İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  HDP Kadın Meclisi’nin “Kadın mücadelesi her yerde” sloganıyla yürüttüğü kampanyanın dayanışmayla büyüdüğüne dikkat çeken kadınlar, “Kampanyamız pandemiye, yasaklara, engellere, polis operasyonlarına rağmen devam ediyor, durmayacak. Direnmenin haklı gururunu yaşıyoruz” mesajı verdi.


JINNEWS'ten Gülistan Azak'ın haberine göre; Koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde tüm dünyada şiddet ve katletme vakalarında artış yaşandı. Salgında ilk vakanın görüldüğü 10 Mart tarihinden itibaren Türkiye’de yapılan “Evde kal” çağrılarına karşın kadınların tüm ısrarlarına rağmen şiddete karşı “Acil önlem paketi” oluşturulmadı, kadınlar şiddet failleriyle bir arada yaşamak zorunda bırakıldı, sığınma evlerine de kabul edilmedi.


Pandemide neler oldu?


13 Nisan’da Meclis Genel Kurulu’ndan geçen yeni infaz kanunu ile de şiddet failleri ve “cinsel saldırı” failleri evlere gönderildi.


Şiddet failleri evlere gönderilirken, şiddete karşı mücadele eden kurumlar hedef alındı, pandemi sürecinde. Diyarbakır’da erkek şiddetine karşı faaliyet yürüten Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticileri, 22 Mayıs’ta düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alındı, 24 Mayıs’ta ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.


Pandemide, kadınların kazanımlarından olan eşbaşkanlık sistemine de saldırılar sürdü. HDP’li belediyelere, pandemide de kayyım atamaları devam etti.


Baskı ve şiddete karşı ‘Kadın mücadelesi her yerde’


Tüm bu yaşananlara karşı Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 10 Haziran’da “Kadın mücadelesi her yerde” sloganıyla kampanya başlattı. Kampanya kapsamında belirlenen birçok eylem ve etkinlikle buluşan kadınlar, birçok kentte engellemelerle karşılaştı, ancak kampanyayı kararlılıkla sürdürdü.


Kampanyada yer alan kadınlar, buluşmalarını ve kampanyanın önemini anlattı.


‘Direnmenin haklı gururunu yaşıyoruz’


“Haklarımız için meydanlardayız” diyen HDP Şişli İlçe Örgütü üyesi Fatma Öztürk, kadın ve çocukları hedef alan hükümet politikalarına işaret etti. Kadının köleleştirilmek istendiğini söyleyen Fatma, “Kadın hakları tanınmıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı koruma kanunu uygulanmıyor. Bu retçi anlayışın karşısında olacağız. İzin vermeyeceğiz. Direnişimizin ikinci aşamasını başlatıyoruz. Kampanyamız pandemiye, yasaklara, engellere, polis operasyonlarına rağmen devam ediyor, durmayacak. Direnmenin haklı gururunu yaşıyoruz” dedi.


‘Tarihe not düşüyoruz’


Halkların Demokratik Kongresi (HDK) üyesi Yazgül Yıldırım da her alanda mücadele etme çağrısında bulunarak şöyle konuştu: “Süreç hepimizin gözleri önünde yaşanıyor. Kadın katliamları artıyor, mahkemeler ise erkekleri koruyor. Milletvekillerinin vekillikleri düşürülüyor. Buna karşı anayasal hakları gereği yürümek isteyen halk engelleniyor. Bizler darbeye karşı ‘demokrasi’ demeye, savaş diline karşı barış dilini oluşturmaya devam edeceğiz. Geleceğimiz için bunu yapmak zorundayız. Başka çaremiz yok. Bugün burada geleceğe, tarihe not düşüyoruz.”


Barış Annesi Cemile Çiftçi ise tüm saldırılara karşı herkese, “Yaşamı savunmanın tek yolu meydanlardır. Meydanlarda buluşalım” çağrısı yaptı.


‘Saldırıları teşhir ediyoruz’ 


Bölgede kadın kurumlarına ve Tevgera Jinen Azad (TJA) aktivistlerine dönük gerçekleştirilen polis operasyonlarına işaret eden HDP Küçükçekmece İlçe Eşbaşkanı Gülsüm Öztürk, siyasi iradeye dönük kayyım atamaları ve siyasetteki kadın temsiliyetine dönük baskılara tepki göstererek, başlattıkları kampanyanın söz konusu uygulamaları teşhir etmek amaçlı olduğunu kaydetti.


‘Eşbaşkanlık mor çizgimizdir’


Kadına yönelik şiddetin pandemi sürecinde artmasına karşın hükümet tarafından önleyici tedbirler alınmadığı gibi, yaşananların inkar edildiğini söyleyen HDP Kartal Kadın Meclisi üyesi Münevver Berk de şöyle konuştu: “Kadına yönelik şiddet durmuyorsa kadın mücadelesi de elbette durmayacak. Sözümüzü söylemek ‘kadınlar sokakta olmaya devam edecek’ demek için meydanlardayız. Hem siyasetteki kadın temsiliyetinin sağlayıcısı eşbaşkanlığa dönük saldırılara karşı ‘eşbaşkanlık mor çizgimizdir’ demeye hem de kadın ve çocuklar aleyhine hayata geçirilmeye çalışılan uygulamaları protesto etmek üzere alanlarda olmaya devam edeceğiz.”


‘Büyüyen kadın dayanışmasıyla devam edecek’


Yeni Demokrat Kadın’dan Aslı Ceren Aslan, HDP’nin başlattığı kampanyanın gücünü örgütlü kadın dayanışmasından aldığını belirterek, desteklediğini ifade etti. Aslı, “Biz pandemi süreciyle beraber kadınların haklarının bir bir ellerinden alındığını görüyoruz. Kayyım atamalarının bu süreçte devam ettiğine, cinsel istismar faillerine dönük af tasarısının ve daha birçok uygulamanın hayata geçirilmeye çalışıldığına tanık olduk. Erkek egemen sistemin boyutlandırılarak sürdürülmeye çalışıldığını görüyoruz. Bu kapsamda HDP Kadın Meclisi’nin yürütmüş olduğu kampanyanın çok önemli bir noktada olduğunu düşünüyoruz. Bu kampanya büyüyen kadın dayanışmasıyla devam edecektir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi