HABER MERKEZİ- Yazılım Mühendisi Mehmet Şerif Çaçan, kişisel Instagram hesabı çalınan bireylerin neler yapması gerektiğini ve Türkiye’nin sosyal medya politikasına dair önemli açıklamalar yaptı.

Piryol Özel Haber: Arif Bulut https://piryol.com/bilim/teknoloji/instagram-hesabi-calinanlar-ne-yapmali.html

Insatagram kullanıcıları da riskleri de artıyor

We Are Social ile Hootsuite’nin internet ve sosyal medya kullanımına ilişkin açıkladığı verilere göre dünya genelinde sosyal medya kullanıcı sayısı 4.88 milyar. Her geçen gün artan internet kullanımı dijital bir dünya yarattı. Günlük yaşam sosyal medya platformları ile birlikte dijital alana taşınıyor. Hal böyle olunca sosyal medya platformları sağladığı kolaylıklarının yanında bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu riskler ise son bir yılda daha görünür oldu. Türkiye’de yaklaşık 50 milyon, dünyada ise 1,3 milyar kullanıcı sayısına sahip Instagram, son bir yıldır dolandırıcıların hedefinde. Insatagram kullanıcıları arkadaş listelerinde yer alan hesapların çalındığına birebir şahit oluyor.

instagram hesapları
Instagram

Sosyal medya kullanımının yol açtığı suistimaller

Kullanıcıları tedirgin eden hesap çalıntılarını Yazılım Mühendisi Mehmet Şerif Çaçan değerlendirdi.

Yapılan araştırmalara göre bireylerin aylık ortalama 6 farklı sosyal medya platformunu kullandığını aktaran Çaçan, sosyal medya kullanımının birçok sorunu beraberinde getirdiğine dikkat çekerek “Bunlardan bazıları; Çocukların ve gençlerin gelişim dönemlerinde kimlik oluşumuna olumsuz etkileri, kandırılma, suistimal, popüler olma isteği gibi tehlikeler her zaman vardı ve bu her gün artmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Instagram hesaplarının çalınmasıyla ortaya çıkan riskler

Instagram kullanım oranlarına göre Türkiye, 50 milyon bandında kullanıcıya sahip. Türkiye’de son bir yıldır Instagram hesapları ‘çalınıyor’ ve çalınan hesaplar üzerinden kişi bir şantaja maruz kalabiliyor. Diğer yandan ise sıklıkla hikâye paylaşımı üzerinden maddi kazanç sağlama taktiği ile hesabı çalınan kişinin arkadaşları dolandırıcıların hedefi oluyor. Instagram hesaplarının çalınmasına ilişkin PİRYOL’un sorularını yanıtlayan Yazılım Mühendisi Mehmet Şerif Çaçan, kişisel Instagram hesabını başkasına kaptıran bireylerin neler yapması gerektiğini ve Türkiye’nin sosyal medya politikasına dair açıklamalarda bulundu.

“En çok phishing yöntemi kullanılıyor”

Sosyal medya hesap çalma teşebbüslerinin Türkiye dahil neredeyse tüm dünyada aynı veya benzer yöntemlerle yapıldığını belirten Çaçan, hesap çalınmalarına ilişkin “Son dönemlerde en çok kullanılan popüler yöntem phishing. Phishing’i Türkçeye çevirecek olursak olta atma saldırıları diye adlandırabiliriz. ‘Password’ (Şifre) ve ‘Fishing’ (Balık Avlamak) sözcüklerinin birleşmesiyle oluşturulan bir saldırı çeşididir. Kullanıcının bilgilerini, buna şifre, kredi kartı bilgileri vs gibi kritik verileri elde etmek için kullanılır. Kendilerini güvenilir bir kaynak gibi göstererek kritik verilen girilmesini ve dolayısıyla ele geçirilmesini sağlamaya yönelik sosyal mühendislik teknikleri kullanılır” bilgisini paylaştı.

“Sosyal medyadaki risklere karşı ‘bilinçlendirme’ politikası uygulanmalı”

Sosyal medya kullanımına ilişkin ülkelerin izlediği politikalara değinen Çaçan, “Çin batılı ülkelerin platformlarını pek kullanmaktan yana değil.  Facebook ve Instagram gibi kullanımı imkânsıza yakın. Rusya ise Çin’e göre biraz daha yumuşak diyebiliriz. Twitter intihar girişimleri, pornografik gibi nedenlerle yasaklama yoluna gidiyor. Birçok orta doğu ülkesinde belirli aralıklarla yasaklanmakta fakat yapılan baskılar sonucu geri açılmakta” diyerek Türkiye’de sosyal medya kullanımında bireylerin bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Çaçan Türkiye’de sosyal medya kullanımına ilişkin izlenilmesi gereken politikayı şu sözlerle dile getirdi, “En önemli politikamız insanlarımızı bilinçlendirmek olduğunu düşünüyorum. Sosyal medya kullanımın her ne kadar eksileri olsa bile faydaları çok daha iyi diyebilirim. İnsanlarımızı sosyal medya kullanımı, olası dolandırıcılık teşebbüslerine karşı kendini nasıl koruması gerekmesi hakkında bilgilendirilebilir.” ifadelerini kullandı.

“Kullanıcı hataları yüzünden hesaplar çalınıyor”

İnstagram hesaplarının çalınmasıyla birlikte bilişim uzmanları tarafından ortaya atılan “Instagram’ın açığından kaynaklı hesaplar çalınıyor” şeklindeki tartışmaya, “Zaman zaman güvenlik açıklarının olduğu görülmekte fakat bu ihtimal neredeyse milyonda ya da milyarda birdir. Bu güvenlik açıkları da bazen saniyelik bazen dakikalar içinde çözülmektedir. Bu tür sosyal medya platformların başında çalışan yüzlerce mühendis, programcı, güvenlikçi ve testerlar çalışmakta. Son zamanlarda artan hesap çalma işlemleri aslında güvenlik açıklarından değil, tamamıyla kullanıcıların zafiyetinden oluşmakta” şeklindeki sözleriyle katılmadığını ifade eden Çaçan, “Kesinlikle, hiçbir web sitesinde intagram kullanıcı adı veya şifrenizi tekrar yazmayın!” uyarısında bulundu.

Çaçan, uyarısına şöyle devam etti: “Size gelen şuraya oy verir misin, bu kadar para kazanmak ister misin gibi gönderilen web site linkleri instagram hesabınızdan çıkış yapılmış gibi göstermekte. Siz kullanıcı adı ve şifrenizi girip giriş yapmaya çalışırken o şifreler başkalarının eline geçmiş oluyor.”

“Instagram, dolandırıcı mailler için güncelleme yaptı”

Instagram’ın hesap çalıntıları için dolandırıcıların kullandığı mail yönetiminde güncellemeye gidildiğini aktaran Çaçan, “Peki kullanıcılar mailin Instagram veya kötü niyetli biri tarafından geldiğini nasıl anlayacak? Instagram’da Profilinize girince sağ üste bulunan üç çizgili menüde sırasıyla Ayarlar > Güvenlik > Instagram’dan E-postalar sayfasına giriş yapabilirler. Burada son 14 gün içerisinde Intagram tarafından size eposta gönderilmişse burada görüntüleyebilirsiniz. Şayet burada herhangi bir eposta göremiyorsanız size sözde Instagram tarafından gönderilen mail %100 hesabınızı ele geçirmek isteyen kötü kullanıcılar tarafından gönderilmiştir” bilgisini paylaştı.

“Çalınan hesabımı nasıl geri alabilirim?”

“Son dönemlerde yakın çevremde bana sıkça gelen ‘Hesabım çalındı nasıl geri alabilirim?’ şeklinde çok sayıda mesaja alıyorum” diyen Çaçan, hesabı çalınan bireylere hesabın kurtarılması için yapılması gerekenleri şöyle dile getirdi: “Hesabı çalınan kullanıcıların ilk başta eposta ve telefon numaraları değişmekte. Bu hesabınızı tamamıyla kaybettiniz bir daha geri alamayacaksınız anlamına gelmiyor. Bu tür bir durumda hesabınıza kayıtlı e-posta adresinizi kontrol etmenizdir. E-posta veya telefon numaranız değiştiğine dair bir e-posta varsa e-posta içinde bulunan bir bağlantı üzerinden duruma itiraz edebilirsiniz. İtiraz sürecini de Instagram’ın giriş sayfasından yapabilirsiniz.

ınstagaram hesap kurtarma
Instagram hesaplarını kurtarma

Instagram uygulama ara yüzünü açın. Uygulamayı açınca sizden giriş bilgileriniz istenecektir. Tabii ki çalınan hesapta giriş yapmak mümkün olmuyor. Burada giriş yapmak için yardım al” kısmına tıklıyoruz. Buradan hesabına eriş sekmesi altında “ kullanıcı adı veya e posta kullan” seçeneğine tıklayın. Kullanıcı adınız veya mail değiştirilmiş olabilir. Fakat yapacağınız bir şey yok. Yine bildiğiniz kullanıcı adı veya mail adresinizi girmeniz gerekiyor. Sizden istenen bilgileri girdikten sonra. Açıklama kısmına ‘sanırım hesabım başkasının eline geçti. Bana yardımcı olun lütfen…’ şeklindeki ifadeyi yazın.”

ınstagtam-hesabı-calinanlar-ne-yapmali
Instagtam hesabı çalınanlar ne yapmalı?
Editör: Haber Merkezi