İSTANBUL- Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, projenin doğaya zarar verdiğini söyleyerek "Kar hırsları bitmiyor, dinmiyor" diye tepki gösterdi.

Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal İstanbul Projesi'ne karşı hayal ettikleri İstanbul'u anlatmak için Kadıköy'de bulunan İskele Meydanı'nda bir araya geldi. Açıklamada "İstanbul ve doğa ile inatlaşma" pankartı açılırken sık sık "Ya kanal ya İstanbul" sloganı attı.

İstanbul’un kültürünün yok edilmek istendiğinin altını çizen Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu üyesi Kemal Doksanyedi, "Bugüne kadar, özellikle son 20 yılda yapılan saldırılarla kent belleğimizin büyük kısmını yitirdik. Orhan Veli’nin gözleri kapalı dinlediği İstanbul’dan elimizde çok az şey kaldı. Şimdi, kültür varlıklarımızı; Gezi Parkı, Galata Kulesi gibi varlığı bile olmayan 'vakıf' diye uydurulmuş birtakım yandaş kurumlara devrediyorlar. İstanbul’un 3'üncü Bölgesi’ndeki Yarımburgaz Mağaraları, Odabaşı ve Dursunköy Köprüleri gibi kalan kültür varlıklarımızı da rant ve talan projesi 'Kanal İstanbul' ile tümden ortadan kaldırmayı hedefliyorlar. Kar hırsları bitmiyor, dinmiyor" diye belirtti.

'PROJEYE KARŞIYIZ'

Yapılmak istenen projenin doğaya zarar verdiğini söyleyen Doksanyedi, "Bir avuç yandaş sermayeyi daha da zengin etmek için doğaya ve kente saldırdığınızın farkında, ayrıca bunu size oy veren halk da bildiği için, bu projeye karşılar. Bizim için anlamı, 'yap -işlet – sermayeyi zengin et – parasını halka ödet' olan 'proje'sine finansman sağlamak için devlet garantisi vermiş. Yani yaptıktan sonra bize ödettikleri yetmiyor, krediyi alıp yapmadıklarının da parasını bizim vergilerimizle Hazine’den ödetecekler” dedi.

'HAK HUKUK KAVRAMI YOK'

Kanal İstanbul projesi'nin bir bölümünü kapsayan Arnavutköy'de tarım işi yapan çiftçilere boşaltmaları için tebligat gittiğinin altını çizen Doksanyedi, "Hak, hukuk ve adalet kavramları çöpe atıldığından beri hiçbir güvencemiz kalmadı 'dayanışma ve birlikte mücadele etmek'ten başka.Halk bu 'talan ve yıkım projesi'ni' istemiyor, binlerce kişi itiraz dilekçesi verdi, onlarca kurum ve birey dava açtı. Keşif kararını alan mahkeme bir türlü bilirkişi tayin etmiyor fakat ihale hazırlıklarına hız verdiklerini açıklıyorlar.Bir kez daha 'atı alan Üsküdar’ı geçti' diyerek yeni hukuksuzluklara imza atmaya çalıştıklarının farkındayız" diye ifade etti. 

(MA)

Editör: Haber Merkezi