CENEVRE – İsviçre’de kadınlar cinsiyetçiliğe, eşitsizliğe, şiddete ve ayrımcılığa karşı sokaklara döküldü. Ülkenin bütün büyük kentlerinde miting ve yürüyüşler düzenleyen kadınlar, “Politikacılar artık bu sesi duyun” diye haykırdı.

MA'nın haberine göre; İsviçre’de ilk olarak 1991 yılında yapılan kadın grevinin 30’uncu yıldönümü nedeniyle kadınlar başta Cenevre, Lozan, Zürich, Bern, Basel ve Bienne kentlerinde sokaklara döküldü. Çoğu kentte dün akşamdan itibaren başlayan etkinlikler kapsamında bugün öğlen saatlerinden itibaren kadınlar işyerlerini gezerek “Eşit işe eşit ücret, cinsiyetçiliğe ve kadına yönelik şiddete son” yazılı broşürler dağıttı.

Bütün kentlerde olduğu gibi Cenevre’de de kadınlar sokak ve işyerlerinde broşürler dağıttıktan sonra kentin birçok yerinde bilgilendirme stantları kurdu ve farklı etkinlikler düzenledi. Akşam saatlerinde Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre binası önünde toplanan kadınlar, “Kadına yönelik şiddete son”, “Benim bedenim benim kararım”, “ Eşit işe eşit ücret”, “Politikacılar artık bu sesi duyun” yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

‘POLİTİKACILARIN BU SESİ DUYMASI GEREK’

Miting, erkekler tarafından öldürülen kadınlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Daha sonra kadınlara yönelik sözlü ve fiziksel şiddete dikkat çekmek için çığlıklar atıldı. Ardından yapılan konuşmalarda kadına yönelik yaşamın her alanında sözlü ve fiziki şiddete dikkat çekilerek bu konuda daha caydırıcı önlem ve kararların alınması gerektiği ifade edildi. İş alanında kadınların emeğinin yok sayıldığını, erkeklerle aynı işi yapan kadınların emeğinin görmezden gelindiğine vurgu yapıldı. “Artık politikacıların bu sesi duyması gerek” diyen kadınlar daha sonra müzik ve “Las Tesis” dansı eşliğinde Plain Palais Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş boyunca çevredeki yurttaşlarında alkış ve sloganlarla destek verdiği yürüyüş burada yapılan çeşitli etkinlikle sürdü.

MÜLTECİ KADINLAR DA SES VERDİ

Kürt kadınlarının da katıldığı eylemlerde, ayrıca farklı ülkelerden gelen mülteci kadınlar taşıdıkları pankart ve dövizlerle mülteci kadınlara yönelik şiddet ve ayrımcılığa dikkat çekti. Hem kadın hem de mülteci olarak şiddete ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirten mülteci kadınlar “Eşitlik ve adalet istiyoruz” dedi.

Kadınların eylemlerine ülkedeki sol parti ve siyasi gruplar, sendikalar, sivil toplum kuruluşları da katılarak destek verdi.

Editör: Haber Merkezi