İZMİR-İzmir Konak'taki Roman mahallelerinin muhtarları yaptıkları açıklama ile İŞKUR'un Toplum Yararına Çalışma Programı'nda çalışmak hiç bir Romanın iş başvurusunun kabul edilmediğini dile getirdiler. Muhtarlar, listelerin AKP ilçe başkanlığı tarafından hazırlandığı iddiasını dile getirdiler.

Evrensel Gazetesi Metehan UD'un haberine göre;  İŞKUR'un İzmir'de Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında okulların temizlik, bakım, onarım ve güvenliğinde çalıştırılmak üzere yaptığı geçici işçi alımlarının sonuçları tartışmaya sebep oldu. Konak Ege Mahallesi Kemal Ersun, Mersinli Mahalle Muhtarı H. Hüseyin Bayduga, Sakarya Mahalle Muhtarı Gültekin Hassepetçi ve Emir Sultan Mahalle Muhtarı Muzaffer Dinsever  İŞKUR'un işe alımlarda Roman vatandaşların başvurularının kabul etmediğini ve ayrımcılık yaptığını açıkladılar.
Fotoğraf: Evrensel


'LİSTEYİ AKP KONAK İLÇE DÜZENLEDİ'


Ege Mahallesi Muhtarlık binası önündeki açıklamaya, başvurusu kabul edilmeyen Romanlar ile Roman derneklerinin temsilcileri de katıldı.  Ege Mahallesi Kemal Ersun, sadece kendi mahallesinden İŞKUR'a  35 kişilik liste yolladıklarını ama hiç birinin kabul edilmediğini bilgisini verdi. Ersun "Hemen yanı başımızdaki ilk okula Çiğli ve Gaziemir'den insanlar getirilip yerleştirilmiştir. İş başvurusu kabul edilmeyen insanlar arasında eski mahkum ve mahkum eşleri de bulunmaktadır. Bu kararı şiddetle kınıyoruz. AKP'ye önceki seçimlerde destek vermemize bizi yok saydılar. Torpilli olan AKP'liler işe alınıyor, torpilsiz olan Romanlar işe alınmıyor. Roman toplumu olarak adalet istiyoruz. Milli Eğitim, bize Konak ilçe başkanlığını işaret etti ve AKP'den gelen liste doğrultusunda işçi alımı yapıldığını söyledi" dedi.

'YEREL SEÇİMLER GELİYOR'


Konak Kent Konseyi Muhtarlar Meclisi Başkanı ve Emir Sultan Mahalle Muhtarı Muzaffer Dinsever şunları söyledi "Burada bir mağduriyet var ve biz de bunun takipçisi olacağız. Peşini bırakmayacağız. Yanlıştan dönülmesini istiyoruz.  Siyasi partiler ve milletvekilleri ile görüşeceğiz ve elimizden geleni yapacağız". Mersinli Mahalle Muhtarı H. Hüseyin Bayduga da "İzmir milletvekilleri seçim öncesi gelirler atarlar, tutarlar sonrasında her şeyi unuturlar. Sokaklarda onlarca işsiz Roman vatandaşımız var, perişan haldeler. Çoluk çocuk evde yemek bekler. Yerel seçimler geliyor. Romanlara ayrımcılık yapmayın" dedi.

'ÖZEL SEKTÖR ZATEN İŞ VERMİYOR'


İş başvurusu kabul edilmeyen Romanlar Evrensel'e açıklamada bulunarak yerel seçimlerde kendilerinden oy beklememeleri söyledi. Muharrem Ergezgin "Beş sene yattım, çıktım. Hata yaptım. İki tane çocuğum var. Şu an her yere başvuruyoruz, başvurumuz geri çevriliyor. Özel sektör zaten bize iş vermiyor. Bizim istediğimiz bir iş. Tekrar mı suç işleyelim, hapse girelim. Bizi dışlamasınlar. Şimdi zaten denetimliyim, ceza kapsamında para almadan çalışıyorum. Çalışmak istiyorum. Evim kira, elektrik, su faturaları bekliyor" dedi.

'KİMSE OY İSTEMEYE GELMESİN'


Yeliz Geniş Çınar, eşinin belediyede taşeron olarak çalışırken KHK ile işten çıkarıldığını belirterek şunları söyledi "Eşim de çalışmıyor ben de çalışmıyorum. Muhtarım 'iş başvurusunda bulunun' dedi. Gittik başvurduk. Sevindik, umut ettik, çalışacağız diye. Neden bizim umudumuzu kırıyorlar ki. Biz insan değil miyiz. bizim hiç bir şeye mi hakkımız yok. Bize bir sebep göstersinler o zaman. Romanız diye mi? Böyle bir adalet var mı? Adaletsiz bunlar. Verdiğimiz bütün oylar haram zıkkım olsun hepsine. Oy vermeye geldiklerin de hepsini kovalayacağız. Kimse oy istemeye gelmesin".
Editör: Haber Merkezi