ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Özel bir televizyon kanalında bu akşam açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Cumhurbaşkanı'nın belediye başkanları ile ilgili görüşmeyi anımsatarak, “O gün gerçekten büyük umut ve heyecanla gittik. Belki Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk kez sayın Cumhurbaşkanımız büyükşehir belediye başkanlarını davet etmişti. Bütün bakanlar karşımızdaydı. Tek tek belediye başkanları hangi bakandan ne talebi varsa konuşma fırsatı bulduk. İzmir’in çok sorunu var. Bunlardan bir tanesi elektrik fabrikasıydı. Bu bir endüstriyel miras, kültür mirası. Çok metruk, dökülüyor. Özelleştirme İdares bu binayı ihaleye çıkardı. İhalede 35 milyon lira bedelle hale bize kaldı. Buna koruma altında ancak aslına uygun restore edebilirsiniz. O gün sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Hazine Bakanımıza ‘ne yaptınız, durum nedir’ dedi. Bakanımız ilgileneceğini söyledi. Ne yazık ki onunla ilgili bir adım atılmadı henüz. Üzücü olan yanı orada konuşulanların gereklerinin yapılmasına dair hiçbir şey olmadı. Taleplerimize cevap da almıyoruz. İhaleye girip satın alıyoruz ve fakat hala bu onaylanmıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle bu noktada. Böyle bir ihalenin neden sayın Cumhurbaşkanının onayına tabi olsun ki. Bu sistemi kilitleyen bir durum. İzmir'in uzun yıllardır bekleyen çok şeyi var. Ankara’daki bakanlıkların bürokrasi kademelerinde tıkanıklık yaşıyoruz” diye konuştu.

‘KURULDUĞUYLA KALDI’


Belediye başkanları arasında kurulan Whatsapp grubundan da hiç mesaj paylaşılmadığını kaydeden Soyer, “Kurulduğuyla kaldı” dedi. Buca metrosunu da Büyükşehir Belediyesi'nin finans gücüyle yapacaklarını söyleyen Soyer, “Gönül ister ki hükümet destek olsun. Halkapınar Otogar projesi var. 4 yıldır adım atılmıyor. Projesi hazır, yatırım planı hazır. Ankara’ya gittiğimizde sayın Cumhurbaşkanımıza ifade ettik. Buca Metrosu içinde finansmanın tamamını sağlamış değiliz. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası'ndan 80 milyon Euro aldık. Fransız Kalkınma Ajansı ile anlaşma yaptık. Dünya Bankası ile anlaşma yapıyoruz. Türkiye içinde maalesef kredi yok. Bu kadar düşük faizle bulmak mümkün değil” dedi.

‘PAZARTESİ KONUŞACAĞIZ’


Cemevleri ile ilgili de Soyer şu ifadelerde bulundu: “Orada bir sıkıntı var. Cemaat, kültür evi olarak kullanılmasından şikayetçi. Burada ibadet istediklerini söylüyorlar. Oranın işletmecisi anahtarı veriyor, vermiyor. Sonuçta biz bunların devredilmesi gerektiğin ve ibadethane olarak kabul edilmesin düşünüyoruz. Komisyona getirdik, oy çokluğu ile geçit. Mecliste pazartesi enine boyuna konuşacağız. Karşılıklı tezler ortaya konacak.”

( Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi )

Editör: Haber Merkezi