ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/ANTEP - Uluslararası Merhametli Kalpler Derneği (IPHS) tarafından başlatılan "İrade Adımları Projesi" kapsamında 2015 yılında Antep’te kurulan Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi şimdiye kadar 840 Suriyeliye protez taktı.
Milyonlarca Suriyeliyi yerinden yurdundan eden 8 yıllık Suriye iç savaşı, onbinlerce Suriyeliyi de uzuvlarından etti. Kaybedilen uzuvların tedavisi için kurulan Uluslararası Merhametli Kalpler Derneği (IPHS) tarafından başlatılan "İrade Adımları Projesi" kapsamında Antep’te kurulan Rehabilitasyon ve Protez Uygulama Merkezi'nde iç savaşta kol ve bacaklarını kaybeden Suriyelilere 2015 yılından bu yana ücretsiz tedavi veriliyor. Savaş mağdurları için umut kapısına dönüşen merkezde, aylık yaklaşık 65 kişiye protez kol veya bacak takılıyor. Merkezdeki atölyede hastaların ölçülerine göre istenilen ebatlardaki protezler de, çalışanlar tarafından üretiliyor.


840 SURİYELİ PROTEZE KAVUŞTU


Merkezin kurulduğu günden beri 840 Suriyeliye protez hizmeti verildiğini dile getiren IPHS Genel Müdürü Doktor Muhammed Emin El Hatib, Suriye’deki çatışmalarda kol ve bacak gibi uzuvlarını kaybeden Suriyelilere ücretsiz protez hazırladıklarını belirtti. İnternet üzerinden kaydı alınan Suriyelilerin merkeze gelerek tedaviye başladığını aktaran Hatib, “Gerekli ölçüm ve tetkiklerin ardından hastaların protezleri hazırlanıyor. Uzmanlar eşliğinde bir taraftan rehabilite edilen hastalar diğer taraftan da protezlerine alıştırılıyor. Suriye iç savaşının mağduru olan hastalara yardımlarımızı arttırarak devam ettireceğiz” dedi.


‘TEDAVİ SAYESİNDE RAHATÇA YÜRÜYEBİLİYORUM’


Merkez sayesinde proteze kavuşanlardan olan Halebli Mecide Aliye Ömer (12), 4 yıl önce Haleb otogarından otobüsle köyüne giderken uçak bombardımanında sağ bacağını kaybettiğini söyledi. Saldırının ardından tedavi için Kilis Devlet Hastanesi'ne getirildiğini belirten Ömer, yaşadıklarını şöyle özetledi: “Bir süre hastanede tedavi gördükten sonra merkezi duyduk. 3 yıl önce protez için merkeze başvurduk. Onlar da tedavimi ücretsiz bir şekilde gerçekleştirmeye başladılar. Bir sıkıntı olduğu zaman hemen irtibata geçiyorum. Merkezden ve çalışanlardan çok memnunum. Protez sayesinde okula rahatça gidip gelebiliyorum. Bacağımı ilk kaybettiğim zamanlarda yardım almadan yürüyebileceğimi düşünmüyordum ama merkezin tedavisi sayesinde artık rahatça yürüyebiliyorum.”


‘MERKEZİN HİZMETİ HAYIRLI BİR HİZMET’


Merkezde tedavi gören bir başka savaş mağduru Ahmet El Hasan ise, Şam’daki evlerine atılan patlayıcı sonucu annesini ve kardeşini kaybettiğini anlattı. Aynı saldırıda kendisinin sağ bacağını kaybettiğini ifade eden Hasan, “2015 yılında Türkiye’ye gelmek zorunda kaldım. Bu merkezden 2,5 yıl önce bir arkadaşım bana bahsetti. Telefon numaralarını verdi. Ben de arayıp irtibata geçtim. Onlar da beni davet ettiler. İlk protezimi taktılar. Sonra ayağımdan ameliyat geçirmek zorunda kaldım. Ameliyatı geçirdikten sonra tekrar geldim. Tekrardan protez taktılar. Hiçbir şekilde ücret ödemedim. Merkezin hizmeti çok güzel ve hayırlı bir hizmettir. Ben otogara geldiğim zaman araç gelip beni merkeze getirir. Sonra tedavi bitince de istediğim yere bırakır” diye konuştu.


‘OĞLUM ARTIK TEK BAŞINA YÜRÜYEBİLİYOR’


Merkezde tedavi gören 2 yaşındaki Melik Abdullah'ın babası Musa El Abdullah da, oğlu Melik’in doğmasından 3 ay sonra savaştan dolayı Antep’e göç ettiklerini paylaştı. Oğlu Melik’in doğuştan ayaksız doğduğunu aktaran Abdullah, merkezden tedavi alma süreçlerini şöyle aktardı: “Bu merkezi 3 ay önce arkadaşlarımdan duydum. Onlardan duyduktan sonra gelip başvurdum. Sağ olsun onlar da ayakları için gerekli protezi yaptılar. 1 aydan beridir oğlum rahat rahat tek başına yürüyebiliyor. İstediği her hareketi yapabiliyor. Bu onu ve bizi çok mutlu etti. Melik’in ayağına protez yapılması için özel bir merkeze gittiğimde bana 14 bin TL hesap çıkardılar. Bunun için maddi gücüm yeterli değildi. Ancak merkez böyle pahalı bir hizmeti ücretsiz bir şekilde veriyor.  Onun için onlara çok teşekkür ediyorum.”


Kobane'ye yönelik gerçekleşen DAİŞ saldırısından kaçarak 5 yıl önce Türkiye'ye sığınan 28 yaşındaki Sakine Ehmed ise, “Bacağımda bir yara çıktı, giderek büyüdü. İltihap oluştu ve kemiğime kadar ulaştı. Suriye'de bulunduğum köyde ilaç ya da doktor yoktu. Türkiye’ye geçip çadır kente yerleştim. Kimlik verildi, hastaneye gidebildim. Doktor bana ya ‘ameliyat edilip platin takılacak ya da bacağın kesilecek’ dedi. Ben de bacağım artık çok kötü olduğu için ‘kesin’ dedim ve kesildi. Bir süre sonra burada yaşayan bir arkadaş aracılığıyla bu dernekle tanıştım. Bu merkezde bana protez bacak yapıldı. Yaklaşık iki aydır zaman zaman bu merkeze gidip geliyorum. Sağ olsunlar benden hiç para almadan yardım ediyorlar” diyerek merkezle tanışma hikâyesini anlattı.
Editör: Haber Merkezi