İZMİR-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ;Ege Bölgesi'nde meydana gelen depremler Türkiye'yi korkuttu. Sabah saatlerinde Kuşadası açıklarında meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin ardından Denizli'nin Bozkurt ilçesinde AFAD verilerine göre 6.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli ise Denizli'deki depremin büyüklüğünü 6.5 olarak açıkladı. Deprem nedeniyle evlerin zarar gördüğü bildirildi. Denizli Valiliğinden yapılan açıklamada, "Çardak ilçemizde 5 vatandaşımızda da hafif yaralanmalar tespit edilmiştir. Bozkurt Kaymakamlık binası da hasar meydana geldiği için boşaltılmıştır” denildi. Bölgede 4 saatte büyüklükleri 1,1 ila 6 arasında değişen 56 deprem meydana geldiği bildirildi.









Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Ege Denizi’nde Seferihisar’ın 8, 17 kilometre açığı olarak saptadığı deprem saat 11.39’da meydana geldi.

DEPREMİN MERKEZİNDEN GÖRÜNTÜLER - VİDEO

Yerin 18,47 kilometre derinliğinde olan deprem, Seferihasır’ın yanı sıra çevre ilçeler ve İzmir kent merkezinden de yoğun şekilde hissedildi. Paniğe neden olan sarsıntıyla birlikte vatandaşlar, evlerinden ve iş yerlerinden sokağa çıktı.

CAN VE MAL KAYBI YOK

Kuşadası Körfezi'nde meydana gelen, Aydın, İzmir ve Manisa ile ilçelerinde hissedilen 4,8 büyüklüğündeki depremde ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı olmadığı belirtildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremin Kuşadası Körfezi'nin kuzeybatı ucunda meydana geldiğini belirterek, "Bu fayın adı, 'Tuzla fayı. Bornova- Menderes- Doğanbey'e gidiyor, oradan denize ulaşıyor. 1992 yılında 6 büyüklüğünde deprem üretmişti. Bugün bu fayın denizdeki bir parçası kırıldı. Bu bir ana şoktu, artçılarını bekliyoruz. Yerin 18 kilometre derininde sığ bir deprem" diye konuştu.

Bu arada, Kuşadası Belediyesi'nde sarsıntıyla birlikte yaşanan panik de güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde, bazı kişilerin hızla dışarı çıktığı, bazılarının da telefonla yakınlarını aradıkları görüldü.

DENİZLİ DE SALLANDI - VİDEO

Kandilli Rasathanesi Denizli'nin Çardak ilçesinde 14.19'da 4.2 ve Bozkurt ilçesinde ise 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD ise Bozkurt'ta meydana gelen depremin büyüklüğünü 6 olarak duyurdu. Deprem nedeniyle evlerin zarar gördüğü bildirildi.

Bozkurt Sazköy Muhtarı Necmettin Yılmaz depremle ilgili şu açıklamayı yaptı: "Vatandaş sokaklarda, evlerde bayağı çatlak var. Korku var, telaş var, Çocuklar ağlıyor sokaklarda. Mahallemizde bayağı bir telaş var. Biz belediye ile koordine halindeyiz. Can kaybımız yok."

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

NTV'ye konuşan Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, "Can kaybı yok, ufak yaralanmalar var. Çöken evlerin altında kalanlar oldu" dedi. Çelik, şunları söyledi:

"15-20 saniyenin üzrinde süren bir deprem yaşadık. Kriz masasını oluşturuyor. Pek çok evde hasar var. Çatılar çöktü, güneş enerjileri çatladı. Derin çatlaklar var. 1-2 ev yıkılmasına rağmen ölüm ya da ağır yaralanma söz konusu değil. Vatandaşlarımız çok korktu, şu anda herkes dışarda. Vatandaşlarımızı sakinleştirmeye çalışıyoruz. Muhtarlarımızla irtibat halindeyiz. Hepsine ulaşamadık, bazılarında hasar olduğunu öğrendik."

BURDUR'DA DA HİSSEDİLDİ - VİDEO

"100 HANE GİRİLEMEYECEK DURUMDA"

Tutluca Belediye Başkanı Hüdai Karaşahin ise şunları söyledi:

"192 hanemiz var. 100 kadarı hasarlı girilemeyecek hanemiz var. Herkes dışarda gölgeliklerde oturduğu için can kaybı yok. Yardım bekliyoruz, barınma ihtiyacımız var. Evlerin çoğu kerpiç, betonarme evler daha fazla hasarlı."


DENİZLİ'DEKİ DEPREM MANİSA'DA BÖYLE HİSSEDİLDİ - VİDEO

BAŞKANIN ODASI YIKILDI

Bozkurt Belediye Başkanı Birsen Çelik, "Benim makam odamın yan duvarı yıkıldı. 15-10 saniye sarsıntıyı hissettik. Çevre köyler ve muhtarları aradık. İrtibat halindeyiz. Sadece Ahmet Ünal isimli bir vatandaşın evi yıkıldı. Canlı olarak enkazdan çıkarıldı. Hafif yaralılar var" açıklaması yaptı.

VALİKTEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Denizli Valiliğinden yapılan açıklamada, “8 Ağustos 2019 tarihinde saat 14.25’te merkez üstü Bozkurt ilçesi olan 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından Valiliğimiz koordinasyonunda Bozkurt Kaymakamlığı, İl Jandarma Komutanlığı, AFAD İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay Başkanlığı, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar deprem bölgesine intikal etmiş ve çalışmalara derhal başlanmıştır. Meydana gelen depremde ilk belirlemelere göre can kaybı tespit edilmemiş olup, Çardak ilçemizde 5 vatandaşımızda da hafif yaralanmalar tespit edilmiştir. Bozkurt Kaymakamlık binası da hasar meydana geldiği için boşaltılmıştır” denildi.

ISPARTA'DA NİKAH ANINDA DEPREM BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Acıpayam’da okullar tatil edildi

Açıklamada, ilgili tüm kurumların eşgüdüm içerisinde çalıştığı ve ortaya çıkan ihtiyaçların anında giderildiği kaydedilerek, “Acıpayam İlçesindeki okullarımız tatil edilmekle birlikte İl merkezinde eğitim devam etmektedir. Doğru ve gerçek bilgiler Valiliğimiz tarafından açıklanacaktır. Valiliğimiz dışındaki bilgilere itibar edilmemesi rica olunur. Depremden zarar gören ve yaralanan vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizle, kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri yer aldı.

4 SAATTE 56 DEPREM

Kuşadası Körfezi'nde saat 11.39'da meydana gelen 4,8 büyüklüğündeki depremin ardından İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illeri ile Ege Denizi'nde çok sayıda deprem oldu. İzmir'in Bergama ve Menderes, Muğla'nın Menteşe, Marmaris ilçeleri, Gökova Körfezi, Kuşadası Körfezi'nde 20 sarsıntı kaydedildi. Denizli'nin Bozkurt ilçesinde önce saat 14.19'da 4,2 büyüklüğünde depremden 6 dakika sonra da, aynı bölgede 6 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Ana şok olduğu belirtilen 6 büyüklüğündeki sarsıntıdan sonraki yaklaşık 80 dakikada Bozkurt, Çardak ve Honaz ilçelerinde 36 artçı daha yaşandı.

Geçtiğimiz hafta da İzmir'de 3.2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti.

[Haber görseli]

( Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi )


Editör: Haber Merkezi