HABER MERKEZİ - Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği ve YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne karşı Danıştay'da iptal davası açtı.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, İstanbul Sözleşmesi’ni fesheden Cumhurbaşkanı kararına karşı Danıştay’da iptal davası açtı. 

Sosyal medya ağı Twitter’dan yapılan paylaşımda, “Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak, 20.03.2021 tarihinde gece yarısı 02.00’de İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini ilan eden Cumhurbaşkanı Kararına karşı, bu gece saat 02.00’de, Danıştay başkanlığına hitaben, işlemin iptali hakkında dava açmış bulunuyoruz” ifadeleri kullanıldı. 

Dernekten yapılan açıklama ise şu şekilde:

“Basına ve Kamuoyuna…

Geçtiğimiz gece yarısı yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı, Türkiye’nin emektar kadınlarının mücadelesiyle kazanılan İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini duyurdu.

Ancak hukuken bu kararın hükmü yoktur. İstanbul Sözleşmesi, Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilemez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti kanunla yürürlüğe giren bir milletlerarası sözleşmeden, Cumhurbaşkanı Kararıyla taraf olmaktan çıkarılamaz.

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği olarak, 20/03/2021 günü gece saat 02.00’de İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini ilan eden Cumhurbaşkanı Kararına karşı, bu gece saat 02.00’de Danıştay başkanlığına hitaben işlemin iptali hakkında dava açmış bulunuyoruz.

Kadınların yaşam hakkını savunmaya devam edeceğiz. Türkiye’de tek bir kadının bile şiddete maruz kalmayacağı güne dek, buradayız, mücadele edeceğiz.

İstanbul Sözleşmesi’ne dokunmayı #AklınızdanBileGeçirmeyin.”

BİR BAŞVURU DA ANKARA’DAN 

Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının Danıştay'a taşıdığını açıkladı. Eminağaoğlu, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Dün bir TV programında yaptığım çağrı üzerine bir müvekkilimin adına İstanbul Sözleşmesi hakkında Danıştay'da dava açılmıştır" dedi. 

Ömer Faruk Eminağaoğlu, boş dilekçe örneği de paylaştı. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi