VAN ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Mevsimsel olarak ilk önce Hakkâri’nin Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinde çıkan uçkun bitkisi, Hakkâri’nin ardından Van’da da satılmaya başlandı.

Daha çok Van, Hakkâri, Şırnak, Batman, Bitlis gibi illerde yetişen uçkun, en erken Hakkâri’nin Şemdinli ve Çukurca ilçelerinde gün yüzüne çıkıyor.

 Dağlık alanlarda, karların erimesinden bir süre sonra filiz veren uçkun bitkisi, mevsim sıcaklıklarına göre, Mart-Nisan aylarında da gelişerek yenecek duruma geliyor. 
Şemdinli ilçesine giden Vanlı işportacılar, topladıkları uçkunları bugünlerde üç tekerlekli araçlarıyla satışa sunuyor.

Birçok noktada satış yapan işportacılar, uçkunun kilosunu 25 TL’den satıyor. 

Uçkun satışı yapan bir işportacı, vatandaşların uçkuna büyük bir ilgi gösterdiğini ve satışlardan memnun olduğunu söyledi.

Soyularak yenebilen ve ekşimsi tadıyla en çok tercih edilen bitkilerden biri olan uçkun bitkisinin strese, uykusuzluğa, depresyona, kanser ve şeker hastalığına iyi geldiği belirtiliyor.  

Bitkisel ilaç olarak kökünden de yararlanıldığı öğrenilen uçkun, bir süre piyasada revaçta olacak.

Ancak müşteriler, uçkunun kilo fiyatının yüksek olduğunu söylerken, satıcılar ise henüz piyasaya çıktığı için fiyatların yüksek olduğunu, bir süre sonra düşmesini beklediklerini belirtti.

-25 TL’YE SATILIYOR


Esnaflardan Baran, uçkun bitkisini Hakkârili esnaflardan ve köylülerden satın aldıklarını söyledi.

İlk ve taze olması dolayısıyla kilosunu 25 TL’den sattıklarını belirten Baran, “Uçkun, vatandaşlar tarafından çok seviliyor, bu nedenle çok rağbet var. Getirdiklerimiz kısa sürede tükendi. Tekrar getireceğiz” dedi.


Ekşimsi tadı ve bazı hastalıklara karşı etkisiyle bilinen uçkun bitkisi, erken kartlaşmasına rağmen bazı bölgelerde daha geç çıktığı için yaklaşık bir ay piyasada bulunabiliyor

-DİĞER PANCARLAR
Vanlı esnaflar, uçkun dışında yine bahar aylarının aranan pancar türlerinden de tezgâhlarında bulunduruyor.
Çiriş otu, mende, kenger ve peynir içinde kullanılan, yörede sirmo adı verilen ot da satışa sunulan pancarlar arasında yer alıyor. Bazı pancar türlerinin de Nisan ayı sonlarında çıkacağı ifade ediliyor. Daha çok yemeklerde kullanılan ve yumurta kırılarak yenilen çiriş otu 2 TL, kenger 5 TL, mende 5 TL, sirmo ise 10 TL’den satışa sunuluyor. 

-UÇKUNUN FAYDALARI
Lezzetinin yanı sıra doğal haliyle yetişen ve sağlık açısından da önemine vurgu yapılan pancarlara vatandaşlar büyük bir rağbet gösterirken, uçkun bitkisine ise son yıllarda başka bir önem veriliyor.


Uçkunun yaş bazı rahatsızlıklara ve hastalıklara iyi geldiği yönündeki açıklamalar, bu bitkiye ilgiyi arttırıyor.
Bazı sağlık uzmanlarının, doğal yollarla yetişen besinlerin her birinin doğru bir kullanımla vücuda büyük yarar sağladığı, uçkun kökü kurutulup kaynatıldıktan sonra, başta şeker olmak üzere romatizma, bağırsak, mide ağrıları ve
yüksek tansiyona iyi geldiği yönündeki açıklamaları sosyal medyada yer almıştı. 

Editör: Haber Merkezi