HABER MERKEZİ - Jin News’in kuruluşunun üçüncü yıl dönümü dolayısıyla ajansımıza konuşan kadınlar, “Erkek iktidara karşı Jin News gibi mücadelenin içerisinden çıkan bir haberciliğin yanımızda olması eylemlerimize güç katıyor. İyi ki var” dedi.


“Kadının kalemiyle hakikatin izinde” sloganıyla 25 Eylül 2017’de yayın hayatına başlayan Jin News üçüncü yılını geride bıraktı. Kadın, çocuk ve canlı odaklı habercilik anlayışı ile yoluna devam eden ajansımız, bugüne kadar eril zihniyet ve eril dile karşı verdiği mücadeleyi bundan sonrada sürdürmeyi hedefliyor.


Siyasetçi ve hukukçuların da aralarında olduğu kadınlar, üç yıllık süre içerisinde yayıncılık anlayışımız ile kadın ve çocuğun özne olması yolunda verilen mücadeleyi anlattı:


Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Aslı Pasinli: Jin News ile varlığını ortaya koyan kadın gazeteciler aslında salt gazetecilik anlayışı ile değil aynı zamanda toplumsal bir projenin kendisidir. Çünkü kadın perspektifinden bir haber ortaya koymaya çalışıyorlar ve çabaları hep bu yönde. Aynı zamanda Jin News’in çalışanlarının tamamının kadın olması da kadınların üretkenliğinin bu mekanizmaya kayması ve bizim de bunu görmemize neden oluyor. Jin News’in kendisi salt haber yapma kaygısı ile değil aynı zamanda haberlerin arka planında neler olduğuna dair yaptıkları araştırmada gerçekten takdire şayan… Bizler Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak Diyarbakır’da hakları ihlal edilen kadınlara yönelik destek veriyoruz. Bu hukuki desteği verdiğimizde Jin News ile paralel olarak çalışıyoruz. Olay yerine çoğu zaman bizden önce gitmiş oluyorlar. Bazen de haberleri onlar sayesinde alıyoruz. Bu anlamda birbirimize büyük bir katkımız olduğunu düşünüyorum. Hakları ihlal edilen kadınların görünürlüğünün sağlanması, sözünün söylenmesi anlamında Jin News’teki tüm ekibe kocaman teşekkür ediyoruz.


TJA aktivisti ve HDP PM üyesi Şerife Yıldırım: Dili hem tamamen eril şiddet içeren yönlendirmeye dönük içi boş yalan bir medya var. Özellikle kadını geri plana düşüren kadının hem özel alanda hem kamusal alanda kadını eve tıkayan statükoyu basına da yansıtmaya çalışıyorlar. Çünkü tek elden gelen bir basın yayıncılığı, basın dili var. Konuşma dili yaşamda insanın duruşunu düşüncesini değiştiren bir yapıya sahiptir. Günlük dilimizi değiştirirsek düşünce yapımızı da değiştiririz. Jin News ve benzer yayınlar ortaya çıktıkça bunlar daha da etkilemeye devam edecektir. Kadının sözünü çok daha yerde kurmamız gerekiyor. Yaşamın her alanında basın olarak yer almak zorundayız. Jin News’e nice üç yıllar diliyorum.


İHD İzmir Şubesi Kadın Komisyonu üyesi Ayşenur Kizaroğlu: Eşit yurttaşlık hakkının aşındırılmaya çalışıldığı, fiziksel cinsel psikolojik siyasal şiddetin her geçen gün boyutunun artırıldığı, kadın katliamlarının, çocuk istismarlarının üzerinin örtülmeye çalışıldığı bir toplumda düzende tabi ki Jin News gibi bir gazetenin çıkması kadın mücadelesi toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi için önemli, çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği dendiğinde hayatın her alanına bakışımızın toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinde olabilmesi önemli. Çünkü tecavüz failini öven, istismarcının yanında sömürgecinin ırkçının yanında olanları mazur gösteren bir dil yerine haklının doğrunun ezilenin mazlumun yanında bir dil üretebilmek, toplumsal cinsiyet eşitliğini savunabilmek kadın mücadelesi açısından çok büyük değer taşıyor.


Mor Dayanışma aktivisti Deniz Uslu: Jin News bütün kadın eylemliliklerinde var, kadınların sesini duyurmak veya hayatını savunmak için kadınların her yan yana gelişlerinde orada bulunuyor. Kadınların sesini taşımaya çalışıyor. Bu kadın hareketi açısından çok değerli. Çünkü kadınların sesini her yerde kısmaya çalışıyorlar. Kadının sesi evde işyerinde okulda Meclis’te kısılıyor. Göstermelik şekilde kadınların öne çıkarıldığını görüyoruz. Jin News kadın odaklı ve hak temelli haberciliğinde kadının özne olduğunu bilerek kamuoyu ile paylaşması kadın hareketi açısından değerli. Bizim bir derdimiz de özgürlüğümüz için ses çıkarmak. Ama aynı zamanda bu sesi duyurmak. Dolayısıyla Jin News bizim burada tarafsız iktidarın erkek egemenliğinin karşısında yer alıyor. Bütün emek süreçlerinde yer alarak patriarkal düzene karşı kendi alanlarında da ses çıkardığını biliyoruz. Bu mücadeleyi de tebrik etmek gerekiyor. Diğer nice üç yıllarda da yan yana olacağımızı biliyoruz. Jin News’in üçüncü yaşı kutlu olsun.


İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin: Jin News’in kurulmuş olmasını çok önemsiyorum. Çünkü gazetecilikte de yaşamın her alanında olduğu gibi kadın bakış açısına ihtiyaç var. Ve Jin News bence bunu yapıyor. Jin News aslında benzerleri gibi aynı şekilde habercilik yapan diğer arkadaşları gibi aslında bir gelenek gazeteciliği. Jin News, Gurbetelli Ersöz’ün bir devamı ben böyle düşünüyorum. Gurbetelli Ersöz de kadın bakış açısını haberciliğe yansıtmak isteyen biriydi. Hepimizin arkadaşı ve müvekkiliydi. Jin News’i Gurbetelli’nin devamı olarak değerlendiriyorum.


Feminist yazar Hülya Osmanağaoğlu: Aslında feminist mücadelenin yükselişiyle beraber biz şunu gördük ki bizim dilimizden habercilik, kadın dilinden habercilik, bizim mücadelemize özel haberciliğin ne kadar kıymetli olduğunu Jin News ile gördük, Jin News’in öncüleriyle gördük. Tam da kadınların erkek iktidara, erkek egemenliğine aslında hem de patriarkal mücadelesinde Jin News gibi mücadelenin içerisinden çıkan bir haberciliğin yanımızda olması eylemlerimize güç katıyor. Devam ediyoruz beraber yola, hem feminist mücadeleye, hem Jin News ile haberlerimizi duyurmaya.


HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu: Jin News, dünyanın ilk ve tek kadın haber ajansı Gurbetelli Ersöz’ün devamı olan bir haber ajansı. Kadınların sesi, özgürlük mücadelesi, kadın mücadelesi, emek mücadelesi yürüten tüm kadınların sesini düzenli takip ettiğim, tarafsızlığına inandığım, dünyanın her yerinden kadınlardan haber aldığım aynı zamanda bana güç veren tüm kadınlara güç veren, kadınlar arasında iletişimi sağlayan objektif ve tarafsız bir haber ajansı. İyi ki var. Düzenli takipçisiyim. Yayın hayatında başarılar diliyorum.

( JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi