İSTANBUL - CHP İstanbul İl Başkanlığı, İBB ile ilgili Sayıştay raporlarında yer alan usulsüzlüklere ilişkin İstanbul Adliyesi'ne giderek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile ilgili Sayıştay raporlarında yer alan usulsüzlüklere ilişkin Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'ne giderek, savcılığa suç duyurusunda bulundu.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda İBB eski Başkanı Kadir Topbaş, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İSKİ Genel Müdürü Fatih Turan, İETT eski Genel Müdürü Ahmet Bağış ve İETT yeni Genel Müdürü Arif Emecan ile ilgili birim yöneticileri hakkında 5237 Sayılı TCK 257 maddesi kapsamında "görevi kötüye kullanma" suçlarından dava açılması talep edildi.


Suç duyurusu dilekçesi İBB CHP adına Grup Başkanvekili Ertuğrul Gülsever tarafından savcılığa verildi.


‘USULSÜZLÜKLER 753 MİLYONU GEÇTİ’ 


Suç duyurusu ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Sayıştay'ın 2017 denetim raporları başta olmak üzere İBB, İSKİ ve İETT’de AKP’li belediyelerin usulsüzlük ve yolsuzluk yaptığına dikkat çekti. Rapora göre, usulsüzlüklerin tutarının 753 milyon TL’yi geçtiğini belirten Kaftancıoğlu, asgari ücret üzerinden hesaplandığında bu para ile 30 bin gencin istihdam edilebileceğini söyledi. Raporun verdiği bulgulara göre AKP’nin İstanbul’da kamu kaynaklarını yağmaladığını söyleyen Kaftancıoğlu, yaşananlar karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.


‘YANDAŞLARIN ZENGİNLEŞMESİNE SEBEP OLDU’ 


Kaftancıoğlu, “Sadece bu Sayıştay raporlarında açıklanan tutarı 753 milyon TL’yi bulan, rakama dökülmeyen huşuların da eklendiğinde bunun çok üstünde olduğu görülen tüm bu yolsuzluk ve vurgun, aslında bu kentin bütün insanları için, özellikle yoksul vatandaşlarımızın için kullanılması gereken kaynakların bir avuç yandaşın haksız zenginleşmesine sebep olmaktadır. 31 Mart 2019’da halkımızı desteği ile İstanbul’da yerel yönetimlere geldiğimizde hem bu haksız uygulamaların sorumlularını yargı önüne taşıyacak hem de adaletli ve şeffaf bir yönetim kuracağız” dedi.


Açıklanan Sayıştay raporunda İBB, İETT ve İSKİ hakkında bahsi geçen yolsuzluklar ise şöyle sıralandı:


"* Taşınmaz kayıtların tutulmaması.


* İhale kanununa aykırı işlem yapmak.


* İhale ile yapılması gereken işlerde ecrimisil ve kiralama yöntemi kullanılması; 2017 yılında yaklaşık 208 milyon TL’lik ecrimsil alacağının sadece 44 Milyon TL’si tahsil edilmiş, 164 milyon TL’si tahsil edilmemiş.


* Dokuz adet Zincir Markete haksız kaynak aktarılması.


* Ruhsatlandırma yapılmaması; İspark tarafından işletilen 225 otoparkın sadece 52 tanesinin ruhsatlı olması, İspark dışındaki 719 adet otoparkın ruhsatsız işletilmesi.


* İştirak kar payları İBB’ye verilmemekte; KİPTAŞ’ın 2016 yılı faaliyeti nedeniyle İBB’ye aktarması gereken net kar payı ve temettü yaklaşık 219 milyon iken 2017 yılı sonuna gelindiğinde para aktarılmamış, faiz bedeli uygulanmamış. Aktarılması gereken yaklaşık 266,5 milyon TL tahsil edilmemiş.


* Özel elektrik dağıtım şirketlerine yasalara aykırı imtiyazlar sağlandı. İBB, İSKİ ve İETT’nin çok sayıdaki taşınmazı birer özel şirket olan elektrik dağıtım şirketlerine bedelsiz tahsis edilmiştir.

* Su fiyatları doğru tespit edilmemektedir, vatandaşa su pahalı verilmektedir.


* İSKİ kaynakları açıkça yağmalanmaktadır. Birçok binek ve hafif ticari aracın yakıt tüketimi 100 km’de 4-5 litre olması gerekirken, İSKİ kayıtlarında 20 litre civarındadır. 100 km’de 63 litre yakıt tüketen araç bile yer almaktadır.


* Sayıştay ilamları tahsil edilmemektedir.


* Likayat bozulmakta, çalışanlara haksızlık yapılmakta.


* Sadece İBB’de değil, AKP’li belediyelerde de yolsuzluk yapılmakta; Arnavutköy Belediyesi’nde Anneler Günü, toplu nikah töreni, Camiler Haftası gibi organizasyonlar hiç düzenlenmemiş ya da eksik yapılmış olmasına rağmen işleri alan firmalara eksiksiz para ödenmiştir."
Editör: Haber Merkezi