İZMİR - Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılanacağı ilk duruşmada adliye önünde olacaklarını duyuran kadın örgütleri, herkese güçlü katılım çağrısında bulundu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasını 17 Haziran’da silahlı giren ve parti çalışana Deniz Poyraz’ı katleden Onur Gencer’in yargılanacağı davanın ilk duruşması 29 Aralık İzmir Bayraklı Adliyesi 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da görülecek. 6 ay sonra başlayacak olan ilk duruşmaya HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından birçok sivil toplum kuruluşu, kadın örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve Poyraz’ın ailesi ile arkadaşları adliye önünde olacak.

Duruşmadan önce saat 09.30’da HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan bir açıklama yapması bekleniyor. Ardından Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir de, duruşma öncesi açıklama yapacak. Duruşmaya sayılı günler kala, kentteki kadın örgütleri temsilcileri davanın sahiplenilmesi için çağrısında bulundu.

GÜÇLÜ KATILIM

Her geçen gün artan erkek-devlet şiddeti ve kadın katliamlarının cezasızlık politikalarıyla karşı karşıya olduğu bir süreci yaşadıklarını ifade eden HDP Kadın Koordinasyonu üyesi Berna Çelik, Poyraz’ın devlet gözetimi altında olan il binalarında katledildiğini anımsattı. Katliamın sadece Poyraz’a değil başta Kürt kadınları ve tüm Türkiye'li kadınlara yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Çelik, “Fail bu saldırıyı ve katliamı tek başına yapmadı, yapamaz da. O nedenle mahkemeyi sahiplenilmesi, mahkemenin gidişatını da etkileyecektir. Kadın örgütleri, barolar, ve sivil toplum örgütlerinin sadece adliye kapısının önüne değil, müdahil olmak için de davaya katılmalarını istiyoruz" diyerek güçlü bir katılımla sahiplenme çağrısında bulundu. 

'ERKEK DEVLET KATLETTİ'

Birbirlerinden cesaret alan ve erkek devlet şiddetiyle karşı karşıya olduklarını dile getiren Kadın Savunma Ağı’ndan Gizem Coşkun ise, bu politika sonucunda kadınların katledildiğine dikkati çekti. Coşkun, “Poyraz’ı katleden erkeğin de bu faillerden bir farkı yok. Erkek-devlet şiddeti sonucu Deniz katledildi. Bu tarz katliamlarda iktidarın, faili aklamaya çalıştığını ve koruduğunu biliyoruz. Poyraz davası da böyle bir dava. Katliamın üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz. Hem Deniz’i sahiplenmek için hem de bu davanın üstünün kapatılmaması için kadınların müdahil olması gerekiyor. Kadın mücadelesi yürüten bütün kadınların hissettiği tek bir şey var. Bu davanın sahiplenilmesi, üstünün kapatılmaması, delillerin yok edilmemesi ve bu failin gerekli cezayı almasıdır” dedi. Coşkun, tüm kadınları duruşmaya çağırdı.

TOPLUMSAL BASKI

“Bu katliamcı zihniyeti tanıyoruz” diyen Mor Dayanışma Üyesi Deniz Uslu da, bu cinayetlerin belirli eller ile organize bir şekilde yapıldığını aktardı. Uslu, şöyle devam etti: "Elbette ki Onur Gencer yalnız değildi. O gün orada fiziksel olarak yalnız olabilir. Ancak arkasıdan organize etmiş planlı bir yapının olduğunu biliyoruz. Duruşma günü adliye önünde bulunmamız ve davanın başından sonuna kadar takipçisi olmamız mahkeme salonundaki atmosfere dair toplumsal baskı yaratacaktır. Duruşma günü kadınlar olarak İzmir Bayraklı Adliyesi önünde olacağız.”

KATILIM ÇAĞRISI

İzmir Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Müzeyyen Alpşen ise,  yapılan saldırının sadece kadına yönelik bir saldırı olmadığını ifade ederek, “Aynı zamanda bir ideolojiye ve halka yapılmış saldırıdır. Sadece bir kişinin yaptığı bir olay da değil. Kürtlere yönelik bir politikanın sonucudur. Bu nedenle bakış açısı ve ideoloji her ne olursa olsun herkesin topyekün bu davayı sahiplenmesi gerekiyor. Dernek olarak duruşma günü davaya müdahil olacağız ve sonuna kadar da takipçisi olacağız” diye konuştu. 

MA/ Özlem Yayan 

Editör: Haber Merkezi