DİYARBAKIR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Yıllardır kadın silüetlerinden maskeler yapan İranlı sanatçı Beyan Behmani, “Sanat benim için kutsal bir anlam ifade ediyor. Sol düşünceli kadını çizdim. Tüm çizimlerimde barış var” diyor.


JINNEWS'ten Medya Üren'in haberine göre; Diyarbakır’da “Konuşan Mask” adlı sergisini açan İranlı Kürt Beyan Behramî, yıllarca kadın silüetlerinden maskeler yaparak kendini kadın çizimleriyle geliştirmeyi amaçladı. Beyam Behmani, kadın figürlerinden yaptığı maskeleriyle Amed Şehir Tiyatrosu’nda bir sergi açtı. Beyan, sanatına nasıl başladığını ve niçin kadını çizmeyi tercih ettiğini anlattı. İran’ın Sina kentinde dünyaya gelen Beyan, İran’da Terzi ve Tasarım Bölümü’nü okudu. İcra ettiği sanatla büyük bir beğeni alan Beyan, sanatının her hücresinde kadını temsil etmeye çalıştığını ifade ediyor.


Kadınların silüetlerinden heykeller yapmaya nasıl başladığını anlatan Beyan, “İran’da Terzi ve Tasarım Bölümü’nü okuduğum sıralarda çizim yapıyordum. Daha sonra bir sergiye gittim. Sergide bir heykel gördüm ve çok beğendim. Bu sergide gördüğüm heykeller beni çok etkiledi ve bir başlangıç yapmama vesile oldu. İşte ben de bu şekilde çizimlerim aracılığıyla heykeller yapmaya karar verdim” diye belirtiyor.


‘Büyüdükçe düşüncelerim de olgunlaştı’


İran’da sanatını dilediği gibi yapamayan Beyan, önce Irak’a oradan da Türkiye’ye gelerek sanatına Diyarbakır’dan devam etmeye başladığını söylüyor. Beyan, sanatını zamanla daha farklı bir boyuta taşıyarak sadece kadını resmetmeyi, çizmeyi tercih ettiğini ifade ediyor. Bundan 15 yıl öncesine kadar sadece kadın maskeleri yapmak gibi bir düşüncesinin olmadığını vurgulayan Beyan, büyüdükçe düşüncelerin de olgunlaştığını sözlerine ekliyor. Beyan, bu sebeple kadın silüetlerinden oluşan heykeller yapmaya başladığını kaydediyor.


‘Bu heykellerle kadın ruhunu, düşüncesini yansıtmak istedim' 


Beyan artık sadece kadın mücadelesini sanatına yansıtmak istediğini ifade ederek, “Kadını yansıtmak istedim sanatımda. Bu heykellerle kadın ruhunu, düşüncesini ve duygusunu yansıtmak istedim. Yaptığım her bir heykelin bir anlamı var. Kiminde kadının esaretini anlattım, kiminde barış annelerinin mücadelesini anlatmayı amaçladım. Sol düşünceli kadını çizdim. Tüm çizimlerimde barış var” diye vurguluyor.


‘İnsan duygularını sanatla ifade edebiliyor’


Uzun yıllar önce maskeler yapmaya başladığını ve yaptığı hatalar ile bu günlere kadar geldiğini söyleyen Beyan son olarak şunları dile getiriyor: “Sanat benim için çok kutsal ve mukaddes bir anlam ifade ediyor. Her şeyin altında bir maske vardır.  Her şeyde bir sanat vardır. Yapabileceğime inandığım şeyi yapıyorum. Asla yapamam demiyor, korku ile yaklaşmıyorum. Bir işi severek yapmak çok önemlidir. Maske yaparken yapılan eleştirileri de göz önünde bulunduruyordum. Arkadaşlarım hata gördüğünde yeniden ele alıp yapmaya başlıyordum. Bu beni geliştiriyordu. İnsan duygularını sanatla ifade edebiliyor. Kimi insanlar sanata korku ile kaygı ile yaklaşıyor. Kadının bir gücü var. Eğer desteklenirse çok güzel işler çıkarır kadın. Kadın her işi başarabilecek bir güce sahiptir.”

Editör: Haber Merkezi