ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Türkiye’de 4 milyon mülteci, göçmen ve sığınmacının eğitim, sağlık, yaşam hakkı gibi birçok konuda hak ihlali yaşadığını belirten İHD, “Türkiye dahil tüm devletleri çözümler üretmeye ve bu insanlık trajedisinin sebeplerinin önüne geçmeye çağırıyoruz” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 20 Haziran Mülteci Günü’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı. Silahlı çatışma bölgelerinden daha güvenli bölgelere geçiş, ekonomik ve politik riskler, yaşamsal riskler nedeniyle dünyanın pek çok yerinde insanların dış göç ve iç göçle yaşam alanlarını değiştirmek zorunda kaldıklarının hatırlatıldığı açıklamada, “İnanıyoruz ki, insan hakları değerlerinin korunması ve geliştirilmesi;  dünyadaki mülteci, sığınmacı, göçmen sayılarını en aza indirecek ve dünya barışının korunmasına hizmet edecektir” denildi.


‘BARIŞ POLİTİKALARI ÖNEMLİ KATKILAR SUNAR’


Türkiye’nin izleyeceği barış politikalarının Ortadoğu’da barışın yerleşmesine önemli katkılar sunacağının belirtildiği açıklamada, Türkiye’nin de içeride ve dışarıda yeni barış süreçleri inşa etmesinin zorunluluk olduğu ve böylece Türkiye’yi terk etmek zorunda kalan on binlerce insanın ülkeye gelmesinin önünü açacağı vurgusu yapıldı.


4 MİLYON MÜLTECİ TÜRKİYE’DE


Açıklamada, Türkiye’de 2019 Nisan ayı itibariyle 3 milyonun üzerinde Suriyeli, 170 bin Afgan, 142 bin Irak, 39 bin İran, 5 bin 700 Somali ve 11 in 700 ise diğer tabiiyetlerden olmak üzere 4 milyon mülteci, sığınmacı, göçmenin olduğu kaydedildi.


97 MÜLTECİ YA KAYBOLDU  


2018-2019 yılında Türkiye karasularında 97 mülteci ya yaşamını yitirdiği ya da kaybolduğunun belirtildiği açıklamada, en son 17 Haziran’da Bodrum’da mültecileri taşıyan teknenin batması ile 12 mültecinin yaşamını yitirdiği ifade edildi.


‘BİRÇOK HAK İHLALİ YAŞANIYOR’


Açıklamada mültecilerin yaşadıkları hak ihlallerine de sorunlara da yer verilerek, şunlar aktarıldı: “Çalışma hakkı, eğitim hakkı, sağlığa erişim hakkı, kültürel ve sosyal hakları, seyahat hakları yok sayılarak ayrımcılığa uğramaktadırlar. Güvenlik tedbirlerinden yoksun olan atölyelerde taşeron sistemine tabi çalışmakta ve ölüm ve yaralanma riskleri içerisinde bulunmaktadırlar. Ocak ayında Ankara sitelerde çıkan yangında 5 Suriyeli, Haziran’da Kocaeli’de bir tekstil fabrikasında çıkan yangında ise 3 Suriyeli, 1 Afgan olmak üzere 4 mülteci yaşamını yitirmiştir.


GERİ GÖNDERME MERKEZİNDE 14 BİN 726 MÜLTECİ


En önemli sorunların başında Geri Gönderme Merkezleri gelmektedir. Göç İdaresinin verdiği rakamlara göre 2018 yılında 24 Geri Gönderme merkezlerinde 14 bin 726 mülteci tutulmaktadır. Gönderme Merkezlerinde birçok hak ihlali duyumu alınmakta ancak gerekli olan incelemelere izin verilmemektedir. Müvekkili olmayan avukat giremiyor, STK’lara kapalı durumdadır. Yine bu merkezlerde hastalıklar, intihar vakaları, şiddet vakaları, ölüm vakaları durumları alınıyor ancak hiçbir yasal prosedür yapılmıyor, mülteciler haklarını aramaktan ya korkuyorlar ya da hakları hakkında bilgiye sahip değiller.


ÇÖZÜMLER ÜRETMEYE ÇAĞIRIYORUZ


20 Haziran Dünya Mülteciler gününde insan onuruna uygun yaşama hakkının her bireyin hakkı olduğunu vurgulayarak Türkiye dahil olmak üzere tüm devletleri insan onuruna uygun şekilde yaşatma konusunda gerekli çalışmaları yapmaya, çözümler üretmeye ve bu insanlık trajedisinin sebeplerinin önüne geçmeye çağırıyoruz.”
Editör: Haber Merkezi