MARDİN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;  Yağan yağmurlar ile eşsiz bir görünüme kavuşan Kızıltepe’nin Başdeğirmen (Êmrut) köyündeki Êmrut şelaleleri ziyaretçilerini bekliyor.


JINNEWS'in haberine göre; Bahar ayında yağan yağmurlarla bölgedeki şelale ve kaynak suları da hayat buldu. Tarımsal arazileri ve su kaynakları ile bilinen Mardin’de de bulunan şelaleler bu yağmurlarla güzel bir görüntüye büründü. Derik’te GAP, Nusaybin’de Beyaz Suyuyla bilinen bu yerlerin dışında Kızıltepe’nin Başdeğirmen (Êmrut) Köyü’nde bulunan Êmrut Şelaleleri de göz kamaştırıyor.


Köy 93 yılında yakılıp boşaltılmış!


Êmrut Şelaleleri Çiyayen Mazi (Mazıdağı dağları) olarak bilinen bölgede Kızıltepe’ye 20 kilometre uzaklıkta bulunan köy dağların arasında kalıyor. Köy yakma olaylarında yakılan köylerden biri olan Êmrut, 1993’te yaşanan olaylarından sonra boşaltılıyor. Boşaltılmanın ardından evleri yıkılan köylüler aradan yıllar geçtikten sonra köylerine dönüyor. Dört bir yanda boş ve yıkık evlerin olduğu köyde birkaç aile dışında kimse kalmamış.


Yağan yağmurla eşsiz bir görünüme kavuştu


Bahçeleri ve doğal güzelliği ile göz kamaştıran köyde bulunan ve suyu doğal kaynaktan gelen Êmrut şelaleleri de köye ayrı bir hava katıyor. Köy girişinden görünen ve görünümü ile Pamukkale’yi anımsatan şelaleler köy halkının içme suyundan tarıma kadar bütün su ihtiyacını da karşılıyor. Yağan yağmurlardan sonra artan suyu ile güzelliğine kartpostallık bir görüntü katan şelalelerin ziyaretçisi de çok oluyor. Yerli halkın piknik yapmak için geldiği şelaleler belgeselci ve fotoğrafçıların da ilgisini çekiyor.


Köy halkı ziyaretçilerin bıraktığı çöplerden rahatsız


Gelen ziyaretçilerin etrafa çöp bıraktığını ifade eden köy halkı, ziyaretlerin daha temiz ve doğayı düşünerek yapılması gerektiğini söyledi. İki dağ arasında kalan şelale yerli halk tarafından iyi bilinirken turistler tarafından da keşfedilmeyi bekliyor.
Editör: Haber Merkezi