İZMİR – Bir yıl içinde hijyenik ped ve tamponlara yapılan yüzde 51 zamma tepki gösteren Kampüs Cadıları, bu ürünlerin ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerektiğini söyledi.

Kampüs Cadıları, hijyenik ped ürünlerinin bir yıl içinde yüzde 50'nin üzerinde zamlanmasına karşı Konak Vergi Dairesi önünde basın açıklaması yaptı. Kadınlar, sembolik iç çamaşırı ve ped üzerine yazdıkları “Vergini reglimden çek”, “Lüks değil ihtiyaç” pankartı açarken, “Devlet elini reglimden çek”, “Ekonomi değil zamlar uçuşta” ve “Lüks değil ihtiyaç” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı Ece Yavaş okudu.

TÜİK verilerine göre geçtiğimiz yıl Aralık ayından itibaren hijyenik pedlerin ve tamponların fiyatlarında bir yılda yüzde 51 artış olduğuna dikkat çeken Yavaş, “İktidarın ekonomi politikaları nedeniyle derinleşen ekonomik krizi, hayatlarımızı her gün zorlaştırmakta ve temel ihtiyaçlarımıza ulaşmamızın önünde engel olmaktadır. Ücretsiz bir biçimde ulaşmamız gereken hijyenik pedler ve tamponlara gelen yüzde 18 vergi ve ‘lüks tüketim olarak görülmesi iktidarın ekonomik krizi yönetmemesi ve kadın düşmanı politikalarının bir sonucudur. Erkek devlet en temel sağlık ihtiyaçlarımızı görmezden gelerek bizleri hayatın dışına itmektedir” dedi.

‘HİJYENİK ÜRÜNLER ÜCRETSİZ OLSUN'

Yaşanan krizin faturasının genç kadınlardan, öğrencilerden ve LGBTİ+’lardan çıkarılmaya çalışıldığını söyleyen Yavaş, hijyenik ped ve tamponların ücretsiz ve ulaşılabilir olması gerektiğini belirtti.

Yavaş son olarak taleplerini şu şekilde sıraladı:

 “*Regl olan herkesin bu dönemlerini sağlıklı geçirebilmesi için, regl yoksulluğunu sonlandırmaya yönelik politikalar geliştirilmelidir.

* Hijyenik ped, tampon başta olmak üzere tüm regl ürünlerinin ücretsiz ve herkes için ulaşılabilir olmalıdır.

* Rahim ağzı kanserini önleyen HPV aşısının ücretsiz olmasını, kadın sağlığına yönelik politikaların artırılmalıdır.” ( MA )

Editör: Haber Merkezi