DİYARBAKIR - Karacadağ’ın köylerinde birçok geleneği sürdüren kadınlar, yüzlerce yıl öncesine dayanan çerçi geleneğinden vazgeçmiyor. Kamışlı köyü kadınları, "Sadece alışveriş de değil kadınlarla bir araya toplanıp sohbet imkânı da buluyoruz. Birimizin parası yoksa diğeri çıkarıp alıyor. Şu an şehirlerde alışveriş merkezleri var fakat biz çerçimize değişmeyiz” diyor.


JINNEWS'ten Şehriban Aslan'nın haberine göre; Diyarbakır'ın Karacadağ bölgesine bağlı Kamışlı (Kêşişli) köyünde, yıllardır sürdürülen çerçi geleneği nesilden nesile aktarılıyor. Çerçilik, yüzlerce yıl öncesine dayanan bir ticaret yöntemi. Köye girer girmez, kadınlar ve çocuklar çevresini sarıyor. Kimisi tabak bakıyor, kimisi beğendiği eşya için pazarlığa başlıyor. Fiyatı beğenen de var, beğenmeyen de.


Kamışlı köyü kadınları, "Çerçi yıllardır köyümüze gidip geliyor. Evet şu an birçok yerde bu kültür olmayabilir ama biz kültürümüzde var olan bir şeyi yaşatmaktan çok mutluyuz" diyor.


Kamışlı köyünde çerçi geleneği sürüyor


Çerçi arabası köye girer girmez kadınlar, onarılacak ev eşyalarını eline alıp çerçiye doğru yürüyor. Onarılacak ev eşyası olmayanda yeni bir eşya almak için araca doğru gidiyor. Araca giden kadınlar, başlıyor araçtaki eşyaları incelemeye. Plastik kova almak isteyen bir kadın fiyatının 10 TL olduğunu öğrenince başlıyor çerçiyle pazarlığa.


‘Çerçiyi alışveriş merkezlerine değişmeyiz’


Köydeki kadınlar, "Şehir merkezi bize uzak oluyor. Her istediğimizi gidip alamıyoruz. Köyümüze çerçi geliyor gelince de fırsatı kaçırmıyoruz. Zaten çerçimizde yabancı değil 10 yıldır birbirimizi tanıyoruz. Şu an şehirlerde alışveriş merkezleri var fakat biz çerçimize değişmeyiz. İstediğimiz her şey elimizin altına geliyor. Sadece alışveriş de değil kadınlarla bir araya toplanıp sohbet imkânı da buluyoruz. Birimizin parası yoksa diğeri çıkarıp alıyor. Aslında diyebiliriz ki dayanışma ve aramızda ki bağ da güçleniyor" ifadelerini kullanıyor.


Bir başka kadın ise, çerçi geleneğinin çocukluğundan bu yana devam ettiğini ve 50 yıldan fazladır şehir merkezinden alışveriş yapmadığını belirtiyor.
Editör: Haber Merkezi