BATMAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: İ.E.’ye tecavüz eden uzman çavuş M.O.’nun serbest bırakılmasına tepki gösteren kadınlar, erkek-devlet sistemine karşı mücadelelerini büyüteceklerini ve sessiz kalmayacaklarını söyledi.


JIN NEWS'te Medya Üren'inin haberine göre; Batman’ın Beşiri ilçesinde 16 Temmuz’da şüpheli şekilde ağır yaralanan ve Batman merkezde özel bir hastaneye kaldırılan 18 yaşındaki İ.E.’ye, Siirt’te görev yapan uzman çavuş M.O.’nun tecavüz ettiği ortaya çıkmıştı. İ.E.’nin hastaneye kaldırılmasının ardından M.O. da gözaltına alınmıştı. M. O. "nitelikli cinsel istismar" suçundan sevk edildiği Siirt Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.


İ.E.’nin ailesine bıraktığı mektubun savcılık tarafından incelendiği fakat buna rağmen fail M.O. hakkında henüz bir yakalama kararının çıkarılmadığı da avukatlardan öğrenildi. Batmanlı kadınlar, M.O.’nun serbest bırakılmasını değerlendirerek, bunu kabul etmeyeceklerini ifade etti.


‘Tutuklanıncaya kadar mücadele edeceğiz’


Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyesi Şehriban Aydın, son zamanlarda taciz, tecavüz, kadın katliamı, çocuk istismarı olaylarında artış yaşandığının altını çizdi. Faillerde, “ceza almayacağım nasılsa” algısı söz konusu olduğunu söyleyen Şehriban, “Devlet bu artıştan direkt sorumludur. Cezasızlık politikası ile katliamların, tecavüzün önünü açıyor. Çocukların istismarcıları ile evlendirilmesi yasasını sürekli gündeme getirmeleri de zaten zihniyetlerini açık ediyor. Sadece haziran ayında 27 kadın katledildi. Gülistan Doku aylardır bulunmuyor. Şırnak, Batman ve daha birçok yerde kadınlara, çocuklara yönelik taciz, tecavüz olayları yaşanıyor. Özel savaş politikaları her yönüyle devreye sokulmuş durumda. İ.E.’ye tecavüz eden uzman çavuş delil olmasına rağmen serbest bırakıldı. Biz bunun peşini asla bırakmayacağız. Tutuklanıncaya kadar mücadele edeceğiz. İ.E.’nin de, ailesinin de yanında olacağız” ifadelerini kullandı.


‘Devlet aklıyor ve koruyor’


MEBYA-DER Eşbaşkanı Şükran Sincar ise tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Tecavüzcü zihniyet bir kadına tecavüz etmeyi toplumu kırıma uğratmak olarak görüyor. 18 yaşında bir kadına tecavüz eden uzman çavuş serbest bırakılıyor. Devlet kendini hiç mi sorumlu görmüyor. Bölgede Kürt çocuklarına, kadınlarına yönelik bilinçli bir politika yürütülüyor. Kadınlar ve çocukları hedef alıyorlar. Bunun üzerinden Kürt halkını sınıyorlar ama Kürtler buna izin vermez. Bu zihniyeti her yerde teşhir edeceğiz. Çocuklarımıza, kadınlara dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Erkeğin yaptığı her kötülüğü devlet aklıyor ve koruyor.”


‘Kadın örgütlülüğünü yükseltmeliyiz’


Faillerin her koşulda korunduğuna ve aklandığına işaret eden HDP Batman İl Yöneticisi Ruken Işık, Pınar Gültekin’in katledilmesinin sorumlusunun da devlet olduğuna vurgu yaptı. Ruken, kadın katliamlarının, çocuk istismarı, taciz ve tecavüz olaylarının politik olduğunu ifade ederek, “Bu politikalar karşısında mücadele edecek olan da biz kadınlarız. Ancak biz bu politikaları boşa düşürebiliriz. Başka kadınların ölmemesi, taciz ve tecavüz olaylarının yaşanmaması için her yerde mücadele etmeliyiz. Kadın örgütlülüğünü yükseltmeliyiz” sözlerine yer verdi.


‘Cezalandırılıncaya kadar susmuyoruz’ 


Faillere dönük cezasızlık politikalarına dikkat çeken Kozluk Belediye Eşbaşkanı Nazime Avcı ise şu şekilde konuştu: “Kadınlara bir mesaj veriyorlar. İrademizi kırmak istiyorlar, kazanımlarımızı hedef alıyorlar. Kadınlar şahsında tüm toplumu da hedef alıyorlar. Çünkü kadınların özgür olmadığı bir yerde toplum da özgür değildir ve bu nedenle önce kadınları susturmaya, sindirmeye çalışıyorlar. Bunu tecavüzle yapıyorlar, tacizle yapıyorlar, katlederek yapıyorlar, şiddet uygulayarak yapıyorlar. Her yönden saldırıyorlar. Biz bu saldırılara karşı boyun eğmeyeceğiz. Her açıdan mücadele edeceğiz. Kazanımlarımızı da koruyacağız. M.O.’dan tutalım da tüm fail erkekler cezalandırılıncaya kadar durmayacağız, susmayacağız. Kadın tecavüzcülerinin, katillerinin elini kolunu sallayarak gezmelerine izin vermiyoruz.”


‘Batman halkı davanın takipçisi olmalıdır’


HDP üyesi Zozan Adlı da, M.O.’nun serbest bırakılmasının politik olduğunu dile getirerek, kadınların her alanda bu politikalara karşı alana çıkması gerektiğini söyledi. Zozan, Batman halkının İ.E.’nin yanında olması gerektiğini belirterek, “Bu sadece o ailenin meselesi değildir. Tüm Batman halkının meselesidir. Batman halkı bu davanın takipçisi olmalıdır ve peşini bırakmamalıdır. M.O. tutuklanıncaya kadar, ceza alıncaya kadar her koldan mücadele edeceğiz” dedi.


‘Erkek-devlet sistemiyle mücadele ediyoruz’


Sivil toplum örgütü (STÖ) üyesi Narin Erol ise, kadınların haklarını bilmesi ve tanıması, aynı zamanda öz savunmalarını sağlaması gerektiğine işaret etti. Narin, “Kadınlar güçlerinin farkında olmalıdır. Eğer biz gücümüzü fark etmezsek erkekler devletin de desteği ile kadınları katletmeye, tecavüz etmeye devam edecekler. İrademizi yok saymaya devam edecekler. Biz sadece erkekle ya da sadece devletle mücadele etmiyoruz. Biz devlet-erkek sistemiyle mücadele ediyoruz. Bu zihniyet karşısında örgütlülüğümüzü en üst aşamaya yükseltmeliyiz. Her yerde, her alanda, en küçük yaşam yerinde bile, 2-3 kişiysek bile birleşmeliyiz ve bir olmalıyız” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi