DİYARBAKIR:Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, AKP kongresine katılmayan kamu çalışanlarının ‘KHK’lerle ihraç edileceksiniz’ baskısına maruz kaldığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 17 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak olan AKP İl kongresine katılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılacağı il kongresi için hazırlıklar başladı. Kongreye yüksek düzeyde katılım sağlanması için kamu çalışanlarına baskı yapıldığı iddia edildi. Bu iddia, Eğitim-Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubesinde düzenlenen basın açıklamasında gündeme getirildi.

“KAMU ÇALIŞANLARINA ‘AKP KONGRESİNE KATILIN’ BASKISI”

Basın metnini okuyan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşbaşkanı Fatma Budak Güler, AKP’nin 17 Mart Cumartesi günü Diyarbakır il kongresini yapacağını hatırlattı. AKP’nin bu kongrede, 2 yıldır bölgede sürdürdüğü politikalarla iyice kaybolan tabanının yerini kamu çalışanları ile doldurmaya çalıştığını ifade eden Güler, “Mülki Amirlerin yaptıkları toplantılar ve oluşturdukları sosyal iletişim ağları üzerinde il-ilçe milli eğitim müdürlükleri ve okul müdürlüklerine kadar iletilen mesajlar ve yazılar ile tüm kamu çalışanları AKP kongresine katılmaya zorlanmaktadır. Katılmak istemeyen çalışanlar ‘KHK’larla ihraç edileceksiniz’ diye tehdit edilerek, Anayasaya göre yetkisini aşan idari amirler herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan iktidarın bir neferi gibi çalışmaktadırlar. Okul müdürlüklerine verilen talimatlar doğrultusunda ilçelerde belirlenen merkezlerden servisler ayarlanarak topluca fotoğraflar çekilerek iletişim ağları ile paylaşılması emri verilmiştir. İktidarın bu yola başvurması, mülki amirleri böyle bir çaba içerisine itilmesi bir utanç olarak tarihe geçecektir. Buradan kamuoyuna, mülki idarecilere ve üyelerimize bu çağrıların hukuksuz olduğunu, kamu çalışanların ve üyelerimizin yapılan kanunsuz emirlere uymak zorunda olmadıklarını bir kez daha vurguluyoruz” dedi.

“KAYYIM ETKİNLİKLERİNE KATILMA ZORUNLULUĞU”

Güler’in anlattığını göre, dayatmalar bununla sınırlı değil. Kayyımlar tarafından düzenlenen söyleşi, imza günleri ve panel gibi çalışmalara da katılım için baskı uygulanıyor. “Ders saatlerinde olmasına rağmen her okuldan ‘okul müdürü, bir müdür yardımcısı, rehber öğretmen ve en az bir sınıf öğrenci’ ile bu çalışmalara katılım zorunlu tutulmuştur” diyen Güler, okullarda yaşanan sorunları dile getirdi: “Milli eğitim müdürlükleri okullarda yaşanan sorunları çözmek yerine sorunları daha da derinleştirmektedirler. Özellikle son günlerde İş-kur tarafından “Toplum Yararına Çalışma Programının” iptal edilmesiyle okulların temizlik problemi kendi kaderine terk edilmiştir. Okullar mevcut durumda temizlik personeli ihtiyacını öğretmen ve velilerin sırtına yükleyerek kendileri karşılamak zorunda kalmıştır.

“MÜLKİ AMİRLER OHAL’İ FIRSATA ÇEVİRDİ”

Bu yapılanlar, partili iktidarın kendi zihniyetini dayatmak için bütün kamu kurumlarını seferber ettiğinin kanıtıdır. Yüzlerce hatta binlerce memur ve öğretmen siyasi paylaşımlar ve sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek ihraç edilirken, kamu çalışanlarını AKP mitinglerine katılmaya zorlamak aymazlıktan başka bir şey değildir. Son dönemde OHAL sürecini fırsata dönüştüren mülki amirler, idareciler ve yandaş sendika yöneticileri kamu çalışanlarına KHK ile ihraç edilme şantajı dayatmaktadır. İdareciler, çalışanlara dayattıkları kanunsuz emirleri yerine getirmelerini isterken, yandaş sendikalar ise üye kazanma ve kendi üyelerinin istifasını engellemeye çalışırken, ihraç tehdidini dayatmaktadırlar. Tüm bu hukuksuz uygulamaların kaynağı olan OHAL'in derhal kaldırılması ve ihraç edilen tüm kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi gerekmektedir.” Kaynak:Artı Gerçek
Editör: Haber Merkezi