ANKARA-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Ankara Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezimiz (KASAUM), Kadın  Çalışmaları Anabilim Dalı öğretim üyeleri ile Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Sertifika Eğitim Programı düzenliyor.

Düzenlenecek sertifika programı, 7 Mart'ta başlıyor ve 6 Mayıs 2020'de sona eriyor.

Başvurular ise  3 Şubat'ta başlıyor ve 28 Şubat 2020'de sona eriyor.

TIKLAYIN - Program hakkında detaylı bilgi 

"Toplumsal cinsiyet eşitsizliği büyük bir sorun"


Sertifika programının çağrı metninde şöyle seslenildi:

"Programımızda, toplumsal cinsiyet kavramını incelemeyi, başta cinsiyet ayrımcılığı olmak üzere, her türlü ayrımcılığın yarattığı ihlalleri göz önüne sermeyi hedefliyoruz.

"Programda, toplumsal cinsiyet kavramı; ekonomi-politik sosyoloji, teoloji, hukuk, kültür, edebiyat, sanat, medya, siyaset bilimi, tarih, pozitif bilimler ve diğer disiplinlerle ilişkileri bağlamında ele alınıyor. Toplumsal
cinsiyet kavramı, özünde bir değişken aslında.

"Programımız, birçok disiplin içinden bu değişken üzerindeki tartışmalara odaklanıyor. Tartışmalarımızın temel hedefi, toplumsal cinsiyet eşitliği üzerinde düşünen çeşitli profesyonel iş dallarında çalışan uzmanlara, araştırmacılara ve öğrencilere düzenli bir program boyunca, teorik bir çerçeve kazandırmak. Çünkü toplumsal cinsiyet eşitsizliği ne yazık ki, her alanda çok büyük bir sorunsal olarak karşımızda duruyor"

"Bu hedeflerimize ulaşmamıza önem veren çeşili ulusal ve uluslararası hukuki zeminler, programımızın gerekliliğini daha da güçlendiriyor. Kast edilen hukuki zeminler, üniversitelerde toplumsal cinsiyete dayalı eğitim verilmesini sağlayan bu tür programları desteklemektedir.

"Böylece sertifika programımız, CEDAW, 2006/17 Başbakanlık Genelgesi, İstanbul Sözleşmesi ve
Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Kanunu gibi hukuki zeminlerce önemsenen bir işleve hizmet etmektedir. Sözkonusu sözleşme ve kanun hükümleri doğrultusunda, toplumsal cinsiyet, cinsiyet kimlikleri, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle ilgili çalışacakların konularında uzman olmaları, eğitim almaları gerekmektedir."

'Geelcekte önemi daha da artacak'


"Bizler Ankara Ünivesitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı'nda ders veren öğretim elemanları olarak, bu alanın uzmanlarını yetiştirecek bağlamdaki akademik kariyerimizi araştırmacılarla paylaşmayı çok önemsiyoruz.

"Öte yandan YÖK ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında yapılan protokolde, ilgili merkezlerin bu yönde çalışma yapmalarının destekleneceği belirtilmektedir.

"Ankara Üniversitesi'ne bağlı Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KASAUM) de 1993 yılından bu yana, çeşitli kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleriyle birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Merkezimize iletilen talepler, toplumsal cinsiyet eşitliği sertifika programının özellikle ilgili kamu kurumlarında işe alınma ve yükselme süreçlerinde faydalı olacağı yönündedir. Milli Eğitim bakanlığı'nın yukarıda adı geçen yasal düzenlemeler doğrultusunda, ortaöğretim kurumlarına yönelik olarak tasarlayacağı ve
uygulamaya koyacağı toplumsal cinsiyet eşitliği konulu bir ders söz konusu olursa, gelecekte eğiticilerin eğitimi bakımından bu sertifika programının önemi daha da artacaktır.

"Lisansüstü eğitimin çeşitli gerekliliklerini yerine getiremeyecek olan
araştırmacıları, programımızda belli bir disiplin içinde, toplumsal cinsiyet kavramlarını bizimle düşünmeye çağırıyoruz"






Programın içeriği şöyle:

Prof. Dr. Güzin Yamaner
Açılış Dersi 6 Saat
Prof. Dr. Berna ARDA
Beden, Kadın ve Biyoetik 6 Saat

Prof. Dr. Serpil Sancar
Siyasetin Cinsiyeti ve Feminist Hareket 6 Saat
Doç. Dr. Fevziye SAYILAN
Toplumsal Cinsiyet ve Eğitim 6 Saat

Prof. Dr. Nahide BOZKURT
Dinlerde Kadın 6 Saat
Prof. Dr. Gülriz UYGUR
Hukuk, Toplumsal Cinsiyet ve Şiddet 6 Saat

Dr. Nadire ÖZDEMİR
Toplumsal cinsiyet, Aile ve Hukuk 6 Saat
Doç. Dr. Tuğba TAŞ
Toplumsal Cinsiyet ve Görsel Kültür 6 Saat

Prof. Dr. Güzin YAMANER
Aile Modelleri, Gelenek ve Toplumsal Roller/ Dil ve Toplumsal
Cinsiyet 6 Saat
Doç. Dr. Emel MEMİŞ
Kadının Hane İçindeki Karşılıksız Emeği, İşgücü Piyasaları,
Çalışma Yaşamı ve Toplumsal Cinsiyet
6 Saat

Prof. Dr. S. Ruken ÖZTÜRK
Sinemada Kadınlar ve Cinsiyetçilik 6 saat

(EMK)

( Kaynak: http://bianet.org/)
Editör: Haber Merkezi