Irak’ta hükümet politikalarına karşı Basra’da başlayan gösteriler ülkenin tüm güney kentlerine yayıldı. Basra, Necef, Zukkar, Meysan, Kerbela, Babil ve Bağdat’ta yasağa rağmen protestolar durmuyor. Necef’e uçuşları ise iptal edildi.


Irak’ın Basra kentinde bir hafta önce hükümetin ekonomik politikası, işsizliği ve hizmet yetersizliğini protesto etmek için başlayan gösteriler kısa sürede güneyin tüm kentlerine yayıldı. Basra’da başlayan gösteriler önce Necef, Zukkar, Meysan (Misan) kentlerine yayıldı, daha sonra Bağdat’ın bazı mahalleleri ile Babil’in Kuveyt’e sınır olan Hille merkezine de sıçradı. Dün gün boyu devam eden gösterilerde halk Nuri Maliki’nin başkanlığını yaptığı ve Haydar Abadi’nin üyesi olduğu Şii Davet Partisi ile Şii tabanlı partilerden Fazilet Partisi il binalarını işgal etti ve Haşdi Şabi gruplarından Esayib Ehlulhak grubunun karargahlarını ateşe verdi.


NECEF UÇUŞLARI İPTAL EDİLİYOR 


Basra’da başlayan gösterilerde ölen ve yaralananlar olurken, Misan’da halk valiliği bastı. Necef’te ise göstericiler havaalanına girdi, daha sonra havaalanı genel müdürünün evini ateşe verdi. Bunun üzerine Necef kentine uçuşlar güvenlik gerekçesiyle bir bir iptal edildi. İran, Ürdün, Kuveyt ve Dubai havayolları Necef uçuşlarını iptal ettiklerini açıkladı. Uçakların büyük kısmı Bağdat’a yönlendirilecek.


GÖSTERİLER DURMUYOR 


Gösterilere ilişkin açıklamalarda bulunan Yüzbaşı Abdulhadi Al-Tai, göstericilerin İmam Ali Caddesi'ni ve el-Henud Köprüsü'nü kapattığını belirtti. Al-Tai, gösterilerin olduğu bölgelere güç takviyesinde bulunduklarını ancak ona rağmen gösterilerin durdurulamadığı ve kentlerdeki gergin atmosferin devam ettiğini söyledi.


Irak Başbakanı Haydar Abadi, gösterilerin durdurulması için Basra’ya üç milyar dolarlık ödenek ayırırken, güvenlik kuvvetleri ise gösterilerin yasaklanması kararını aldı. Ancak buna rağmen bugün sabah saatlerinden itibaren Bağdat’ın belli bölgeleri ile Basra, Necef, Kerbela, Zukkar, Misan, Babil merkezi Hille’de gösteriler devam etti.


İNTERNET ERİŞİM ENGELİ


Irak hükümeti, gösterilerin daha da yayılmasını önlemek için dün akşam saatlerinden itibaren sosyal medya platformları olan Facebook, Twitter, Instagram ve diğer sosyal medya hesaplarına önce erişim engeli, ardından da ülke genelinde internete erişimine sınırlama getirdi. Bugün sabah saatlerine kadar erişim engeli sürdü. Ancak buna rağmen halk VPN ve daha başka ulaşım kanallarıyla gösterilerini yansıtmaya çalıştı.


ÜLKELERDEN AÇIKLAMALAR 


Irak’taki gösteriler için ilk açıklama Türkiye Dışişleri Bakanlığından geldi. Türkiye Dışişleri Bakanlığından dün yapılan açıklamada, Türk vatandaşlarından gösterilerin olduğu bölgelerde dışarıya çıkmaması istendi. Türkiye’den sonra Kuveyt de benzer bir açıklama yaparak, Irak’taki vatandaşlarını gösterilere karşı duyarlı olmaya çağırdı. Türkiye ve Kuveyt dışında bazı batı ülkeleri de vatandaşlarını gösterilere karşı duyarlı olma çağrısını içeren açıklamalar yaptı.
Editör: Haber Merkezi