HABER MERKEZİ - İngiltere’de ITV’de bir programa katılan eski jimnastik sporcuları 38 yaşındaki Lisa Mason ve 19 yaşındaki Catherine Lyons,  uluslararası yarışmalara ve olimpiyatlara hazırlanırken antrenörleri tarafından maruz kaldıkları işkenceyi anlattı.


Netflix'te yayınlanan “Athlete A” adlı bir belgeselden sonra ortaya çıkan olaylarda jimnastikçileri çalıştıran antrenörlerin sporculara işkence ettiği, fiziksel ve psikolojik taciz uyguladığı ve hatta şiddete maruz bıraktığı ileri sürüldü.


Catherine ve Lisa’nın açıklamalarına göre, jimnastikçiler yarışmalara hazırlanırken, işkenceye varacak boyutta şiddete maruz bırakılıyor.


Sporu bırakmak zorunda kaldı


İngiliz kanalı ITV'ye açıklama yapan Catherine, yaşadığı ağır tacizlerden sonra çok severek yaptığı bu sporu bırakmak zorunda kaldığını söyledi. Catherine devamında, zihinsel ve fiziksel işkencenin neredeyse standart hale geldiğini ve kendilerine yapılan zor hareketlerden çok antrenörlerden korkmaları gerektiğinin öğretildiğini kaydetti.


Lisa ise açıklamasında, “Yarışmadan önce kilom fazla bulunduğu için bir hafta açlığa mahkum edildim ve hiçbir şey yememe izin verilmedi” ifadesini kullandı.


‘Bu güzel sporun kirletilmesinden üzüntü duyuyoruz’


Söz konusu işkenceye dair sosyal medya hesaplarından da açıklama yapan kadın sporcular, jimnastik sporunu çok sevdiklerini, çok güzel bir spor olan jimnastiğin isminin bu antrenörlerin uyguladığı işkence nedeniyle kirletilmesinden üzüntü duyduklarını dile getirdi.


‘Ağır ağrı kesici iğneler yapılıyor’


Her iki kadın sporcu, maruz kaldıkları işkence ve tacizin herkes tarafından öğrenilmesini ve başka sporcuların da aynı muameleye maruz kalmamasını istiyor.  Kadınlar ayrıca, sporculara sakatlanmalarına rağmen yarışmaya devam edebilmeleri için ağır ağrı kesici iğineler yapılarak sağlıklarının bozulmasına da sebep olunduğunu belirtiyor. “Sakat sakat yarışmamızı sağlamak için zorla kortizon iğnesi yaptırmak zorunda kalırdık” ifadesini kullanan kadınlar, bunun sağlıklarına vermiş olduğu zarardan da şikayetçiler.


Yetkililer: Soruşturma başlatılacak


Kadınların açıklamaları ülkede ses getirince, İngiltere Jimnastik Federasyonu da, konuyla ilgili açıklama yaptı. Yetkililer bu konudan büyük üzüntü duyduklarını belirterek gerekli cezaların verilebilmesi için soruşturma başlatacaklarını duyurdu.

( Kaynak: JIN NEWS )
Editör: Haber Merkezi