İTALYA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İtalya'da meydanları 'balık istifi' doldurmayı hedefledikleri için kendilerine 'sardalyalar' diyen faşizm karşıtı hareket sokağa döküldü. Roma'da yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı eylemde, faşist Lig Partisi'nin göçmen karşıtı politikaları protesto edildi. Hareketin liderlerinden Mattia Santori, "Biz hoşgörüsüzlüğe, sağ popülizme, milliyetçiliğe karşıyız, hükümete ya da muhalefete değil. Bir politika yapma ve iletişim kurma şekline karşıyız" dedi.






ROMA’DA 100 BİN KİŞİ ‘BALIK İSTİFİ’

Eylemciler meydanları ‘balık istifi’ gibi doldurmayı amaçladıkları için kendilerine ‘sardalyalar’ derken, devlet kanalı Rai’ye göre Roma’daki gösteriye en az 100 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Gösteride siyasi parti bayrakları, simgeleri ya da sloganları yerine sardalya figürleri taşındı, direniş hareketiyle özdeşleşen ‘Bella Ciao’ şarkısı ve İtalya milli marşı söylendi. Yapılan konuşmalar ve taşınan dövizlerle faşizmle, ırkçılıkla mücadele mesajları verildi. Salvini’nin iktidardayken yürürlüğe soktuğu göçmen karşıtı yasaların iptal edilmesi çağrısı yapıldı.



Gösteriye, faşizme direniş gösteren partizanların kurduğu İtalyan Ulusal Partizanlar Derneği (Anpi) de katıldı. Anpi Başkanı Carla Nespolo yaptığı konuşmada sardalyalara “Partizanlar yanınızda. İtalyan anayasası antifaşisttir” diye seslendi.

‘NEFRET SÖYLEMİNE KARŞI ANTİKOR GÖREVİ’

Bologna’daki ilk gösteriyi organize eden ve sardalyalar hareketinin fiili lideri haline gelen dört arkadaştan Mattia Santori, Roma gösterisi öncesinde dün düzenlediği basın toplantısında “Biz hoşgörüsüzlüğe, sağ popülizme, milliyetçiliğe karşıyız, hükümete ya da muhalefete değil. Bir politika yapma ve iletişim kurma şekline karşıyız” dedi. Santori, amaçlarını politikadaki nefret söylemine karşı bir ‘antikor görevi görmek’ olarak açıkladı.



Sardalyalar ilk olarak, Salvini’nin Emilia-Romagna bölgesinde ocak ayında yapılacak seçimler için yürüttüğü kampanya kapsamında geçen ay gittiği Bologna kentinde ortaya çıkmıştı. ‘Sardalyalar, aradan geçen bir ayda ülke genelinde on binlerce kişinin katıldığı çok sayıda gösteri düzenledi. Sardalyalar hareketi, ülke genelinden temsilcilerin katılımıyla yarın bir toplantı yaparak gelecek için strateji belirlemeyi planlıyor. (BBC Türkçe)



Editör: Haber Merkezi