucunda kazanılmış bir haklar bütünüdür. Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi, ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almaktadır. Kadına yönelik şiddet, yaşamın hangi alanında yaşanırsa yaşansın, imzacı devletlere sözleşme ile büyük görevler yüklenmiştir” denildi.


‘SİYASAL İKTİDARI UYARIYORUZ’


“Yıllarca, bu sözleşmeyi imzalamakla övünen AKP, bugün sözleşmeden imzasını çekmeyi düşünmektedir” denilen açıklamanın devamında şunlar ifade edildi: “Kadına ve LGBTİ+ bireylere yönelik şiddetin bu kadar yoğun yaşandığı bir coğrafyada, İstanbul Sözleşmesi yeterince uygulanmasa dahi, ‘bir yasal güvence’ sağlamaktadır. Sözleşmeden imzanın çekilmesi, devlet eliyle meşrulaştırılan şiddetin arkasında yatan militer ve otoriter anlayışının, giderek güçleneceğini göstermektedir. Bizler insan hakları savunucusu kadınlar olarak, İstanbul Sözleşmesine sonuna kadar sahip çıkacağımızı ve kadın kurtuluş mücadelesini, kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha dile getirmek ve siyasal iktidarı kadınlar adına uyarmak istiyoruz.” ( MA )

Editör: Haber Merkezi