ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/KONYA-  Konya’da Kuran kursunda yaşanan cinsel istismar davasında sanıklara ödül gibi cezalar verildi. İki sanığa ertelemeli 2 yıl 6 ay hapis cezası verilirken, 3 sanık beraat etti. Karara tepki gösteren avukat Hakkı Ünalmış, dosyayı İstinaf’a taşıyacak









Birgün gazetesinin haberine göre: Konya’da, 16- 18 yaşlarındaki 5 öğrencinin, 2014- 2015 yıllarında yatılı Kuran kursunda 11- 12 yaşlarındaki 5 erkek öğrenciye cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davada karar açıklandı. Karatay Müftülüğü’ne bağlı yatılı erkek Kuran kursunda, 2014- 2015 yıllarında yaşanan cinsel istismar ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının incelemesinin ardından 4 Mayıs 2016’da Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılıp, iddianame hazırlandı.

İFADELERİNİ DEĞİŞTİRDİLER


İddianame Konya Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce daha sonra dava açıldı. 11- 12 yaşlarındayken, cinsel tacize uğrayan 5 erkek öğrenci ifadelerinde sistematik olarak istismara uğradıklarını anlattı. Öğrencilerden bir kısmı korktukları için şikâyetçi olamadıklarını aktardı. İlk ifadelerde 5 sanıktan 3’ü suçlamaları kabul ederken, son duruşmada ifade değişikliğine gittiler ve suçlamaları reddetti.

5 sanık hakkında, mahkeme heyeti, kararını açıkladı. Heyet, sanıklardan Ö.Ş. ve E.A.’ya, 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezası vererek, cezalarını erteledi. Heyet, diğer 3 sanığın ise haklarında şikâyet olmaması nedeniyle beraatine karar verdi.

İSTİNAFA TAŞINACAK


Davaya müdahil olan Çocuk Haklarını Koruma Derneği Başkanı avukat Hakkı Ünalmış, kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdıklarını söyledi.

***

İSTİSMARA 29 YIL HAPİS İSTEMİ


Ankara’da eski sevgilisini kaçıran ve cinsel istismarda bulunan ve bu sırada çektiği görüntüleri ailesine göndermekle tehdit eden erkeğin 29 yıl 3 ay hapis ile cezalandırılması talep edildi. 17 yaşındaki M.A.’yı kaçırarak cinsel istismarda bulunan ve tehdit eden 26 yaşındaki Umut K.’nin tutuklu yargılanmasına Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Önceki celsede ifadesi alınan M.A., Umut K.’den ayrıldığını; ancak Umut K.’nin bu durumu kabul etmeyerek, kendisini tehdit ettiğini söyledi. Umut K. ise iddiaları reddederken “Ne yaptıysam onu sevdiğim için yaptım” ifadelerini kullandı. Savunmaların ardından savcı, Umut K.’nin ‘çocuğun cinsel istismarı’, ‘cebir ve tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal etmek’, ‘şantaj ve tehdit’ suçlarından 29 yıl 3 aya kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

 


Editör: Haber Merkezi