ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Hükümetin kıdem tazminatında yapmaya hazırlandığı değişikliğe karşı çıkan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) 81 ilde ortak eylem yaptı. İşçiler işyerlerinde hazırlanan ortak metni okuyarak “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimiz” dedi.

Türk-İş Genel Merkezi önünde yapılan Ankara’daki eylemde Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin ortak metni okuyarak yapılmak istenen değişiklikleri hatırlattı. İşsizlik Sigortası Fonu kesintilerinin artırılmak istendiğini, 25 altı ve 50 yaş üstünde çalışanlara getirilecek esnek çalışmayla da kıdem ve ihbar tazminatının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı kaydeden Zengin, “Kıdemde değişiklik yapılmasına ilişkin sosyal tarafların herhangi bir talebi yok. Mutabakat da yok” dedi.

Türk-İş metinde “Görüşümüz net. Kıdem tazminatı koşulları ve çerçevesi kanunla çizilmiş, uzun yıllardan beri fiilen var olan temel bir müessesedir. Türk-İş genel kurullarında oybirliğiyle alınan genel grev kararımız herkes tarafından bilinmektedir. Alınan kararın arkasındayız. Kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz” vurgusu yaptı.

‘DOKUNMAYIN’


DİSK de Başkanlar Kuru-lu’nun kıdem tazminatına ilişkin açıkladığı sonuç bildirgesini, 81 ilde ve örgütlü oldukları işyerlerinde on binlerce işçinin katılımı ile okudu. Ankara’daki açıklama DİSK Ankara Bölge Temsilciliği’nde gerçekleştirildi. DİSK hükümete, “Kıdem tazminatına dokunmayı aklınızdan bile geçirmeyin” diye seslendi. Kıdem tazminatını ortadan kaldırmaya, daraltmaya, budamaya, işçi sınıfının belirli kesimlerini bu haktan mahrum etmeye yönelik her girişimin direniş ile karşılanacağını belirten DİSK, fonun, kıdem tazminatına, birikmiş emeğe ve işçilerin geleceğine “el koymak” anlamına geldiğini vurguladı. DİSK hükümete şöyle seslendi:

“Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! ‘Kırmızı çizgi’ geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir ve işçi sınıfı kıdem tazminatına o ya da bu biçimde dokunulmasına izin vermeyecektir. Kıdem tazminatına sahip çıkmak emeğimize, geleceğimize, memleketimize sahip çıkmaktır.”

HAK-İŞ: TARTIŞMAYA HAZIRIZ


Diğer sendikaların eylem yaptığı gün Hak-İş Konfederasyonu ise yönetim kurulunu olağanüstü topladı. Toplantıdan ise farklı bir değerlendirme geldi. Bir hafta önce yaptıkları açıklamada salgın döneminde kıdem tazminatı konusunun tartışılmasının uygun olmayacağını belirten Hak-İş, dün benzer görüşleri bir kez daha dile getirse de bu kez konuyu ilişkin “Tartışmaya hazırız” vurgusu yaptı. Kıdem tazminatının hak edilmesi ve erişilmesi konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması, uygulanabilir ve sürdürülebilir bir noktaya taşınmasını garanti edecek güçlü bir sistem talep ettiklerini kaydeden Hak-İş’in açıklaması şöyle:

“Çalışma hayatının en önemli konularından biri olan kıdem tazminatının uygun bir zamanda, katılımcı bir yöntem ve pozitif bir yaklaşım ile çalışanlar lehine çözüme kavuşturulmasını konuşmaktan ve tartışmaktan yana olacağız... Kıdem tazminatı konusunda temel prensibimiz, kazanılmış hakların korunarak, var olan hakların güvence altına alındığı, işleyen bir sistemin kurulmasıdır. Kıdem tazminatı sorununu, sosyal diyaloğun ve katılımcılığın esas alındığı, çalışanlar lehine çözüm arayışları çerçevesinde tartışmaya hazırız.” ( Cumhuriyet )
Editör: Haber Merkezi