İSTANBUL - Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, yapılmak istenen Kanal İstanbul’un yaratacağı doğa tahribatına dikkat çekmek için çıplak ayaklarla kitap okuma eylemi düzenledi.

Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir maden şirketinin yaratığı doğa tahribatına karşı başlayan çıplak ayaklarla kitap okuma eylemi yayılıyor. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu da Kadıköy’de bulunan Süreyya Operası önünde “Kitap oku Kanal’ı durdur” sloganıyla bir araya geldi. Eyleme koordinasyon üyeleri yanı sıra birçok ekolojist ve yurttaş da destek verdi.

Eyleme katılanlar, çıplak ayaklarla 45 dakika boyunca oturup kitap okudu.

NE OLMUŞTU?

Ordu’nun Fatsa ilçesinde 2019 yıllında faaliyetlerine başlayan ve siyanürle altın ve gümüş çıkaran Altıntepe Altın Madeni Açık Ocak İşletmesi, kapasitesini iki katına çıkarmak ve sözleşmesini 2033’e kadar uzatmak için 10 Eylül’de Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığın onayına sundu. Bakanlık, ÇED yönetmeliğinde yer alan 8’inci maddeye dayandırarak dosyayı uygun buldu.

Bakanlık tarafından ÇED dosyasının kabul edilmesiyle birlikte Onur Güngör adında bir yurttaş, Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda çıplak ayaklarla kitap okuma eylemi başlattı. Güngör’ün doğa tahribatına dikkati çekmek için başlattığı eyleme kısa süre de onlarca yurttaş destek verdi. Eylem bölge kentleri yanı sıra İstanbul’da da yayıldı.
Editör: Haber Merkezi