Sakarya'da yürütülen IŞİD soruşturması kapsamında Ebu Hanzala kod adlı Halis Bayuncuk hakkında müebbet hapis cezası istendi.


VANHABERDAR - Sakarya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, aralarında Halis Bayancuk’un da bulunduğu 11 sanık hakkında hazırlanan 183 sayfalık IŞİD iddianamesi üzerindeki incelemesini tamamladı.

Mahkeme, iki müştekinin yer aldığı ve Bayancuk’un “Anayasayı ihlal”den ağırlaştırılmış müebbet, “silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçundan 15 yıldan 22 yıla kadar ve “silahlı terör örgütünün propagandasını yapmak”tan 2 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen iddianameyi kabul etti.

DİĞER SANIKLAR HAKKINDA İSTENEN CEZALAR

İddianamede sanıklardan biri hakkında ayrıca “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve “silahlı terör örgütü üyeliği”nden 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isten. Savcı diğer 9 sanık hakkında da “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan 7 yıl 6’şar aydan 15’er yıla kadar hapis cezası talep etti.

Savcı iddianamede IŞİD’ın kuruluşu, amacı, ideolojisi, propagandası ve yapısına ilişkin görüşlerine de yer verdi.  “Ebu Hanzala” kod adlı Halis Bayancuk’un El Kaide ve IŞİD soruşturması kapsamında adli işlem gördüğü belirtilen iddianamede iddianamede “Sanık, Sakarya’da gerçekleştirilen örgütsel ders/sohbet toplantısına katılmış, terör örgütü Hizbullah’ın altyapısında yetiştikten sonra Mısır’da eğitim almış akabinde Türkiye’ye dönerek kendisine bağlı gruplar oluşturmuştur” denildi.

‘IŞİD’LE GÖRÜŞ AYRILIĞI YAŞADI’

Zanlının, selefi/tekfirci görüşler doğrultusunda hareket ettiği, bir dönem IŞİD’i öven söylemlerde bulunarak örgüte katılımları teşvik ettiği kaydedilen iddianamede “Sanıığın son dönemde IŞİD’le görüş ayrılığı yaşadığı, selefi/tekfirci görüşü yaymak amacıyla İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Diyarbakır ve Van dahil pek çok ilde faaliyet gösterdiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Halis Bayancuk’a ait dijital materyallerde IŞİD’in logo, yazı ve videolarının bulunduğu belirtilen iddianamede, şüphelinin video ve kitaplarında suç unsuru olarak değerlendirilen konuşma ve yazıların yer aldığı aktarıldı.

‘IŞİD İSLAM’A ZARAR VERİYOR’ SAVUNMASI

Bayancuk, da iddianamede yer verilen ifadesinde daha önce birçok kez gözaltına alındığını ve tutuklandığını anlattı. Herhangi bir terör örgütü içinde faaliyet gösteren akrabası veya yakınının olmadığını, kod ismi kullanmadığını iddia eden Bayancuk, şunları söyledi:

“Sakarya’da ‘dini sohbet’ adı altında Suriye ve Irak’taki çatışma bölgelerine eleman kazandırmaya çalışan şahıs olup olmadığını bilmiyorum. IŞİD’in inanç yapısı ve yaptığı eylemlerle, İslam’a aykırı ve zarar verdiğine inanan biriyim. Bununla ilgili yaptığım ve sosyal medyada yayınlanmış konuşmalarım var. Bu sebeplerden dolayı IŞİD’i desteklemem, eleman temin etmem veya böyle bir faaliyete yardımcı olmam düşünülemez.”

Bayancuk, IŞİD’in faaliyetleriyle ilgilenmediğini, bu nedenle Türkiye’deki faaliyet esasları, yapısal unsurları ve sorumluları hakkında herhangi bir bilgisinin olmadığını ileri sürdü.

Davet üzerine şüpheli Veli Avcı’nın, yeni doğan çocukları için Sakarya’da verdiği ‘akika yemeği’ne katıldığını anlatan şüpheli Bayancuk, “Yemek bitiminde normal olarak konuşmalar yaptım. Yemekte 10-15 kişi vardı. Yapılan sohbette herhangi bir suç unsuru bulunmuyordu” diye savunma yaptı.
Editör: Haber Merkezi