DİYARBAKIR -"Kadın mücadelesinde yerel yönetimlerin rolü" atölyesinde konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, eşbaşkanlık talep ettikleri için haklarında davalar açıldığını söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, "Kadın mücadelesinde yerel yönetimlerin rolü" başlıklı atölye gerçekleştirdi. Makine Mühendisleri Odası (MMO) Diyarbakır Şubesi’nde yapılan atölyeye, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, görevden alınan belediye eşbaşkanları ve meclis üyeleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Atölye salonuna ise "Kadın mücadelesinde yerel yönetimlerin rolü" yazılı pankart asıldı. 

ERKEK ANLAYIŞI 

Atölyede konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, erkek egeme sisteme karşı mücadele eden, direnen kadınların tekçi anlayışın hedefi haline geldiğini söyledi. Eşbaşkanlık sistemine başladıkları zaman iktidarın seyirci kalmayacağını bildiklerini ifade eden Başaran, “Ne zaman alternatif üretmek istesek, erkek egemen anlayış karşımızda dikiliyor. Bugün AKP-MHP iktidarı, bu ülkede güçlü bir iktidarmış gibi gösteriliyor. Fakat yaptıkları saldırılar onlara geri dönüyor. Bu saldırıları yok saymayarak yerel yönetimleri nasıl inşa edeceğimizi tartışacağız. Eşbaşkanlık sisteminin adım adım mücadele geçmişi var. Bu mücadelede hedef haline gelen ve hala tutuklu bulunan Sebahat Tuncel, Gultan Kışanak, Figen Yüksekdağ'ı selamlıyoruz” dedi.

DÜNYADA TEK ÖRNEK

Dünyada tek olan bir sistemi yürüttüklerini vurgulayan Başaran, "HADEP’ten başlayarak erkekleşmiş siyaseti dönüştürmeye çalıştık. Üç pilot yerde kadın eşbaşbakanlığı siyasetine başladık. Doğubeyazıt’ta seçimi kazanmamızın ardından ilk defa kadın dayanışma merkezi kuruldu. 2005 yılında kadınların kolektif mücadelesi ve DTP ile eşbaşkanlık sistemine geçmiş olduk. Aysel Tuğluk bu mücadeleyi yürüttüğü için şimdi cezaevinde. Bunlar bize yeterli gelmedi, mücadelemiz devam etti. Dünyada biricik olan sistemi yürütmüş olduk. Belediyelerin tümünü eşbaşkanlık sitemiyle yürüttük. Demokratik, ekolojik belediye anlayışını pilot modeller ile yaşamsallaştıran kadın özgürlükçü yaklaşımı esas aldık. Yüzde 40 kadın temsiliyeti ile en çok kadın milletvekili olan partiyiz. Bugün tecrübelerimizi, eksiklerimiz konuşacağız” ifadesinde bulundu. 

'HAYATLARA DOKUNDUK'

Başaran, belediyelere kayyım atanmasıyla ilk olarak kadın kazanımları ve eşbaşkanlık sisteminin hedef haline getirildiğini söyledi. Belediyelere kayyımlar atansa da seçilmişlerin halkla birlikte siyaset yürütmeye devam ettiğini ifade eden Başaran, sözlerini şöyle tamamladı: “Belediyeler sadece hizmet değil yerel demokrasiyi inşa etmenin en önemli başlığıdır. Kadın kazanımlarına düşman olan egemen sistem var. Atanan kayyumlar kadın kurumlarını kapatarak kendilerini kurumsallaştırmaya çalıştılar. Eşbaşkanlık hakkımızı talep ettiğimiz için hakkımızda davalar açıldı. Siyasetin erkek kılıfını konuşacağız. Seçimleri beklemeden kayyumları nasıl hedef edeceğimizi konuşacağız. Belediyeleri evlerin içine taşıdık. İnsanların hayatlarına dokunduk.” 

Konuşmanın ardından atölye basına kapalı devam etti.

(MA)

Editör: Haber Merkezi