İZMİR - KHK’yle ihraç edildiği görevine yaklaşık 4 yıl sonra dönen eğitimci Cemal Demir, tek kurtuluşun mücadele olduğunu belirterek, “Örgütlülük kesinlikle kazandırır” dedi. 

Ülkede 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından yayımlanan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) üyesi Cemal Demir, verdiği mücadele sonrası işine geri döndü. İhraç edildiği 7 Şubat 2017’den bu yana üyesi olduğu sendikanın oturma eylemlerine katılarak, mücadelesini sürdüren Demir, 22 Aralık 2021’de Olağanüstü Hal (OHAL) İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun kararıyla görevine iade edildi. Demir, ihraç edilen tüm arkadaşları görevlerine iade edilene kadar mücadeleyi sürdürmede kararlı.

Eğitim Sen İzmir 2 Nolu Şube’nin KHK’lere karşı her hafta Karşıyaka İskelesi önünde sürdürdüğü eylemlere aktif bir şekilde katılım sağlamaya devam edeceğini söyleyen Demir, ihraç edildikten sonraki sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YILDIRMA POLİTİKASI

Darbe girişimi sonrası Kamu Emekleri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı binlerce sendika üyesinin görevinden uzaklaştırıldığını anımsatan Demir, “İhraçların amacı yıldırmaydı. Mücadelemizin önünü kesmek istediler. Ekmek ve emek mücadelesi yürüten, iktidara karşı direnen kamu emekçilerini yıldırma politikasıydı. İktidar, bunu yapmaya çalıştı ancak başarılı olmadı” diye belirtti. 

İhraç edildikten sonra psikolojik sorunlar yaşamaya başladığını belirten Demir, bunun üstesinden ise örgütlü mücadeleyle geldiğini dile getirdi. 686 sayılı KHK ile ihraç edildiğini kaydeden Demir, “Hem öğretmenlik işini yapıyordum hem de sınıf mücadelesi veriyordum. Bu mücadele iktidarın zoruna gidiyordu. Savaş yöntemlerine başvurulacağını biliyordum. Süreçten çok etkilendim. Depresyon, moral bozukluğu, ne yapacağını bilememe haliyle boğuştum. Daha sonra örgütlü bir biçimde hareket etmenin en doğru tarz olacağı kararına vardım” dedi. 

HUKUKSUZLUĞA KARŞI OTURMA EYLEMİ 

Karşıyaka İskelesi’nde yaklaşık 4 yıldır her Çarşamba oturma eyleminin gerçekleştirildiğini ve kendisinin aktif bir şekilde bu eylemde yer aldığını söyleyen Demir, şöyle devam etti: “İşinden ihraç edilmiş binlerce kişi, farklı şehirlerde eylemler yaptı. Fakat bu eylemler zamanla sürekliğini yitirdi. Eylemini bu güne kadar sistematik bir şekilde sürdüren üyesi olduğum şube oldu. Eylemimiz 194’üncü haftasına girecek. Bende her hafta Buca ilçesinden Karşıyaka İskelesi’ne gelerek eyleme katılıyorum. Kamuoyunda çok ses getirecek bir eylem değildi ancak kendi içerisinde küçükte olsa bir direniş söz konusuydu. İhraçların iktidarın hukuksuz uygulamalarının sonucu olduğu mesajını vermek istedik.”

KURTULUŞ ÖRGÜTLÜ MÜCADELE 

22 Aralık 2021’de görevine tekrar iade edildiğini hatırlatan Demir, iktidarın hukuksuz uygulamalarına karşı tek kurtuluşun örgütlü mücadele olduğunun altını çizerek, “Buca ilçesinde bir lisede branşım olan İngilizce öğretmenliği görevime tekrar başladım. Yaşadıklarımı hep şöyle değerlendiririm; insan tek başına bir şey yapamaz. Ama örgütlü bir şekilde hareket etmesi durumunda ciddi bir güç kazanır. Karşıyaka İskelesi’nde yaptığımız eylem ciddi anlamda güç verdi. Sadece sendikalarda örgütlü olanlara değil ihraç edilen binlerce kişiye güç kazandırdı. Örgütlü mücadele insana enerji yüklüyor. Belki tekrar görevime iade edildim ama halen binlerce meslektaşım işine dönmek için sokaklarda eylem yapıyor. Bende tüm arkadaşlarım işine dönene kadar dayanışma içerisinde olacağım. Çünkü örgütlülük kesinlikle kazandırır” ifadelerini kullandı. 

MA / Hakan Yalçın

Editör: Haber Merkezi