İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Sureiye’de Fırat’ın doğusuna düzenlenen operasyona tepki göstererek İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinde basın açıklaması düzenledi. “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” pankartının asıldığı toplantıya HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda siyasi parti temsilcisi ile yurttaş katıldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Erdal Güzel gerçekleştirdi.

'İKTİDARIN BEKASINI KORUMAYA YÖNELİK'


Güzel, siyasi iktidarın, ekonomik kriz başta olmak üzere iç ve dış politika da yaşadığı sıkışmışlıktan kurtulmak için Kuzey Suriye'ye yönelik kapsamlı bir operasyon başlattığını vurgulayarak, operasyona 'sınır güvenliği'nin gerekçe gösterilmesini eleştirdi. Operasyonun asıl amacının “iktidarın bekası” olduğunu söyleyen Güzel, “Bizler; bu ülkenin işçileri, işsizleri, kadınları, gençleri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri ve aydınları olarak tehlikenin farkındayız. Bizler bu ülkenin asıl sahipleri, sesimize, rengimize, düşümüze, barış ısrarımıza, eşitlik şiarımıza, çocuklarımızın yarınına,  yurttaşlık haklarımıza, demokrasi talebimize sahip çıkıyoruz” dedi.

‘IŞİD GİBİ CİDDİ BİR TEHLİKE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’


Türkiye’yi yönetenlerin yıllardır tüm uyarılara kulak tıkayarak ve hatta uyarıda bulunanları “hain” ilan ederek Suriye’deki savaşa müdahil olmaları nedeniyle büyük bedeller ödendiğini hatırlatan Güzel, “10 Ekim 2015’te Ankara’da 103 insanımızı yitirdiğimiz katliam bu ağır bedellerden sadece biridir. Ortadoğu’daki savaş politikalarının besleyip, büyüttüğü, Türkiye’de yüzlerce insanımızı aramızdan alan katliamları gerçekleştiren IŞİD’in dünyanın dört bir yanından gelen ve yurttaşı oldukları hiç bir ülkenin geri almak istemediği binlerce üyesinin ‘gardiyanlığı’ gibi ciddi bir tehlikeyle karşı karşıyayız” diye konuştu.

'ÜLKEMİZİN TEMEL SORUNU DEMOKRASİNİN VE ADALETİN YIKIMIDIR'


Güzel, “Emperyalist güçlerin kapışma alanı haline gelen Suriye’de emperyalist güçlerle girilen pazarlıklarda izin verilen bir kapsamda, onların sattığı ve satacağı silahlarla, hepimizin geleceğini tehdit edebilecek tehlikeli vaatlerde bulunarak, üstelik başka bir ülkenin toprağında askeri bir operasyona girişmenin kimin ihtiyacına yanıt verdiği büyük bir soru işaretidir. Ülkemize, bu ülkede yaşayan yurttaşlara  sorumluluğumuzun gereği olarak tarihe not düşmek boynumuzun borcudur. Böylesi bir askeri maceranın hiçbir sorunu çözmeyeceğini, aksine ülkemizin temel sorunlarını derinleştireceğini görenler için, göz göre göre susma zamanı değildir. Ülkemizin temel sorunu; rekorlar kıran işsizliktir, yağmur gibi yağan zamlardır, yoksullaşan milyonları. Ülkemizin temel sorunu demokrasinin ve adaletin yıkımıdır” dedi.

Suriye’de girilmek istenen yeni maceranın temel sorunları çözmek bir yana daha da derinleştireceğini ifade eden Güzel, “Amasız fakatsız savaşa karşı çıkarak barışın inşasının hepimizin görevi olduğu inancındayım. Dolayısıyla diyoruz ki; barışa sahip çıkmak çocuk ömrünü bir panzerin çaldığı Diyarbakır'lı Efe'nin, 13 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur Kaymaz'ın, Berkin Elvan’ın anısına sahip çıkmak demektir. Savaşa karşı çıkmak, bu ülkenin kadim topraklarına, Muğla'daki bir zeytin ağacına,

Kaz Dağları'ndaki çınarın mağrur gölgesine, Hasankeyf'te tarihe, Aydın'ın küskün incirine, Karadeniz’de fındığa sahip çıkmak demektir. Savaşa karşı çıkmak, çocuk istismarına, tacize, tecavüze karşı çıkmaktır. Savaşa karşı çıkmak, asgari ücretli işçinin emeğine, işsizlerin yaşam güvencesine sahip çıkmak demektir” dedi.

Güzel son olarak şunları söyledi:

“İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi güçleri olarak tüm çabamız; emeğin, barışın ve demokrasinin egemen olduğu, eşit, özgür bireyler olarak, ölmeden, öldürmeden birlikte yaşayacağımız demokratik bir ülkede içindir. İşçileri, işsizleri, kadınları, gençleri, kamu emekçileri, mühendisleri, mimarları, hekimleri, aydınları, tüm barış severleri, savaşa karşı birlikte mücadeleye çağırıyoruz.” (İstanbul/EVRENSEL)
Editör: Haber Merkezi