İşçiler Öldü Üretim Devam Etti, Basın Açıklaması Yapıldı Üretim Durdu

Arkadaş CANPOLAT

Tuzla'da bulunan Tuzla Tersanesinde 28 Ocak günü gerçekeleşen patlamayı protesto etmek için bugün (30 Ocak) DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası tersane önünde saat 07.30'da basın açıklaması gerçekleştirdi. Hong Kong bandıralı LR2 POSEDION isimli gemide gerçekleşen patlama da Muhammed Ali Yılmaz ve Mehmet Tütüncü adlı işçiler ölmüş, 11 işçi ise ağır yaralanmıştı. Limter İş Sendikası'nın aktardığına göre yaralanan işçiler GİSBİR Hastanesi, Okan Üniversitesi Hastanesi, Tuzla Devlet Hastanesi, Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Darıca Farabi Devlet Hastanesi, Sancaktepe Devlet Hastanesi'nde tedaviye alındı.

Patlamadan sonra üretime devam eden tersane basın açıklamasını duyunca üretime ara verdi

Basın açıklaması başlamadan önce tersane önünde toplanan işçilere ve emek dostlarına seslenen Limter İş Sendikası Genel Sekreteri Hakkı Demiral patlamadan sonra dün de tersanede üretimin devam ettiğini fakat bugün basın açıklaması olacağı için tersanede üretime ara verildiği bilgisini aktardı. İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olan Demiral Tuzla Gemi Endüstrisi Tersanesi'ndeki iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının eğitimsiz, yetkisiz ve sıradan işçiler olduğunu da vurguladı. İSG uzmanlarının patlama alanında gerekli önlemleri aldığı koşulda kazanın gerçekleşmeyeceğini ve yaşamlarına devam edebileceğini de ekleyen Demiral bu vahşetin sendikalı olarak önlenebileceğini ifade etti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi hazırlamış olduğu iş cinayetleri raporunda 2018 yılında ölen 1923 işçiden 49'unun (%2.49) sendikalı olduğunu aktarmıştı. Yanı sıra İSİG Meclisi Koordinatörü Murat Çakır bu kazanın ardından sosyal medya hesabından aktardığı başka bir bilgi de Ocak ayında Gemi, Tersane, Liman, Denizcilik işkolunda 19 işçinin yaşamını yitidiğini paylaşmıştı. Bu sayı tersanelerde yaklaşık 80 bin işçinin çalıştığı 2010 öncesindeki yıllara göre bile yılda ölen işçi sayısından daha fazladır. Bu istatistiki bilgiler bir taraftan Limter İş Sendikası'nın örgütlenme çağrısının ne kadar yerinde olduğunu göstermekle birlikte kapitalizmin vahşiliğinin de katlanarak artığının göstergesidir.

16 yılda 22 bini aşkın işçi öldü

Limter İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi Kanber Saygılı basın açıklamasında patronların İSG maliyetlerini gereksiz masraf olarak gördükleri için ve taşeronluk sisteminin bu katliama davet çıkardığını söyleyerek patlamanın gerçekleştiği noktada biriken yanıcı gazın tahliye edilmediği koşulda sıcak çalışmayla birlikte patlamanın kaçınılmaz olacağını söyleyerek, tersanede gerçekleşen onlarca patlama ve iş cinayetiyle bunun deneyimlendiğini vurguladı. Saygılı, işçi cinayetlerinde patronların birinci dereceden suçlu olmasına rağmen ceza almamalarına değinerek yargının sorumluluğuna işaret etti.
Saygılı konuşmasını sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, taşeron sisteminin yasaklanması ve İSİG için üniversitelerden, meslek odalarından, barolardan, sendikalardan, öncü işçilerden oluşturulacak inceleme, araştırma ve yaptırım yetkisi olan bir komisyonun kurulmasını talep etti.

Kanber Saygılı'nın ardından HDP milletvekili Musa Piroğlu, Deri İş Sendikası Tuzla Şube Sekreteri Haydar Canpolat ve Krize Karşı Birlik Temsilcisi Hakan Dilmeç konuştu. Konuşmaların ardından basın açıklaması son buldu. Basın açıklamasına Liman İş Sendikası ve Dev Yapı İş Sendikasının temsilcilerinin yanısıra siyasi partiler, kurumlar ve örgütler de katılım gösterdi.

 
Editör: Haber Merkezi