URFA - Avrupa Konseyi kararını olumlu bulan ancak Türkiye'ye süre verilmesini eleştiren PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, "Avrupa istese bu sorunu çözebilir. CPT istediği her şeyi yapabilir. Yapmıyorlar ama" dedi. 

MA / Müjdat Can'ın haberine göre; İmralı Yüksek Güvenlikli F Tipi Kapalı Cezaevi’nde 22 yılı aşkın bir süredir ağır tecrit koşulları altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan 25 Mart'ta yapılan telefon görüşmesinden bu yana haber alınamıyor. Öcalan ile birlikte İmralı'da tutulan Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım için de benzer bir durum söz konusu. Asrın Hukuk Bürosu ve aileler, söz konusu duruma karşı sivil toplum örgütleri, barolar ile bazı derneklere başvurarak, harekete geçmelerini istedi. Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan, 27 Temmuz 2011 tarihinden bu yana “hava muhalefeti” veya “koster bozuk” gerekçeleriyle, son yıllarda ise farklı disiplin gerekçeleriyle görüşlerin engellenmesine tepki gösterdi. 

8 AYDIR HABER ALINAMIYOR

Avukat ve aile görüş yasaklarının kabul edilemez olduğunu belirten Öcalan, "Bu yapılanları kimse kabul etmez. 6 ayda bir kafalarına göre disiplin cezaları veriyorlar. Bu verilen disiplin cezaları kabul edilemez. Devletin bu yaptığı gayri meşrudur. Devlet kendi yasalarına bile hürmet etmiyor" dedi. Ağabeyi Öcalan'dan 8 ayı aşkın bir süredir herhangi bir haber alamadıklarına dikkati çeken Öcalan, "Orada ne oluyor bilmiyoruz. Kaygımız çok büyük. Herhangi bir haber alamıyoruz. Varlar mı yoklar mı bilmiyoruz. Herkes biraz duyarlı olsun, bu kabul edilebilecek bir şey değil" diye konuştu. 

'CPT SORUNU ÇÖZMÜYOR'

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin (AK BK), Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Öcalan'a dair verdiği ihlal kararını gündeme alarak, gerekli tedbirlerin alınması yönündeki çağrısına değinen Öcalan, "Bu karar iyi bir şey. Ama 1 yıl süre verilmiş. Bir senede ne olur ne olmaz bilmiyoruz. 8,5 aydır İmralı'dan haberimiz yok. 4 insan orada zindanda. Avrupa istese bu sorunu çözebilir. CPT (Avrupa İşkenceyi ve İnsanlık Dışı veya Aşağılayıcı Muamele ve Cezayı Önleme Komitesi) istediği her şeyi yapabilir. Yapmıyorlar ama" diye kaydetti.  

Öcalan, İmralı'da tutulanların ailelerinin Ankara'daki temaslarına işaret ederek, "Bu sorun herkesin sorunudur. İmralı'nın yolunun ve kapısının bir an önce açılmasını istiyoruz. Öcalan 72 yaşında. Orada nefessiz bırakmışlar. Kapılar ailelere hemen açılmalı" diye seslendi. 

ÇÖZÜMÜN ADRESİ

Öcalan, ülkedeki ekonomik kriz başta olmak üzere yaşanan sorunların kaynağında İmralı'daki tecridin olduğunu vurguladı. Öcalan, "İmralı'nın kapıları açılmalıdır. Kürt sorunu bir an önce çözülürse Türkiye'nin diğer sorunları da çözülür. Kürt sorunu çözülürse herkes rahatlar. En büyük sorun İmralı Adası'nın kapısının kapalı olmasıdır. Kapı açılırsa Öcalan Kürt sorunu'nun çözümünde en büyük aktördür" ifadelerini kullandı. 

Editör: Haber Merkezi