DİYARBAKIR - İHD ve kayıp yakınları, Kulp ilçesinde 1995’te evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınan Osman Buluttekin’in akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 652’ncisini online olarak gerçekleştirdi. Eylemde 25 Ağustos 1995 Diyarbakır’ın Kulp ilçesindeki evine düzenlenen baskında gözaltına alınan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Osman Buluttekin’in (35) akıbeti soruldu.   

GÖZALTINA ALINDI

Buluttekin’in hikayesini anlatan İHD Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Ezgi Sıla Demir, 7 çocuk babası Buluttekin’in ikamet ettiği Yeşilköy’ün askerler tarafından yakılması sonucu ilçe merkezine göç ettiğini belirterek, 23 Ağustos 1995 gecesindeki bir çatışma nedeniyle ilçeye giriş ve çıkışların yasaklandığını söyledi. Gece yarısı Buluttekin ailesinin Jandarma Karakoluna ve Kaymakamın konutuna 100 metre mesafedeki evine, kendilerini polis olarak tanıtan ağır silahlı 4 kişi tarafından baskın yapıldığını ifade eden Demir, “Baskına gelenler ‘emniyetten geliyoruz, seninle biraz işimiz var’ diyerek Osman Buluttekin’i evinden zorla aldılar. Baskın esnasında evin telefon kabloları kesildi. Emniyette bekçi olarak çalışan 35 yaşındaki Osman Buluttekin, üzerinde pijama, ayağında terlik ile götürüldü” dedi. 

TANIK: POLİS NOKTASINA GÖTÜRÜLDÜ

Olaya tanıklık eden bir komşusunun, Buluttekin’in arabaya bindirilerek yakında bulunan ve polisler tarafından kontrol noktası olarak kullanılan tepelik bir yere götürüldüğünü gördüğünü ifade eden Demir, ailenin belirtilen yere gidip Buluttekin’in akıbetini sormak istediği, ancak yasaklı bölge olduğu ileri sürülerek emniyet tarafından buna izin verilmediğini dile getirdi. Demir, kaybedilmeden 3 ay önce, 1 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye olan Buluttekin’in sürekli tehdit telefonları aldığını söyleyen ailesinin, Kulp Emniyet Müdürlüğüne ve Jandarma Komutanlığına başvurduğunu kaydetti.

‘BİR DAHA HABER ALINAMADI’

Emniyette anne Kariban Buluttekin’e “Biz almadık ama sana söz veriyoruz onu bulacağız” denildiğini ifade eden Demir, “Kaybedildiği tarihten sonra Osman Buluttekin’den bir daha haber alınamadı. Osman’ın akıbetini öğrenmek için ailesi birçok yere başvuruda bulundu ama gözaltında olduğu inkâr edildi. Aile Osman Buluttekin’i evden alanların güvenlik güçleri olduğu düşüncesindeydi. Faillerin bulunması ve cezalandırılması için İHD’den hukuki yardım talep ettiler. Ancak yürüttüğümüz tüm çabalara rağmen Osman Buluttekin’in akıbeti hakkında herhangi bir sonuç elde edilemedi” denildi.

(MA)

Editör: Haber Merkezi