ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Hapishanelerdeki insan hakkı ihlalleri her geçen gün artıyor. Patnos L Tipi Hapishanesi’nde tutsaklar sağlıklı beslenme hakkından mahrum bırakılmakta ve çıplak arama işkencesi uygulanmaktadır.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdülhamit GÜL tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

 

Dilşat CANBAZ KAYA

İstanbul Milletvekili

 

Tutsak ailelerinin aktardığı bilgiler doğrultusunda Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesinde hak ihlalleri artarak devam etmektedir. Hapishanede çok ciddi su sorunu yaşandığı, musluklardan lağım suları aktığı ve birçok tutsağın bu sulardan kaynaklı zehirlendiği iddia edilmektedir. Aynı sorun yemeklerde de kendini göstermekte, yemeklerden jilet gibi cisimlerin çıktığı beyan edilmektedir. İnsanlık onurunu zedeleyen çıplak arama dayatmasına müsaade etmeyen tutsakların darp edildiği ileri sürülmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesinde yaşanan hak ihlalleri doğrultusunda yürütmekte olduğunuz bir soruşturma var mı?

  2. Bahsi geçen hak ihlalleriyle ilgili bakanlığınıza ulaşan kaç şikayet vardır? Bu şikayet sonucu yaptırım uygulanan kaç hapishane personeli vardır?

  3. Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesi en son ne zaman denetlenmiştir?

  4. Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesinin kapasitesi kaç kişiliktir? Şuandaki tutuklu ve hükümlü sayısı kaçtır?

  5. Hasta tutsakların hastane sevkleri hangi gerekçelerle reddediliyor?

  6. Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesinde tutsakların gazete ve radyolarına el konulduğu iddiası doğru mudur? Doğru ise tutsakların haber alma özgürlüğünün engellenmesinin gerekçesi nedir? Yasaklı yayınlar hangileridir?

Editör: Haber Merkezi