MERSİN - Genel-İş Mersin Şubesi Başkanı Kemal Göksoy, asgari ücret taleplerine ilişkin, "Yaşanan erimeye göre zam yapılmalı ve ekonomide istikrar sağlanmalı" dedi. 

Döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ve TL'nin değer kaybı ekonomik krizi daha da derinleştirdi. Temel ihtiyaçların neredeyse tümüne fahiş zamlar geldi. TL'deki değer kaybı, görüşmeleri bugün başlayacak olan asgari ücretin ne kadar arttırılacağına dair tartışmaları da alevlendirdi. Zamlar ve asgari ücret tartışmalarına paralel olarak sokaklar da hareketlendi. Birçok kentte “Geçinemiyoruz, hükümet istifa" eylemleri başladı. Yaklaşık bir aydır alanlarda olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası'nın (Genel-İş) Mersin Şubesi Başkanı Kemal Göksoy, yaşanan krize karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.  

HÜKÜMETE İSTİFA ÇAĞRISI

Yaşanan sürecin tüm işçi, çiftçi ve köylüleri olumsuz etkilediğine dikkati çeken Göksoy, kur artısı sonrası iğneden ipliğe tüm ürünlere zam gelmesine rağmen işçilerin haklarında bir artış yaşanmadığını kaydetti. Zamların işçilerde bir travma yarattığını söyleyen Göksoy, "Yaşanan travmanın ortadan kaldırılması için önlem alınmalı. İktidar eğer önlem alamıyorsa derhal istifa etmelidir” dedi. Göksoy, yaklaşık bir aydır yaşananlara karşı alanlarda olduklarına işaret ederek, "Asgari ücretten vergi alınmasın' diyoruz. Temel ihtiyaçlara zam yapılmasın. Bunu bir türlü dinletemiyoruz, anlatamıyoruz” dedi. 

EKONOMİDE İSTİKRAR

Göksoy, şunları söyledi: “Bu süreç bizler açısında önemli. İnsanca yaşayacağımız bir ortam yaratılması lazım. Asgari ücrette bin 500 TL’ye yakın erime var. Asgari ücret belirlenirken öncelikle bu erime hesaplanıp sonra asgari ücrete bir zam yapılması gerekiyor. Aksi takdirde zam yapılmış olmayacaktır. Bu erime telafi edilmelidir."

Asgari ücrete gelecek zammın ardından ekonomide istikrar koşullarının yaratılmasının da önemli olduğunu vurgulayan Göksoy, "Önemli olan istikrarın sürdürülmesidir. İstikrar olmadığında asgari ücreti 10 bin TL de yapsanız bir işe yaramayacak. Yapılan zamlarla o ücret yine aynı noktaya gelecek. Bir yıl içerisinde işçinin parası nasıl erimişse, durumun aynı şekilde devam etmesi halinde para yine eriyecek. Dengeli bir ekonomi uygulanması gerekiyor. Yoksa işçiyi, emekçiyi, çiftçiyi enflasyona ezdirirsiniz. O zaman ülkenin kalkınmasını da engellemiş olursunuz” diye kaydetti. 

ERKEN SEÇİM 

İktidarın işçiler yerine sermayedarları koruyan bir noktada olduğunu ifade eden Göksoy, her alanda yükselen "hükümet istifa" seslerinin iktidarın ülkeyi yönetemediğinin göstergesi olduğuna işaret etti. Erken seçim çağrısında bulunan Göksoy, mevcut tablonun değişmesinin işçilerin mücadelesini birleştirmesinden geçtiğini vurguladı. Göksoy, “Bu sorun hepimizin, tüm işçi sınıfının sorunudur. Bu sorunu toplumsal örgütlenmeyle çözebiliriz” diye kaydetti. 

MA / Cemil Uğur

Editör: Haber Merkezi