İZMİRÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, koronavirüs sürecinde kadına ve çocuğa yönelik artan hak ihlallerini Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, koronavirüs (Kovid-19) sürecinde kadına ve çocuğa yönelik artan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yanıtlaması talebiyle soru önergesi sundu.

Önergede, Türkiye’nin de içinde olduğu birçok ülkede kadına yönelik erkek şiddetinde artış yaşandığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin ilk imzacısı ve onaylayıcısı olarak taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi gereğince devlet her türlü olağan üstü halde dahi kadına yönelik şiddetle mücadele, erkek şiddetini önleme, koruma, kovuşturma ve politika geliştirme maddelerinin uygulanmasından yükümlüdür. Ancak Türkiye’de kadına yönelik şiddeti artıran etkenlerin başında yasaların ve Türkiye’nin bağlı bulunduğu uluslararası sözleşmelerin uygulanmaması gelmektedir ve bu müktesebatın tam tersinde adımlar atılmaktadır. Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) 30 Mart tarihinde ‘Kovid-19 Kapsamında İlave Tedbirler’ başlıklı yazısında ‘6284 Sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerin koronavirüs kapsamında sağlığını tehdit etmeyecek şekilde değerlendirilmesi gerektiğine karar verilmiştir’ ibaresi ile kadınlar lehine koruma kararı, uzaklaştırma kararları çıkartmak zorlaştırılmıştır. Diyarbakır Büyükşehir kayyımı sığınak başvurularını durdurmuştur. Nisan ayında AKP-MHP oylarıyla yasalaşan 7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kadına ve çocuk istismarına yönelik suç işlemiş kişiler serbest kalmış, eşini bıçaklamaktan cezaevinde yatan Müslüm Aslan cezaevinden çıkarak 9 yaşındaki kızını döverek öldürmüştür” denildi.

Kemalbay, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yanıtlaması talebiyle şu soruları sordu:

“*Korona Virüs salgını döneminde dünyada ev içi şiddetin arttığı BM tarafından ilan edilerek ülkelere önlem almaları yönünde çağrıda bulunulmuştur, Türkiye bu çağrıya uymuş mudur? Hangi düzenlemeler yapılmıştır?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun yasalaşırken 175 kadın ve LGBT+ örgütün devleti yasanın uygulanmasının yol açacağı kadına ve çocuğa yönelik suçlar konusunda acil tedbir almaya çağırdığı bir bildiri yayınladığı halde; eşini yaralamaktan dolayı cezaevinde yatan Müslüm Aslan’ın  hiçbir önlem alınmadan eve gönderilme talimatını kim vermiştir?

*9 Yaşında bir çocuğun, Ceylan Aslan’ın, cezaevinden çıkan babası tarafından feci şekilde dövülerek öldürülmesinde tedbir almadığı için sorumluluğu olanlar açığa çıkarılacak ve yargılanacak mıdır?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında “cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar” kapsamında cezaevinde olan kaç hükümlü tahliye edilmiştir? Suçun fıkralarına göre infaz oranlarının farklılığı nedeniyle tahliyelerin suçun fıkralarına göre dağılımı nasıl olmuştur?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında Taksirle öldürme” suçundan cezaevinde olan kaç hükümlü tahliye edilmiştir? Tahliyelerin illere, yaşa, cinsiyete ve cezaevlerine göre dağılımı nedir?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında “kasten yaralama” suçundan cezaevinde olan kaç hükümlü tahliye edilmiştir? Tahliyelerin illere, yaşa, cinsiyete ve cezaevlerine göre dağılımı nedir?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında tahliye edilen veya izin adı altında salıverilenler tarafından kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm dezavantajlı grupların şiddet görme tehlikesinin önlenmesi ve şiddetten uzaklaşabilmeleri için İstanbul Sözleşmesi’nin “Risk değerlendirmesi ve risk yönetimi” başlıklı 51.maddesi doğrultusunda Eylem Planı hazırlanmış mıdır? Uygulanmakta mıdır?

*7242 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında tahliye edilen veya izin adı altında salıverilenler tarafından kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm dezavantajlı grupların şiddet görme tehlikesinin önlenmesi ve şiddetten uzaklaşabilmeleri için İstanbul Sözleşmesi’nin 56. Maddesi’nin uygulanması yükümlülüğü yerine getirilerek mağdurun bilgilendirilmesi yapılmakta mıdır?

*Adı geçen kanun kapsamında salıverilecek kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar faillerinin sistematik olarak etkin bir şekilde takibinin yapılması,  koronavirüs nedeniyle kadına yönelik şiddet ve cinsel istismar faillerine verilen “iznin” bir “tahliye”  anlamına gelmemesi ve izinden dönmemenin fail üzerinde bir cezai yaptırımı ve denetim tedbirleri uygulanmasına yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma yapılmış mıdır?”
Editör: Haber Merkezi