HABER MERKEZİ- İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki göstermek amacıyla alanlara çıkan kadınlar “İstanbul Sözleşmesi bizimdir. Özgür yaşamı örmekten asla vazgeçmeyecek, eril iktidarınızı yıkacağız” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin günlerdir alanları terk etmeyen kadınlar bugün de pek çok ilde bir araya gelerek kararı protesto etti.

DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DKAP), İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Dağkapı Meydanı’nda kadın zinciri eylemi yaptı. Açıklama öncesi Dağkapı Meydanı polis ablukasına alındı. Katledilen kadınların isimlerinin yer aldığı zincirde kadınlar sık sık, “Jin jiyan azadi”, “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula”, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz”, “Erkek vuruyor, devlet koruyor” sloganları attı.

DAKP adına açıklamayı okuyan Rosa Kadın Derneği’nden Gülistan Nazlıer, Türkiye'nin dört bir yanından kadın cinayeti haberlerinin gelmeye devam ettiğini söyledi. Yakın zamanda yaşanan kadın cinayetleri örneklerini aktaran Nazlıer, “Böyle onlarca örnek sayabiliriz ancak artık itirazımız, yaşamını kaybeden kadınların bir sayı, bir çeteleye dönüşmesine. İtirazımız büyük! Kadın cinayetlerinin, kadına karşı şiddetin, kırım boyutuna vardığını belirtirken İstanbul Sözleşmesi feshedildi” dedi.

‘SÖZLEŞME HAYATİDİR’

Meclisi ve tüm sorumluları göreve çağıran Nazlıer, “İstanbul Sözleşmesini uygulayın. Sözleşme yürürlüktedir. Biz kadınlar bu kararı tanımıyor ve kabul etmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi kadının hak ve özgürlük belgesidir. Çekilme kararı gündeme düştüğü andan itibaren aile içi şiddet ve LGBTİ+'lara yönelik şiddet artış göstermiş, sözleşmeyi savunan kadınlar da hedef haline getirilmiştir. Sözleşmenin hayatiliği bir kere daha görülmüştür" ifadelerini kullandı.

‘ERİL İKTİDARINIZI YIKACAĞIZ’

Kararın hukuki olmadığını, hukukun üstünlüğüne ve anayasaya aykırılığını vurgulayan Nazlıer, “Öfkemizi haklılığımızla ve gücümüzle büyütüyoruz. Öfkemizi sokaklarda, meydanlarda, alanlarda haykırıyoruz. Kadın direnişini ve mücadelesini büyüterek güçleneceğiz. İstanbul Sözleşmesi bizimdir! Korkmuyoruz, asıl siz daha çok korkmalısınız! Adalet isteğimizden, eşitlik mücadelemizden ve özgür yaşamı örmekten asla vazgeçmeyecek, sizin eril iktidarınızı yıkacağız.”

Zılgıt ve alkışlarla son bulan açıklamanın ardından kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin içeriğini anlatan bildiriler dağıttı.

ADANA

Adana'da Komünist Kadınlar, feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin Abidin Dino Parkı'nda basın açıklaması yaptı. "Kadınlar boğun eğmeyecek" pankartının açıldığı açıklamaya erkeklerde destek. Komünist Kadınlar adına basın metnini okuyan Didem Doğan, iktidarın bu ülkede kadınların yaşamasına bile tahammülünün olmadığını dile getirdi. Tüm kadınlara mücadele çağrısında bulunan Doğan, "Düzeniniz batacak, kadınlar yaşayacak. Eşit ve özgür bir ülkede kadınların ellerinde yükselecek" dedi.

Adana'da Kadın Meclisleri üyeleri de feshedilen İstanbul Sözleşmesi’ne dair Abidin Dino Parkı'ndan Atatürk Parkı’na kadar yürümek istedi. Park ve çevresini ablukaya alan polis kadınların yürüyüşüne izin vermedi. Bunun üzerine kadınlar Abidin Dino Parkı içinde açıklama yaptı. "Kararı geri çek sözleşmeyi uygulama" pankartı ve "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulatacağız" dövizlerinin taşındığı açıklamada Kadın Meclisleri adına Nur Ersakay, kadınlar olarak fesih kararını geri çektirip, o sözleşmeyi de uygulatacaklarını söyledi. Bir haftadır polis ablukasında İstanbul Sözleşmesi için alanlarda olduklarını değinen Ersakay, kendilerini ablukaya alan polislerin kadınları koruyamadığı için kadın katledildiğini belirtti. Ersakay, "Sizin o siyasi çıkarlarınızda yaptığınız planlarda İstanbul Sözleşmesi’nden çıkmaya yetmeyecek. İstanbul Sözleşmesi 1 Temmuz da yürürlükten kalkacak diyenlere söylüyoruz.  Kararı geri çekecek, sözleşmeyi uygulayacaksınız. Bizim başka bir sözleşmeye ihtiyacımız yok. İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesini uygulayacaksınız" diye konuştu. 

Haber MA-Fotoğraf Ötekilerin Gündemi

Editör: Haber Merkezi