BATMAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Geçtiğimiz günlerde Beşiri ilçesinde yaşanan tecavüz olayına ilişkin Batman Demokrasi Platformu adına Eğitim Sen Şube Başkanı Nurrddin Şimşek açıklama yaptı.

Şimşek "Geçtiğimiz günlerde Beşiri ilçemizde tüm kamuoyunun vicdanını derinden yaralayan bir tecavüz olayı yaşandı. Siirt'te görevli uzman çavuş Musa Orhan Beşiri ilçesinde ikamet eden 18 yaşındaki İpek Er adındaki bir kadına günlerce tecavüz ediyor. Mağdur İpek Er ardında bir mektup bırakarak başına gelenleri anlatıyor ve sonrasında da intihar ediyor. Cumhuriyet Gazetesi'nden Işıl Özgentürk kendi köşesinde bu acı olayı anlatırken bölgede çalıştığını iddia ettiği bir öğretmen arkadaşına dayandırdığını iddia ederek:

"Buralarda kız çocuklarına hiç değer verilmez, babaları çocuklarını çocuktan saymaz, onları okutmazlar, mal gibi satılırlar. Mirastan onlara hiçbir pay düşmez. Herhangi bir beceri edinmeleri, yaşamlarını kendi ayakları üstünde sürdürmeleri için hiçbir yardım almazlar. Bu durumdaki genç kızların iki seçeneği vardır: Ya dağa çıkmak ya da kentlerinde görev yapan asker, bürokrat biriyle evlenerek kurtulmak. Bu nedenle pek çok genç kız umutsuzca kendini kandırır, evlilik hayalleri kurar ve ansızın bürokrat, asker bir başka bölgeye tayin olur gider. Çoğu bekâretini kaybetmiş genç kızlar için intihar bir kurtuluş olur. "değerlendirmelerine yer vermiştir.

Işıl Özgentürk; gerçeklikten uzak, bölge halkına kin kusan, vicdanları yaralayan, yalan dolan söylemlerle, kendisince tespitlerde bulunuyor. Yaşamını yitiren kızların şerefine, namusuna, onuruna dil uzatacak kadar işi ileri götürüp, vicdani ve ahlaki değerleri ayaklar altına alıyor. Bu tespitlerini bir öğretmene dayandırması ise sadece bölge halkını değil, bu bölgede görev yapan öğretmenleri de derinden üzmüştür. Hiç bir öğretmen bölge gerçekliği ile uyuşmayan bu kadar sığ bir anlayışın muhbiri ve haber kaynağı olamaz. Bu yaklaşım öğretmenlik mesleğinin itibarına leke sürmüş, aynı zamanda bölgede görev yapan öğretmenlerin bölge halkının gözünde itibar ve güveni sarsmıştır. Batman Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak bölgede onuru ile hizmet üreten, çalışan kamu emekçilerinin, bölgedeki her kötü olayın haber kaynağı olarak kullanılmasını, hele öğretmenlik mesleğinin bu amaçla kullanılmasını asla kabul etmiyoruz.

Bu anlayış bölgemize adım atmamış, sahillerdeki sırça köşklerinde bölgeyi gören, üstenci, kibirli ve hastalıklı beyinlerin bakış açısıdır.

Bölgemizde yaşanan onlarca hak ihlali karşısında dilsiz şeytanı oynayıp tepki göstermeyen kimi kesimlerin bu köşe yazısı üzerinden Işıl Özgentürk'ü ve Cumhuriyet Gazetesi’ni eleştirmelerini de samimi bulmadığımızı da belirtmek isteriz. Bölgemizde meydana gelen onlarca hak ihlali karşısında bugüne kadar hiç sesi çıkmamış bu çevrelerin, mevzu mevcut iktidara muhalif bir gazete ve bu gazetede yazı yazan bir köşe yazısı olunca, bir anda demokrasi havarisi kesilmeleri, Batmanlılık duygularının kabarması da samimiyetten uzaktır. Bu kesimlere ’Koşullu Demokrat’ olunmayacağını da hatırlatmak isteriz. Kişinin işine geldiğinde, çıkarlarına, düşüncelerine, değerlerine, ideolojisine uygun koşullar olduğunda demokrat kesilmesi, bunlara ters düştüğünde ‘ama, fakat, öyle de olmaz ki, içinde bulunduğumuz durum, o da şöyleydi, şunu demişti, şunları yapmıştı” gibi sözcüklerle başlayan cümleler kurmaları ‘Koşullu Demokrat’lıktan başka bir şey değildir.

Basından takip ettiğimiz kadarıyla bu olay karşısında adeta ‘kınama’ yarışına girenlerin, ’had bildirmeye’ kalkışanların ülkemizde ve özelde bölgemizde yaşanan insan hakları ihlallerinde, kadınlara, çocuklara yönelik cinsel taciz ve tecavüz olaylarında sessiz kalmalarını da kamuoyunun vicdanına havale ediyoruz.

-Demokrasi ve onun değerlerini, koşul koymadan, ister kişisel olsun ister ulusal, hiçbir çıkar gözetmeden, bazen bunun sonucunda gelebilecek olası zararları göze alma pahasına savunabilmek gerekir. Demokrasiyi kişisel bir amaç uğruna değil, kendisi bir değer olduğu için savunmak gerekir.

Giydiği üniformadan, konumundan, mevkisinden, görevinden bağımsız olarak bu vahim olay karşısında her kesim tarafından ortak tepkinin ortaya konulması önemlidir. Ancak İpek Er cinayetinde, tarikat yurtlarında yaşanan taciz ve tecavüzlerde Ensar Vakfı tecavüz skandallarında tepki göstermeyenleri de samimiyete ve dürüstlüğe davet ediyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi'ni de sorumluluğa davet ediyoruz. Işıl Özgentürk ve Cumhuriyet Gazetesi Batman halkından özür dilemelidir. Ancak bu skandal yazıdan sonra Işıl Özgentürk'ün kaleme aldığı ikinci yazıda, ’özrü kabahatinden beter’ cinstendi. Haddini aşan bu yazı Işıl Özgentürk'ün ilk vukuatı değildi. Daha önce de başörtüsü takan kadınlara yönelik çirkin hakaretleri nedeniyle hakim karşısına çıkmış ‘Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama’ suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Batman Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak ilk günde yaptığımız ‘Özür Dileme’ çağrıya karşılık bulamadığımız için Işıl Özgentürk hakkında suç duyurusunda bulunduğumuzu kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu vesile ile Cumhuriyet Gazetesine bir kez daha çağrıda bulunuyoruz. Bu yazar ile bir an evvel yollar ayrılmalıdır. Basın ilke ve etik değerlerin gereğidir bu. Aksi halde sizler de bu olayın ortağı olarak anılacaksınız.

Batman Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak bu ağır ve insanlık dışı ithamları kabul etmediğimizi, Işıl Özgentürk adındaki sözde gazeteci hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyu ile paylaşıyor ve bütün bölge Demokrasi Platformlarını da bölge halkına yapılan bu hakaret karşısında tepkilerini ortaya koymaya davet ediyoruz.Bu olayın takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.
Editör: Haber Merkezi