ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ/İSTANBUL :Trakya’da meşe ormanlarına yapılması planlanan termik santral projesi iptal edildi. Bakanlık, proje hakkında ‘ÇED olumsuz’ kararı verdi.

Pınarca Köyü kadınları

Çerkezköy’de özellikle kadınların başı çektiği mücadele sonucunda Pınarca Köyü’nün yakınında meşe ormanına yapılmak istenen kömürlü termik santral projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumsuz Kararı verilmesiyle iptal oldu.

Resmi Gazete’de 2017 yılının Şubat ayında yayımlanan acele kamulaştırma kararı ile birlikte Tekirdağ’da tarım arazilerini de kapsayan 5 bin 450 dönümlük bir alan hakkında kömürlü termik santral kurulması için “acil kamulaştırma” kararı çıkarıldı.

250 bin meşe ağacı

Tekirdağ ve Silivri halkı ise santralın tarım arazilerine, doğalarına ve sağlıklarına bir tehdit olduğuna dikkat çekerek hukuk mücadelesi başlattı. Danıştay, 2017 yılının Eylül ayında Çerkezköy Belediyesi’nin “acele kamulaştırmanın durdurulması” istemiyle açtığı davada, yürütmenin durdurulmasına kararı verdi. Kararın ardından proje, 250 bin meşe ağacının bulunduğu alana kaydırıldı. Kömürlü termik santral projesi için 1 Şubat 2018’de Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Halkın Katılımı Toplantısı’na Trakyalılar, salonda yer olmadığı gerekçesiyle alınmadı. Halk dışarıda toplantıya katılmak için mücadele ederken toplantı, “halkın bilgi almak istemediği” gerekçesiyle iptal edildi. Yeşil Barış Hukuk Derneği’nin, Silivri Çevre Derneği ile Çerkezköy Termik Santral Projesi için ormanlık alanın enerji üretim alanına dönüştürülmesi hakkında Çevre Düzeni Plan değişikliğine karşı açtığı dava Danıştay’da devam ediyor.

Mücadele sonuç verdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı proje hakkında “ÇED Olumsuz Kararı” verdi. Plan aşamasındaki 40’tan fazla santralın de iptal edilmesini talep eden Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül “Başta kadınlar olmak üzere Tekirdağlıların, ormanlarını ve yaşam alanlarını korumak için 2 yıldır sürdürdüğü kararlı mücadele sonuç verdi. Bu zafer, tıpkı Gerze ve Yırca’da olduğu gibi kömürlü termik santrala karşı yaşamı savunan Tekirdağ halkınındır. Bu proje hakkında verilen ÇED Olumsuz Kararı, bölgenin Çevre Düzeni Planı’nda orman alanını ‘Enerji Üretim Alanı’ olarak tanımlayan değişikliğin de iptal edilmesi gerektiğini ortaya koydu. Trakya’da Vize ve Kırklareli’nde iki kömürlü termik santral projesi daha var. Greenpeace Akdeniz, ‘Olmaz Be Ya’ projesi kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Trakya’nın havasını, suyunu, tarım alanlarını olumsuz etkileyecek diğer iki kömürlü termik santral projesinin de iptal edilmesini talep ediyor” dedi.
Editör: Haber Merkezi