DİYARBAKIR -ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: TJA’nın 3’üncü Kadın Buluşması’na katılan İngiliz gazeteci Emily Apple, ilham verici buldukları Kürt kadınlarının mücadelesini örnek aldıklarını belirtirken, Hewler’den Diyarbakır’a gelen hukukçu Perixan Ahmed Kerim ise kadınların dört parça Kürdistan’da birlik olması gerektiğini söyledi.
MA'nın haberine göre; Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA) “Kadınız, özgürlüğümüz için varız, değişim için ayaktayız” şiarıyla Diyarbakır’da organize ettiği, 3’üncü Kadın Buluşması’na Türkiye ve Avrupa kentlerinden katılan kadınlar, Kürt kadın mücadelesinden ilham aldıklarını dile getirdi.


TJA’nın programına İngiltere’den katılan gazeteci Emily Apple, “Kürt kadınlarının verdiği mücadele ilham verici, onlardan ilham almak ve mücadeleyi öğrenmek için buradayız” diyerek Diyarbakır’a geliş amacını açıkladı.


‘KÜRT KADINLARININ MÜCADELESİ İLHAM VERİCİ’


Kürt kadınlarının verdiği mücadelenin İngiliz kadınlarını da etkilediğini belirten Emily Apple, “Buradaki mücadeleyi hareketli, çok güçlü ve ilham verici olarak görüyoruz. Türkiye’de yaşayan Kürt kadınlarının bir araya gelip kendilerini nasıl örgütlediklerini yerinde gördük. Örneğin partileri ve kongrelerinde kadınlar eşittir, kadın eş başkanlar vardır ve İngiltere'deki birçok insan Türkiye ve Kürdistan gibi yerlerde bu kadar güçlü kadınların ve bu kadar güçlü bir kadın hareketinin olduğunun farkında değil. Buradaki kadının mücadelesi, aslında birçok batılı kadının hareketinden daha güçlü” diye belirtti.


‘ÖRNEK ALMAK İÇİN BURADAYIZ’


Kürt kadınlarının hem sivil toplumda hem de siyasette, örgütlenme biçimlerini örnek alıp, bu modelleri kendi kuruluşlarında kullanmaya çalıştıklarını ifade eden Apple, “Burada olmak, dayanışma içinde olmak ve İngiltere'deki kadınlara, kadınların burada örgütlenme şeklini anlatabilmek çok özel bir durum. Kürt kadınlarının örgütlenme biçimini örnek almak için burada olmak çok önemli. İngiltere'de bir Kürt grubumuz var. Kadınların mücadelenin ön saflarında yer almış bir şekilde çalışıyoruz” dedi.


‘KÜRTLERE YÖNELİK BASKILAR YASALAŞTIRILIYOR’


İngiltere’de yaşayan Kürtlere yönelik baskılara da değinen Apple, Kürtlere yönelik baskıların yasal düzenlemeler ile kalıcı hale getirilmeye çalışıldığını söyledi. “Onlar kapitalist sistemi derinleştirmek için, biz daha iyi bir dünya için savaşıyoruz. Düşüncelerimizden korkuyorlar” diyen Apple, kadınlar olarak seslerini yükseltmeye devam edeceklerini ifade etti.


‘HEP BERABER KAZANABİLİRİZ’


Enternasyonal dayanışma konusunda kadınların birlikte devrimi gerçekleştireceklerini vurgulayan Apple, “Bizim sesimiz yükselecek. Devlet bizi susturmak istese de, yükselecek. Faşizme karşı beraber bu devrimin bir parçası olabiliriz. Yapılacak çok iş var. Beraber birlikte özgür olabilir ve hep beraber kazanabiliriz” dedi.


Güney Kürdistan’ın Hewler kentinden Diyarbakır’daki kadın buluşmasına katılan hukukçu Perixan Ahmed Kerim de dört parça Kürdistan’da yaşayan kadınların birbirlerinin tecrübelerinden faydalanma açısından buluşmanın önemine değindi.


‘BİRLİK YOKSA DÖNÜŞÜM SAĞLAYAMAYIZ’


Güney Kürdistan’da kadınların siyasi partiler ve yönetimlerde söz sahibi olabilmesi için mücadele yürüttüklerini ve kadınların siyasi çalışmalarda sınırlı bir şekilde yer aldıklarını belirten Kerim, şunları söyledi: “Kadınlar bu alanlarda görünür değil. Daha çok erkekler çalışma yürütüyor. Umut ediyorum ki bizler ileriye dönük amaçlarımızı gerçekleştirirken, tüm kadınların çıkarlarını düşünerek hareket ederiz. Kadınlar arasında ilk olması gereken birliktir. Güney, Kuzey ve Rojavalı kadınlar olarak birlik olmalıyız. Dört parça Kürdistan’da kadınların birlik oluşturacağına inanıyorum. Eğer bu birliği oluşturamazsak, yol kat edemeyiz. Eğer bu birlik yoksa toplumda ki değişim ve dönüşümü sağlayamayız.”


MA / Arjin Dilek Öncel – Fahrettin Kılıç
Editör: Haber Merkezi